Kesihatan

Hidup dengan Satu Buah Pinggang, Apa Yang Terjadi pada Tubuh?

, Jakarta - Disember lalu, Vidi Aldiano didiagnosis menghidap barah buah pinggang yang telah memasuki tahap tiga. Sebenarnya, kehadiran barah buah pinggang itu sendiri ditemui secara tidak sengaja kerana pada awalnya dia memeriksa keadaan suaranya yang hilang. Dari pemeriksaan itu, penyanyi Warna Jernih diketahui mempunyai tekanan darah tinggi.

Kerana ingin tahu, Vidi memeriksa keadaannya untuk kali kedua. Pada pemeriksaan kedua, dia merasakan ada sesuatu yang tidak kena pada tubuhnya. Tanpa berfikir, dia segera melakukan ujian perubatan yang ditambah dengan ultrasound. Pemeriksaan masih dijalankan di hospital yang sama, iaitu di Singapura. Hasil pemeriksaan sangat tidak dijangka, kerana hasil ultrasound menunjukkan adanya gumpalan pada organ ginjalnya.

Baca juga: Bolehkah Pemilik 1 Buah Pinggang Menjalani Kehidupan Biasa?

Benjolan sepanjang 5 sentimeter di buah pinggang pada mulanya dianggap sebagai tumor atau sista. Namun, hasil pemeriksaan akhir menunjukkan benjolan itu adalah barah buah pinggang yang telah memasuki tahap tiga. Nasib baik, sel barah di dalamnya belum merebak ke organ tubuh yang lain. Untuk menghilangkan barah di ginjalnya, Vidi menjalani pembedahan membuang salah satu buah pinggangnya.

Setelah menjalani pemulihan selepas operasi, Vidi kini telah kembali ke Indonesia. Apabila satu ginjal diambil, secara automatik hanya hidup dengan memiliki satu organ buah pinggang. Sebenarnya, apa yang berlaku pada tubuh apabila hanya mempunyai satu organ buah pinggang? Apa yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan buah pinggang? Inilah ulasannya!

Baca juga: Mengapa Manusia Mempunyai Dua Buah Pinggang?

Hidup dengan Satu Buah Pinggang, Inilah Yang Dialami Badan

Apabila terpaksa menjalani pembedahan membuang salah satu buah pinggang, seseorang masih boleh hidup dan melakukan aktiviti harian dengan satu buah pinggang yang mereka miliki seperti orang lain yang sihat. Walau bagaimanapun, orang yang kehilangan salah satu ginjalnya harus berhati-hati dalam menjaga kesihatannya dengan memeriksa fungsi ginjal mereka sekurang-kurangnya sekali setahun.

Semasa pemeriksaan dijalankan, doktor akan memeriksa fungsi ginjal dengan melakukan sejumlah ujian, seperti ujian air kencing dan ujian darah. Bukan itu sahaja, seseorang yang tinggal dengan satu buah ginjal mesti memeriksa tekanan darahnya setiap tahun untuk memastikannya tetap stabil.

Untuk mengetahui prosedur lengkap untuk menjalani pemeriksaan apa, anda boleh meminta doktor pakar secara langsung dalam permohonan , ya!

Baca juga: 6 Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Hidup Sihat dengan Seorang Anak

Hidup dengan satu buah pinggang tidaklah mudah. Anda harus membuat penyesuaian dan gaya hidup yang sihat, sehingga kehidupan dapat menjadi berkualiti tinggi. Inilah petua:

  1. Lakukan diet yang sihat . Tidak memerlukan makanan khas, anda hanya perlu mengimbangkan pengambilan protein, lemak, mineral, dan karbohidrat dalam badan. Dalam kes ini, berbincang dengan pakar pemakanan untuk maklumat lebih lanjut.

  2. Lakukan senaman dengan kerap . Seseorang yang mempunyai satu buah pinggang mesti berhati-hati untuk memilih sukan yang sesuai untuk dilakukan. Dalam kes ini, anda boleh memilih sukan yang jauh dari risiko kecederaan. Jangan lupa memakai rompi pelindung untuk mengelakkan kecederaan pada buah pinggang semasa bersenam.

  3. Minum banyak air . Pengambilan air yang cukup dapat meredakan prestasi buah pinggang, kerana proses membuang air kecil menjadi lebih lancar. Dalam kes ini, anda boleh mengambil sebanyak 8 gelas air sehari.

Bukan hanya itu, seseorang yang hanya tinggal dengan satu buah ginjal harus berhenti merokok, kerana merokok boleh merosakkan saluran darah yang membawa darah ke buah pinggang. Sekiranya organ-organ ini tidak mempunyai pengambilan darah yang mencukupi, buah pinggang tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Rujukan:
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diakses pada tahun 2020. Hidup Dengan Satu Buah Pinggang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Renal Agenesis.
NIH. Diakses pada tahun 2020. Ginjal Bersendirian.