Kesihatan

Inilah sebab mengapa bayi menendang di dalam rahim

, Jakarta - Ketika seorang wanita hamil, sesekali dia pasti merasakan sepakan dari bayinya. Ibu mesti kagum dan gembira apabila dia merasakan tendangan dari bayi untuk pertama kalinya. Wanita hamil dapat merasakan bayi menendang di rahim pada kehamilan 16-25 minggu.

Ibu dengan kehamilan pertama kemungkinan mendapat tendangan dari bayi mereka pada usia kehamilan 25 minggu. Di samping itu, ibu yang mengandung anak keduanya dapat merasakan bayi menendang di rahim ketika memasuki minggu ke-13. Tendangan itu biasanya dirasakan ketika ibu sedang duduk atau dalam keadaan santai.

Seorang bayi dalam kandungan boleh menendang dengan kekuatan yang setara dengan 44.5 newton. Sebagai perbandingan, kekuatan purata tukul memukul tukul ialah 445 Newton.

Fakta Mengenai Tendangan Bayi

Menendang bayi di rahim mempunyai banyak fakta. Selain tanda-tanda pertumbuhan, beberapa di antaranya, yaitu:

1. Sepakan Pertama

Tendangan pertama menunjukkan perkembangan dan pertumbuhan semasa bayi dalam kandungan. Sepakan pertama bayi dapat menunjukkan usia, perkembangan dan kelangsungan hidupnya. Ini juga dapat menunjukkan bahawa ibu-ibu itu aktif. Semasa bayi menggeliat, ibu akan merasakan perut bergetar.

2. Petunjuk perangai bayi

Ketika bayi menendang di rahim adalah petunjuk perangai atau tabiat bayi ketika dia dilahirkan. Sekiranya bayi sangat aktif ketika masih dalam kandungan, kemungkinan dia akan menjadi anak yang aktif suatu hari nanti. Selain itu, bayi yang menendang di rahim juga boleh menjadi kunci perkembangan otak pada bayi.

3. Kekerapan Menendang Meningkat apabila Ibu Berbaring di Kiri

Wanita hamil yang berbaring di sebelah kiri mereka mungkin terkejut apabila bayi mereka menendang berulang kali. Ibu tidak panik, itu tidak bermaksud bayi terperangkap, tetapi kerana peningkatan bekalan darah ke rahim, sehingga pergerakan bayi meningkat. Menendang bayi di dalam rahim juga menunjukkan tubuhnya bertenaga.

4. Memberi tindak balas terhadap Alam Sekitar

Tendangan bayi di dalam rahim juga bermaksud dia bertindak balas terhadap persekitaran. Bayi bergerak sebagai tindak balas untuk memberitahu makanan apa yang harus dimakan oleh ibu. Ini adalah corak normal dalam perkembangan janin dan tidak perlu dibimbangkan.

5. Bayi Tidak Menendang Bermakna Tekanan

Sekiranya bayi anda tidak menendang di rahim, dia cenderung mengalami tekanan. Sekiranya bayi anda menendang kurang dari 28 minggu, segera berjumpa doktor. Kurang menendang juga boleh menjadi tanda bahawa bayi anda berada dalam keadaan tertekan. Sekiranya anda mengalami ini, cubalah merakam berapa lama masa bayi anda membuat 10 tendangan.

Ini juga dapat berarti aliran oksigen ke rahim berkurang atau ada penurunan kadar gula dalam darah ibu. Sebaiknya ibu minum segelas air dan berjalan-jalan lama. Sekiranya bayi tidak bergerak sama sekali, segera berjumpa doktor dan dapatkan ultrasound jika bayi tidak menendang 10 kali dalam dua jam.

6. Sepakan biasanya bermula ketika anda berumur 10 minggu

Bayi telah mula menendang antara usia 16-25 minggu. Kebiasaannya, bayi dalam kandungan mula menendang pada usia 9 minggu. Oleh itu, jangan risau jika perut anda mula merasa bergerak sebelum kehamilan 16 minggu. Bayi akan menendang lebih kerap selepas kehamilan 24 minggu.

7. Tendangan Bayi Berkurang pada 36 Minggu

Tendangan bayi di rahim akan menurun pada 36 minggu dan ini adalah perkara biasa. Pada usia ini, bayi tidak bergerak terlalu banyak dan tendangannya mungkin hanya akan dialami oleh ibu di tulang belakang.

Itulah penjelasan mengapa bayi menendang di dalam rahim. Sekiranya anda mahukan nasihat profesional mengenai kehamilan, anda boleh mendapatkannya dari doktor di . Perbincangan lebih mudah dengan menggunakan ciri Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ibu Hamil Jangan Terkejut Cegukan Bayi dalam kandungan
  • Ini adalah pergerakan bayi dalam kandungan
  • Ini adalah 6 faktor yang menyebabkan bayi breech