Kesihatan

Mengenal Tahap Pembukaan dalam Proses Tenaga Kerja

, Jakarta - Bagi wanita yang telah melahirkan, tentu saja istilah pembukaan dalam persalinan sudah biasa. Secara amnya, ini adalah tanda bahawa kelahiran bayi tidak lama lagi akan berlaku. Setelah pembukaan selesai, ini bermaksud bahawa saluran kelahiran juga siap dan ibu akan segera menemui Si Kecil yang telah dikandung selama lebih kurang 9 bulan. Jadi, apakah tahap pembukaan dalam proses persalinan sehingga bayi keluar?

Secara sederhana, bukaan didefinisikan sebagai "posisi terbuka" di saluran kelahiran, iaitu serviks hingga siap dilalui oleh bayi. Proses pembukaan boleh berlaku dari pembukaan 1 hingga pembukaan 10. Semasa peringkat pembukaan, ibu hamil boleh mengalami kontraksi perlahan atau cepat. Apabila kontraksi meningkat, serviks atau serviks biasanya juga mula terbuka dan siap untuk bersalin. Sekiranya bukaan tidak lengkap, dan tanda-tanda kelahiran belum dapat dilihat, wanita hamil dilarang mendorong kerana boleh menyebabkan saluran kelahiran membengkak dan menyukarkan bayi keluar.

Baca juga: Kenali Tanda-Tanda Ibu Hamil Akan Melahirkan

Pembukaan dan Tahap Tenaga Kerja yang Perlu Tahu

Dalam proses melahirkan, bukaan dikatakan lengkap jika sudah sampai pada bukaan 10. Di sinilah ibu hamil boleh mendorong untuk membantu mendorong bayi keluar. Tetapi perlu diingat, tidak semua wanita akan mengalami pembukaan yang sama semasa melahirkan. Cara mengukur pembukaan saluran kelahiran dilakukan dengan menggunakan jari, biasanya dibantu oleh doktor atau bidan. Sekiranya anda dapat memasukkan 1 jari ke tengah serviks, itu adalah tanda bahawa ibu telah memasuki bukaan pertama, dan seterusnya.

Jadi, berapa lama masa dari pembukaan hingga kelahiran? Jawapannya berbeza-beza, ada yang pendek tetapi ada yang memakan masa berjam-jam, bahkan berhari-hari. Pembukaan satu dalam proses persalinan memasuki fasa pendam, iaitu fasa awal atau fasa pertama yang akan dialami oleh wanita hamil. Dalam kelahiran normal, ibu akan melalui tiga fasa, iaitu fasa pendam, aktif, dan peralihan.

Baca juga: Keputihan boleh menjadi tanda ingin melahirkan

Fasa laten berlaku apabila kontraksi mula menyebabkan serviks melebar 0,5 hingga 0,7 sentimeter dalam satu jam. Tidak ada masa yang tepat berapa lama pembukaan ini akan berlangsung, fasa pendam bahkan dapat bertahan selama 20 jam. Walau bagaimanapun, biasanya lebih pendek pada wanita yang telah melahirkan sebelumnya. Pada fasa ini, ibu mengandung mungkin mengalami kesakitan, keletihan, kekeliruan dan tidak tahu apa yang harus dilakukan. Pada peringkat ini, serviks biasanya diluaskan hingga 1 sentimeter.

Lama kelamaan, lebar bukaan akan terus meningkat, yang merupakan ukuran diameter buah blueberry (1 sentimeter), ukuran ceri merah (2 sentimeter) pada pembukaan dua, dan berukuran 3 sentimeter pada pembukaan tiga. Pada fasa ini, kontraksi akan berterusan. Apabila ukuran serviks telah mencapai 4 sentimeter, proses kelahiran telah memasuki fasa aktif. Seterusnya, memasuki fasa kedua, iaitu melahirkan anak.

Pada fasa kedua, iaitu fasa aktif buruh, dilatasi serviks akan berlaku lebih cepat. Pada fasa ini, pelebaran serviks telah mencapai ukuran 4 sentimeter pada pembukaan keempat, 5 sentimeter pada pembukaan kelima, 6 sentimeter pada pembukaan keenam, dan terus menjadi 7 sentimeter pada pembukaan ketujuh. Semakin luas bukaannya, semakin kuat pengecutan yang dialami oleh ibu. Hingga akhirnya ukuran serviks mencapai 8 sentimeter, 9 sentimeter, dan 10 sentimeter, iaitu bukaan 10.

Apabila ibu telah mengalami 10 bukaan, ini bermakna sudah tiba masanya untuk mendorong untuk membantu mendorong bayi keluar. Akhir fasa buruh aktif ditandai dengan pengusiran bayi dari rahim. Sekiranya menolak tidak lancar dan bayi tidak keluar, pilihan biasanya ditawarkan, seperti pembedahan caesar atau induksi.

Selepas itu, ibu akan memasuki fasa terakhir, iaitu selepas bersalin. Pengecutan masih berlaku, tetapi dalam intensiti yang jauh lebih ringan. Seterusnya, secara semula jadi plasenta akan keluar dari faraj. Tidak berbeza dengan bayi, plasenta juga dikeluarkan dengan menekan. Walau bagaimanapun, regangan jauh lebih ringan. Selepas bersalin, ukuran serviks secara beransur-ansur akan kembali normal.

Baca juga: 7 Pergerakan Gimnastik Kehamilan untuk Bersalin dengan lancar

Mengetahui tahap pembukaan dalam persalinan boleh menjadi persediaan ibu untuk menjalani proses ini. Sekiranya anda masih memerlukan lebih banyak maklumat, cuba hubungi doktor di aplikasi . Ibu boleh bertanya mengenai persiapan kelahiran melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Muat turundi sini!

Rujukan :
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tahap Pertama Tenaga Kerja.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Carta Dilatasi Serviks: Tahap Tenaga Kerja
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Pelebaran serviks melalui peringkat persalinan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tahap persalinan dan kelahiran: Bayi, sudah tiba masanya!