Kesihatan

Adakah benar bahawa sakit dada adalah gejala awal serangan jantung secara tiba-tiba?

, Jakarta - Penyakit jantung adalah salah satu gangguan yang paling ditakuti kerana mempunyai risiko kematian yang tinggi. Lebih berbahaya lagi jika seseorang mengalami serangan jantung secara tiba-tiba yang boleh menyebabkan kematian dengan segera. Apabila seseorang mengalami gangguan, pertolongan segera dan tepat sangat penting untuk diperoleh.

Untuk mengelakkan serangan jantung, anda mesti mengetahui beberapa gejala yang sering menjadi tanda. Ramai orang percaya bahawa gejala awal serangan jantung adalah rasa sakit di dada yang semakin kuat. Namun, adakah benar bahawa ini adalah gejala awal penyakit ini? Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca ulasan di bawah!

Baca juga: 4 Punca Serangan Jantung yang Tidak Sedar

Sakit dada adalah gejala awal serangan jantung

Serangan jantung adalah gangguan yang berlaku ketika aliran darah ke jantung tersumbat. Selalunya terjadi kerana penumpukan lemak, kolesterol, atau bahan lain. Penumpukan bahan-bahan ini dapat membentuk plak di arteri yang menyebabkan seseorang mengembangkan arteri koronari. Plak ini juga dapat membentuk gumpalan yang mengganggu aliran darah dan merosakkan otot jantung.

Seseorang yang menderita serangan jantung boleh menyebabkan gangguan maut, sehingga diperlukan rawatan yang cepat sehingga bahaya dapat dielakkan. Satu perkara yang boleh dilakukan adalah mengetahui gejala yang boleh timbul ketika serangan jantung berlaku. Walaupun begitu, setiap orang dapat mengalami gejala dengan tahap keparahan yang berbeza-beza bergantung pada tahap gangguan yang berlaku.

Walaupun begitu, adakah benar bahawa gejala awal yang timbul ketika seseorang mengalami serangan jantung adalah sakit dada? Beberapa serangan jantung berlaku secara tiba-tiba, tetapi biasanya mempunyai beberapa tanda dan gejala sebelum ia berlaku. Gejala paling awal yang timbul ketika seseorang mengalami serangan jantung adalah sakit atau tekanan yang berulang di dada, juga dikenal sebagai angina. Ini boleh dicetuskan oleh terlalu banyak aktiviti dan tidak cukup rehat. Angina boleh menyebabkan penurunan aliran darah sementara ke jantung.

Baca juga: Hati-hati, ini menyebabkan serangan jantung secara tiba-tiba pada usia muda

Walaupun sakit dada yang berlaku pada amnya sangat parah, sesetengah orang mungkin hanya mengalami gangguan ringan. Walaupun dalam beberapa kes, seseorang yang mengalami serangan jantung sama sekali tidak menyebabkan gejala sakit dada. Ini biasanya berlaku pada wanita, orang tua, kepada orang yang menghidap diabetes. Anda juga harus mengetahui beberapa gejala lain ketika seseorang mengalami serangan jantung, iaitu:

  • Kesakitan yang berlaku di bahagian badan yang lain, sama seperti ketika sakit memancar dari dada ke lengan, rahang, leher, punggung, hingga perut.
  • Rasa pening dan sesak nafas.
  • Keinginan untuk mual dan muntah.
  • Berpeluh berlebihan dan kegelisahan yang melampau.

Oleh itu, jika anda mengalami sakit dada disertai dengan gejala lain dari serangan jantung, ada baiknya anda berehat lebih banyak. Di samping itu, anda juga dapat mengubah semua tabiat harian anda menjadi lebih sihat. Cobalah untuk menjaga berat badan anda dengan menjalani diet yang sihat, berolahraga secara teratur, menguruskan tekanan, dan berhenti merokok, yang dapat meningkatkan risiko anda terkena serangan jantung.

Itulah perbincangan mengenai sakit dada yang boleh menjadi gejala awal serangan jantung. Sekiranya anda melihat seseorang memegang dadanya dengan kerap dan segera setelah sesak nafas, ada baiknya anda mengambil tindakan yang sewajarnya kerana terdapat kemungkinan besar serangan jantung. Salah satu tindakan yang sesuai adalah memanggil nombor kecemasan supaya orang tersebut dapat segera mendapatkan rawatan perubatan.

Baca juga: Selain serangan jantung, ini menyebabkan sakit dada?

Kemudian, jika anda masih mempunyai pertanyaan susulan mengenai serangan jantung dan semua gejala yang ditimbulkannya, anda boleh bertanya kepada doktor dari . Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Play Store pada telefon pintar anda!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Serangan jantung.
NHS. Diakses tahun 2020. Serangan jantung.