Kesihatan

Adakah Jangkitan Parut Pembedahan Berbahaya?

Jakarta - Seperti namanya, jangkitan pembedahan yang dilupakan bermaksud jangkitan yang muncul pada bekas luka pembedahan. Semasa operasi, doktor membuat sayatan pada kulit menggunakan pisau bedah, menyebabkan luka pembedahan. Walaupun operasi dijalankan mengikut prosedur, jangkitan pada luka pembedahan tetap ada. Biasanya, risikonya muncul dalam 30 hari pertama setelah pembedahan dilakukan.

Baca juga: 3 Penyakit yang Memerlukan Amputasi

Terdapat tiga kemungkinan lokasi untuk jangkitan tapak pembedahan, iaitu sayatan dangkal di kawasan sayatan kulit, sayatan mendalam pada otot, dan jangkitan pada organ atau rongga kawasan operasi. Agar anda lebih berwaspada, ketahui fakta mengenai jangkitan parut pembedahan di sini.

Jangkitan Parut Pembedahan yang Dipicu oleh Bakteria

Sebilangan besar kes jangkitan luka pembedahan disebabkan oleh jangkitan bakteria. Yang paling biasa adalah Staphylococcus , Streptokokus , dan Pseudomonas . Luka biasanya terbentuk kerana interaksi luka dengan kuman pada kulit, interaksi kuman di udara, interaksi kuman di dalam badan, interaksi dengan tangan doktor dan jururawat, dan interaksi dengan alat pembedahan.

Risiko jangkitan tapak pembedahan meningkat jika seseorang menjalani prosedur pembedahan yang memerlukan lebih dari 2 jam, pembedahan perut, dan pembedahan segera (cito). Faktor risiko lain adalah usia (orang tua berisiko tinggi untuk jangkitan luka pembedahan), sistem imun yang lemah, obesiti, merokok, dan menderita barah dan diabetes.

Baca juga: Inilah Cara Betul untuk Menukar Pembalut untuk Jahitan

Menyedari Bahaya Jangkitan Parut Pembedahan

Gejala jangkitan luka pembedahan termasuk ruam merah, demam, sakit, sengatan, luka panas, bengkak, nanah muncul, luka pembedahan berbau, dan proses penyembuhan pasca operasi yang lama.

Sekiranya anda mengalami gejala ini setelah menjalani pembedahan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya tidak, bahaya berikut mungkin berlaku:

  • Penyebaran jangkitan ke tisu di bawah kulit (selulitis).

  • Jangkitan luka pembedahan boleh merebak melalui aliran darah ke seluruh badan. Keadaan ini disertai dengan perubahan tanda-tanda vital, seperti suhu badan, tekanan darah, kadar pernafasan, dan degupan jantung (sepsis).

  • Tisu parut berlaku pada luka pembedahan.

  • Jangkitan kulit lain, seperti impetigo.

  • Kumpulan nanah atau abses muncul.

  • Jangkitan kulit pecah dan merebak dengan cepat ke kawasan di sekitar kawasan pembedahan (disebut fasecitis necrotising).

Jadi, apa yang harus dilakukan untuk mencegah jangkitan luka pembedahan?

  • Mandi dengan sabun dan air sebelum pembedahan.

  • Tanggalkan semua barang kemas sebelum menjalani pembedahan.

  • Pastikan luka ditutup dan pastikan kawasan di sekitarnya bersih. Biasanya, anda dibenarkan mandi dua hari selepas pembedahan.

  • Sekiranya kulit di sekitar sayatan menjadi merah dan sakit, segera hubungi doktor atau jururawat.

Baca juga: 4 Langkah Pemulihan Selepas Bersalin secara Cesarean

Itulah bahaya jangkitan parut pembedahan yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan setelah menjalani pembedahan, jangan ragu untuk berbincang dengan pakar. Tanpa perlu beratur, sekarang anda boleh segera membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab doktor dengan muat turun permohonan melalui ciri Ask a Doctor.