Kesihatan

Penurunan Hormon Estrogen pada Wanita, Inilah Punca

, Jakarta - Pernah dengar hormon estrogen? Estrogen adalah hormon penting bagi wanita kerana berperanan dalam perkembangan dan pertumbuhan ciri dan pembiakan seksual wanita. Hormon estrogen mengatur semua peringkat yang dialami oleh wanita, dari akil baligh, haid, kehamilan hingga menopaus. Namun, pada masa-masa tertentu, hormon estrogen dapat menurun. Penurunan tahap hormon ini dapat membuat wanita berisiko menghadapi sejumlah masalah kesihatan. Oleh itu, mari kita ketahui punca penurunan hormon estrogen di bawah supaya anda dapat mencegahnya.

Kepentingan Estrogen Hormon untuk Wanita

Hormon estrogen sebenarnya bukan sahaja dihasilkan dalam tubuh wanita, tetapi juga lelaki. Walau bagaimanapun, tahap hormon ini lebih banyak pada tubuh wanita. Semasa dalam badan lelaki, hormon estrogen hanya sedikit dan bukan hormon utama. Itulah sebabnya hormon estrogen sering disebut sebagai hormon seks wanita. Di dalam badan wanita, hormon estrogen dihasilkan oleh ovari. Fungsi hormon estrogen itu sendiri cukup banyak, mulai dari mengatur prestasi sistem pembiakan hingga menyokong perkembangan organ janin di dalam rahim.

Berikut adalah beberapa fungsi estrogen hormon wanita:

 • Bertanggungjawab terhadap perkembangan seksual kanak-kanak perempuan ketika mereka memasuki usia baligh.

 • Mengawal pertumbuhan lapisan rahim semasa kitaran haid dan pada awal kehamilan.

 • Menyebabkan perubahan payudara pada remaja dan wanita yang sedang hamil.

 • Terlibat dalam proses metabolisme tulang dan kolesterol.

 • Mengatur pengambilan makanan, berat badan, metabolisme glukosa, dan kepekaan insulin.

 • Menyokong kehamilan yang sihat.

Baca juga: Jarang Diketahui, Ini adalah Fungsi Hormon Estrogen dalam Badan

Punca Hormon Estrogen Berkurang

Hormon estrogen akan menurun seiring bertambahnya usia. Ketika wanita memasuki menopaus, pengeluaran hormon estrogen menurun secara drastik.

Walau bagaimanapun, wanita muda juga dapat mengalami penurunan hormon estrogen. Kerana hormon estrogen dihasilkan di ovari, apa-apa yang mengganggu ovari boleh mempengaruhi pengeluaran hormon estrogen. Berikut adalah beberapa penyebab penurunan hormon estrogen pada wanita muda:

 • Senaman yang berlebihan.

 • Mengalami gangguan makan, seperti anoreksia.

 • Kelenjar pituitari berfungsi rendah.

 • Kegagalan organ ovari yang boleh disebabkan oleh kecacatan genetik, toksin, atau keadaan autoimun.

 • Sindrom Turner.

 • Penyakit buah pinggang yang kronik.

Pada wanita berusia 40 tahun, penurunan hormon estrogen dapat memberi isyarat bahawa menopaus sudah dekat. Tempoh peralihan ini juga dikenali sebagai perimenopause. Semasa perimenopause, ovari masih akan menghasilkan hormon estrogen. Walau bagaimanapun, pengeluaran hormon ini akan menjadi perlahan sehingga anda mencapai putus haid. Selepas menopaus, hormon estrogen tidak lagi dihasilkan.

Baca juga: Kesan Wanita Mengalami Hormon Estrogen yang Berlebihan

Cara Mengatasi Hormon Estrogen yang Berkurang

Wanita yang mempunyai tahap hormon estrogen rendah boleh memilih salah satu rawatan hormon berikut:

1. Terapi Hormon Estrogen

Terapi dengan memberi hormon estrogen dalam dosis tinggi biasanya diberikan kepada wanita berusia 25-50 tahun yang mengalami penurunan estrogen. Ubat ini juga dapat mengurangkan risiko kehilangan tulang, penyakit kardiovaskular, dan ketidakseimbangan hormon yang lain.

2. Terapi Penggantian Hormon

Terapi yang bertujuan untuk meningkatkan tahap hormon semula jadi dalam badan adalah disyorkan untuk wanita yang menghampiri menopaus. Menopaus menyebabkan tahap estrogen dan progesteron menurun dengan ketara. Terapi penggantian hormon dapat membantu mengembalikan tahap hormon ini menjadi normal. Dalam terapi ini, hormon boleh diberikan melalui mulut, secara vagina, atau melalui suntikan.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala penurunan hormon estrogen, seperti sakit semasa hubungan seksual, haid tidak teratur, sakit payudara, dan keletihan, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Moody pada Wanita, Gangguan Mental atau Hormon?

Untuk membuat pemeriksaan, buat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda menggunakan aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apakah Gejala Estrogen Rendah pada Wanita dan Bagaimana Mereka Dirawat?