Kesihatan

Rawatan Rumah untuk Fraktur Pergelangan Tangan

, Jakarta - Pergelangan tangan yang patah adalah salah satu kecederaan yang paling biasa. Terutama jika anda aktif dalam sukan. Anda tidak perlu selalu mendapatkan rawatan perubatan, pergelangan tangan yang patah juga boleh dirawat sendiri dengan melakukan rawatan di rumah. Ayuh, ketahui dalam perbincangan di bawah.

Fraktur pergelangan tangan adalah keadaan di mana satu atau lebih tulang pergelangan tangan seseorang patah atau patah. Jenis kecederaan ini boleh berlaku ketika seseorang cuba menahan diri ketika jatuh, tetapi akhirnya mendarat dengan kuat di tangan yang terentang.

Orang yang bersukan, seperti luncur dalam talian atau papan luncur salji berisiko tinggi patah pergelangan tangan. Selain itu, orang yang mempunyai tulang tipis dan rapuh (osteoporosis) juga berisiko mengalami kecederaan ini.

Pergelangan tangan yang patah perlu dirawat secepat mungkin. Jika tidak, tulang mungkin tidak dapat kembali ke kedudukannya yang betul, yang boleh mempengaruhi kemampuan anda melakukan aktiviti harian, seperti menulis atau mengikat baju. Rawatan awal juga akan membantu menghilangkan rasa sakit dan kekejangan.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah perbezaan antara patah pergelangan tangan atau pergelangan tangan

Punca Pergelangan Tangan Patah

Pelbagai keadaan adalah penyebab biasa patah pergelangan tangan, termasuk:

  • Kejatuhan. Jatuh dengan lengan terentang adalah salah satu penyebab keretakan pergelangan tangan yang paling biasa.

  • Kecederaan Semasa Bersenam. Banyak kes patah pergelangan tangan berlaku semasa sukan yang berpotensi untuk terjatuh dengan lengan yang terentang, seperti luncur selaras atau papan luncur salji .

  • Kemalangan motosikal. Perlanggaran kenderaan bermotor kadang-kadang boleh menyebabkan tulang pergelangan tangan patah menjadi beberapa bahagian dan sering memerlukan pembedahan.

Gejala Patah Pergelangan Tangan

Berikut adalah gejala yang dapat anda rasakan apabila anda mengalami patah pergelangan tangan:

  • Kesakitan teruk yang mungkin bertambah buruk ketika mencengkam atau memerah atau menggerakkan tangan atau pergelangan tangan.

  • Pergelangan tangan bengkak.

  • lebam.

  • Perubahan bentuk yang jelas, seperti pergelangan tangan yang bengkok.

Baca juga: Perhatikan 8 Gejala Sakit Pergelangan Tangan yang Perlu Diperhatikan

Cara Merawat Fraktur Pergelangan Tangan di Rumah

Berikut adalah beberapa rawatan di rumah yang boleh anda lakukan untuk merawat patah pergelangan tangan:

  • Angkat pergelangan tangan di bantal atau ke bahagian belakang kerusi, sehingga ia lebih tinggi daripada jantung anda selama beberapa hari pertama. Ini akan melegakan kesakitan dan bengkak.

  • Ambil ubat penahan sakit di kaunter. Bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen, naproxen, atau aspirin. Ubat-ubatan ini dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan sampingan, seperti peningkatan risiko pendarahan dan bisul. Oleh itu, gunakan ubat itu hanya sekali-sekala, kecuali jika doktor mengesyorkan sebaliknya.

  • Lakukan senaman regangan untuk menguatkan jari, siku dan bahu, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Biasanya, ubat rumah di atas dapat merawat patah pergelangan tangan. Namun, kadangkala patah pergelangan tangan juga memerlukan pembedahan. Doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan jika tulang tidak dapat sembuh hanya dengan sebatang gips. Kadang-kadang pin, skru, atau alat lain juga diperlukan untuk menahan tulang di tempat untuk diperbaiki.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Sekiranya patah pergelangan tangan anda tidak sembuh dan bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan perubatan. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2020. Pergelangan tangan patah.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Fraktur Colles (Fracture Distal Radius atau Pergelangan Tangan Patah).