Kesihatan

Sekiranya anda menghidapi tinea pedis, ketahui 3 cara mengatasinya

, Jakarta - Anda harus memperhatikan jika anda mengalami gatal di kawasan antara jari kaki atau telapak kaki anda. Mungkin anda mempunyai tinea pedis, juga dikenal sebagai kutu air.

Tinea pedis adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kulat pada kaki. Terdapat beberapa jenis kulat yang boleh menyebabkan seseorang mengalami tinea pedis, seperti: trichophyton rubrum , T. Interdigitale , dan Epidermophyton floccosum . Sebenarnya, kulat yang menyebabkan tinea pedis dapat hidup dalam keadaan panas dan lembap.

Baca juga: Hati-hati dengan Diabetes yang Terkena Tinea Pedis

Walaupun jangkitan kulat lebih kerap terjadi pada kaki, jika tidak dirawat dengan baik, mereka boleh merebak ke bahagian lain badan. Orang yang menghidap tinea pedis akan merasa seperti gatal disertai dengan rasa sakit dan panas yang berlebihan di antara jari kaki dan telapak kaki, kulit terasa sangat kering, dan sedikit mengelupas di kawasan yang dijangkiti. Perubahan juga dilihat pada kuku yang berubah warna, kulit di sekitar kuku menebal dan kuku menjadi rapuh.

Tidak ada salahnya untuk mengelakkan beberapa faktor yang meningkatkan pengalaman seseorang terhadap kutu air atau dijangkiti penyakit yang juga dikenali sebagai kaki atlet , seperti:

  1. Tidak menjaga kebersihan kaki.

  2. Malas menukar stoking.

  3. Membiarkan kaki berpeluh atau basah untuk waktu yang lama.

  4. Jangan gunakan kasut semasa menggunakan bilik mandi awam.

Baca juga: Perhatikan cara mencegah tinea pedis

Rawatan Tinea Pedis

Tinea pedis yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi penyakit lain seperti penyakit kuku dan penyakit kulit yang lain. Rawatan berikut boleh dilakukan untuk merawat tinea pedis:

1. Dadah

Penggunaan ubat boleh menjadi cara untuk merawat keadaan tinea pedis atau kutu air. Anda boleh menggunakan krim antijamur yang mengandungi clotrimazole dan miconazole secara berkala sehingga kutu air segera hilang.

2. Menjaga Kaki Bersih

Cara untuk mengurangkan risiko keadaan menjadi lebih teruk adalah dengan menjaga kebersihan kaki. Sentiasa basuh kaki dengan kerap menggunakan sabun antiseptik. Juga, pakai kasut yang bernafas atau tidak terlalu tertutup dan pastikan kaki anda tetap kering. Elakkan kaki yang lembap kerana boleh menyebabkan jangkitan kulat menjadi lebih teruk. Mengganti stoking setiap hari adalah cara untuk melegakan keadaan jangkitan.

3. Menggunakan Bahan Asli

Selain menggunakan ubat antijamur, gunakan bahan semula jadi untuk mengatasi masalah kutu air pada kulit kaki anda. Berikut adalah bahan semula jadi yang boleh anda gunakan sebagai rawatan:

  • Penyelesaian Cuka

Cuka dipercayai dapat mengurangkan kulat pada kaki kerana mengandungi asid asetik di dalamnya. Gunakan cuka yang dicampurkan dengan air suam untuk merendam kaki dengan jangkitan kulat.

  • Ubi kayu

Ubi kayu dapat menjadi ubat semula jadi untuk kutu air. Kandungan sianida dalam ubi kayu dapat menyingkirkan bakteria dan kulat yang menyebabkan tinea pedis. Caranya, gunakan daging ubi kayu tumbuk sebagai topeng pada kaki. Setelah kering, basuh kaki anda dengan air suam. Jangan lupa mengeringkan kaki.

  • Teh

Teh mempunyai faedah untuk merawat kutu air. Teh mengandungi antiseptik dan antioksidan semula jadi yang berkesan dalam membunuh jamur kutu air. Gunakan air teh untuk merendam kaki yang dijangkiti kulat.

Sebaiknya hubungi doktor anda sebaik sahaja jangkitan semakin teruk. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan ini. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Bahaya Kutu Air yang Membuat Kaki "Tidak Selesa"