Kesihatan

Inilah Cara Yang Betul untuk Menolong Orang yang Pingsan

, Jakarta - Pingsan adalah perkara biasa. Keadaan ini boleh mempengaruhi semua peringkat usia. Gejala pengsan umumnya tidak berbahaya, tetapi boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti sawan. Inilah cara yang tepat untuk menangani orang yang pengsan.

Baca juga: Kenali Punca Kanak-kanak Sering Pingsan

Pingsan, Kekurangan Bekalan Darah ke Otak

Pingsan adalah keadaan ketika seseorang kehilangan kesedaran selama beberapa saat. Biasanya, keadaan ini hanya berlangsung selama beberapa minit dan penghidapnya dapat sembuh dengan segera. Pengsan boleh berlaku kerana tekanan darah rendah dan pengurangan aliran darah ke otak. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh jantung yang tidak membekalkan darah kaya oksigen ke otak.

Simptom Pengsan Boleh Muncul Tiba-tiba

Pingsan yang dialami seseorang boleh berlaku secara tiba-tiba dengan gejala yang boleh menyebabkan trauma kerana kehilangan keseimbangan badan dan jatuh. Kehilangan kesedaran akan berlaku dalam beberapa saat hingga beberapa minit. Selepas itu, penghidapnya akan kembali sedar seperti sebelumnya.

Beberapa gejala awal yang menunjukkan seseorang akan pingsan adalah menguap, mual, berkeringat sejuk, penglihatan kabur, berdebar-debar dada, pucat, kekeliruan, deringan di telinga, dan merasa pusing.

Baca juga: Orang yang Pingsan Kedudukan Kepala Mesti Lebih Rendah, Inilah Sebabnya

Punca Pingsan pada Seseorang

Penyebab utama pengsan adalah kekurangan aliran darah ke otak. Beberapa perkara yang boleh mencetuskan pengsan pada seseorang adalah gumpalan darah di saluran darah di bahagian bawah badan, saluran darah yang kaku atau rosak, irama jantung yang tidak normal, anemia atau kekurangan sel darah merah, menderita kegagalan jantung, dan dehidrasi.

Pengsan boleh berlaku apabila tekanan darah turun secara tiba-tiba. Keadaan ini mengakibatkan pengurangan aliran darah ke otak, sehingga otak kekurangan oksigen. Penurunan tekanan darah secara tiba-tiba ini biasanya akan seimbang oleh badan secara automatik. Sekiranya penyesuaian ini terlalu lama, di sinilah seseorang akan mengalami pengsan.

Inilah Cara Yang Betul untuk Menolong Orang yang Pingsan

Biasanya, pengsan akan sembuh dengan sendirinya. Anda boleh melakukan beberapa cara di bawah ini sebagai langkah pertama untuk menangani seseorang yang tiba-tiba pengsan:

  • Letakkan orang yang tidak sedar dengan kaki lebih tinggi daripada jantung. Anda boleh duduk dan meletakkan kepalanya di antara lutut anda dalam keadaan bengkok.

  • Anda boleh melonggarkan pakaian atau aksesori yang terlalu ketat yang dipakai.

  • Periksa sebarang halangan pernafasan. Sekiranya demikian, anda boleh segera menghubungi pegawai perubatan terdekat.

  • Sekiranya anda telah mengikuti langkah-langkah di atas, tetapi seseorang yang pingsan tidak sedar lebih dari dua minit, segera hubungi pegawai perubatan.

Sementara menunggu kakitangan perubatan tiba, anda boleh meletakkannya di sebelahnya dan memiringkan kepalanya ke atas. Pantau juga pernafasan dan nadi. Rawatan untuk orang dengan keadaan ini akan disesuaikan dengan penyebabnya.

Baca juga: Inilah sebab mengapa orang boleh pingsan kerana degupan jantung menurun

Pencegahan boleh dilakukan dengan minum air secukupnya. Pencegahan lain yang dapat dilakukan adalah rajin berolahraga, menjalani diet yang sihat agar tidak berlebihan berat badan, dan menghindari merokok, alkohol, dan ubat-ubatan terlarang. Untuk lebih jelasnya, anda lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh membeli ubat yang telah ditetapkan oleh doktor secara langsung, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!