Kesihatan

Cara mencegah barah prostat melalui 6 perkara ini

, Jakarta - Prostat adalah organ yang terletak di bawah pundi kencing dan menghasilkan air mani. Menurut penyelidikan, barah prostat adalah barah yang paling biasa menyerang lelaki di Amerika Syarikat.

1 dari 9 lelaki didiagnosis menghidap barah prostat. Risiko terkena barah prostat meningkat seiring bertambahnya usia. 60 peratus daripada semua pesakit barah prostat di Amerika Syarikat adalah lelaki berumur 65 tahun ke atas. Sangat jarang lelaki menghidap barah prostat sebelum usia 40 tahun.

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah barah prostat. Namun, dari segi nasihat kesihatan dan perubatan, diet memainkan peranan maksimum sebagai langkah pencegahan barah prostat. Berikut adalah petua yang boleh anda gunakan sebagai cara untuk mencegah barah prostat:

1. Makan Makanan "Merah"

Tomato, semangka dan makanan merah terang lain mengandungi antioksidan kuat yang disebut likopena . Beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lelaki yang memakan produk berasaskan buah dan tomato mempunyai risiko kanser prostat lebih rendah daripada mereka yang tidak. Menurut penyelidikan dari American Institute for Cancer Research, semakin merah sebiji tomato, semakin tinggi kadarnya likopena jadi sangat digalakkan untuk dimakan.

2. Gantikan Makanan Sampah dengan Sayuran dan Buah-buahan

Nutrien dan vitamin yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dapat mengurangkan risiko barah prostat. Daun hijau mengandungi sebatian yang membantu tubuh memecahkan bahan penyebab barah prostat yang disebut karsinogen. Diet yang kaya nutrien juga dapat memperlambat penyebaran barah. Pakar kesihatan sangat menyarankan agar lelaki mengurangkan pengambilannya makanan ringan dan gantinya dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Soya dan Teh Hijau

Pakar pemakanan mencadangkan minum segelas teh hijau setiap pagi sebagai permulaan yang baik untuk mencegah barah. Selain teh hijau, makanan yang mengandungi kacang soya juga aktif dan berkesan dalam mencegah barah. Beberapa contohnya adalah tauhu, kacang buncis, dan kacang hijau.

4. Minum Kopi

Minum empat hingga lima cawan kopi setiap hari juga dapat menurunkan kemungkinan barah prostat. Sebenarnya, minum tiga cawan kopi dapat menurunkan risiko barah prostat sebanyak 11 peratus. Walaupun kopi sangat digalakkan untuk mencegah barah prostat, tetapi pengambilannya juga tidak boleh berlebihan. Kopi yang disyorkan juga kopi rebus, tidak cepat dan hanya menggunakan gula secukupnya.

5. Menggantikan Lemak Haiwan dengan Lemak Sayuran

Terdapat hubungan yang signifikan antara pengambilan lemak haiwan dengan peningkatan risiko kanser prostat. Selain daging, lemak haiwan juga boleh didapati dalam bentuk mentega dan keju. Melihat risiko ini, disarankan untuk mengganti pengambilan lemak haiwan dengan beberapa pilihan seperti minyak zaitun dan bukannya mentega, buah untuk mendapatkan kemanisan gula-gula, sayur-sayuran segar dan makanan tidak dibungkus, kacang soya sebagai pengganti keju, dan tidak terlalu lama untuk masak daging yang boleh menghasilkan karsinogen.

6. Bersenam secara berkala

Berat badan berlebihan atau gemuk dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat yang agresif. Oleh itu, senaman secara teratur dapat membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat termasuk peningkatan jisim otot dan metabolisme yang lebih baik. Terdapat beberapa jenis latihan yang disarankan, seperti berbasikal, berlari, dan berenang. Mengubah jenis senaman boleh menjadi usaha untuk membuat anda tidak bosan melakukan senaman yang sama.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah barah prostat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 6 Punca Kanser Prostat
  • 5 Makanan Sihat untuk Merawat Kanser Prostat
  • Prostat dan Hernia, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Perbezaannya