Kesihatan

Kebaikan Meminum Timun ketika Asid Perut Meningkat

Jakarta - Timun, atau apa yang mempunyai nama saintifik Cucumis sativus L adalah sayur yang sering dijadikan sayur segar atau acar. Timun kaya dengan kandungan air, sehingga membuat mulut terasa segar ketika dimakan. Sayuran yang satu ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan dan kecantikan tubuh kerana mengandungi pelbagai vitamin di dalamnya, seperti vitamin A, B, C, dan mineral, seperti magnesium, kalium, mangan, dan silika.

Baca juga: Makan Timun Banyak Boleh Membantu Menurunkan Tekanan Darah Tinggi?

Sayuran yang satu ini berkesan untuk mengatasi kenaikan asid perut pada seseorang kerana kealkalian di dalamnya, dan juga sifat penyejuknya. Untuk mengatasi penyakit asid perut, anda boleh memakan sayur satu ini dengan jus, sebanyak dua gelas setiap hari. Bukan hanya dapat mengatasi penyakit asid perut, berikut adalah kelebihan timun untuk kesihatan badan!

1. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Manfaat timun pertama adalah meningkatkan kesihatan tulang. Ini boleh berlaku kerana kandungan vitamin K dalam timun yang penting dalam menjaga kesihatan tulang. Dalam satu cawan timun dan kulitnya, ia dapat memenuhi 20 peratus keperluan vitamin K harian untuk tubuh. Nutrien ini diperlukan untuk pembentukan tulang, dan dapat mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari.

2. Mencegah Dehidrasi dalam Badan

Air adalah keperluan yang sangat penting bagi tubuh, dan memainkan peranan penting dalam kesihatan tubuh. Apabila jumlahnya kurang, prestasi fizikal untuk metabolisme badan akan terganggu. Tidak hanya bersumber dari air, bagaimana memenuhi cairan tubuh dapat juga bersumber dari sayur-sayuran, salah satunya adalah timun. Timun terdiri daripada 96 air yang berkesan untuk mengekalkan tahap air di dalam badan, dan membantu tubuh memenuhi keperluan cairan di dalamnya.

3. Melindungi Otak dari Penyakit Neurologi

Manfaat timun seterusnya adalah melindungi otak dari penyakit neurologi. Bahan anti-radang yang disebut fisetin terdapat dalam timun. Bahan ini berperanan menjaga kesihatan otak, dengan mengurangkan kesan penyakit neurologi yang berkaitan dengan usia. Bukan hanya itu, bahan ini juga dapat membantu mengekalkan fungsi kognitif pada seseorang yang menghidap penyakit Alzheimer.

Baca juga: Timun dan Bawang Putih boleh Menjadikan Tekanan Darah Normal?

4. Menyokong Kesihatan Jantung

Menyokong kesihatan jantung adalah satu lagi kebaikan timun. Timun mengandungi 152 miligram kalium per cawan yang dapat membantu menurunkan tekanan darah. Apabila mengonsumsi kalium secara berkala, dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Sekiranya anda keliru untuk mendapatkan kandungan kalium, anda boleh mencuba makan timun dengan kerap.

5. Membantu Menurunkan Gula Darah

Timun dapat membantu mengurangkan kadar gula darah di dalam badan, serta mencegah beberapa komplikasi diabetes. Timun terbukti berkesan untuk mengurangkan dan mengawal kadar gula dalam darah di dalam badan. Penyelidikan dilakukan ke atas haiwan. Ekstrak kulit timun dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan diabetes dengan menurunkan kadar gula darah di dalam badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut perlu dilakukan pada manusia.

6. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Timun mempunyai kesan menenangkan pada kulit dan mengurangkan kerengsaan dan pembengkakan kulit. Kerana memberikan kesan menenangkan, timun dapat digunakan sebagai ubat rumah untuk masalah kulit berjerawat, dan juga selaran matahari. Selain itu, timun juga mampu mengatasi mata bengkak, kerana mengandung air, vitamin C, dan asam kafeik yang merupakan bahan kimia semula jadi yang memiliki sifat anti-radang.

Baca juga: Dari Timun Suri hingga Cantaloupe dengan Vitamin untuk Iftar

Sekiranya anda alah kepada bahan makanan tertentu, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor anda dalam aplikasi tersebut sebelum mencubanya, ya! Sekiranya digunakan secara cuai, bukannya mendapatkan badan yang sihat, anda sebenarnya akan mengalami masalah kesihatan yang lain.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat kesihatan timun.
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2020. 7 Manfaat Penyembuhan Timun untuk Mengalahkan Panas Musim Panas Ini.