Kesihatan

4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui mengenai Kesuburan Wanita

, Jakarta - Ketika seorang wanita ingin mempunyai anak, kesuburan sangat penting untuk diperhatikan. Kesuburan itu sendiri lebih dari sekadar telur siap disenyawakan. Walau bagaimanapun, kesihatan telur itu sendiri perlu dipertimbangkan. Lihatlah kesuburan kesuburan wanita berikut yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Hati-hati, 6 faktor ini dapat mengurangkan kesuburan wanita

Perkara yang Perlu Tahu mengenai Kesuburan Wanita

Kesuburan adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan bagi pasangan yang ingin mempunyai anak. Ramai orang berpendapat bahawa wanita mempunyai masalah dengan kesuburan, ketika pasangan yang baru menikah belum mempunyai anak. Namun, tahukah anda bahawa lelaki juga boleh menjadi penyebabnya? Agar tidak tersasar, berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui mengenai kesuburan wanita:

1. Wanita yang sihat tidak semestinya subur

Memiliki kesihatan yang baik tidak selalu bermaksud anda subur. Sebenarnya, melakukan aktiviti sihat seperti bersenam, diet yang sihat, dan kolesterol normal dan tekanan darah bukanlah jaminan kesuburan wanita. Harap maklum bahawa puncak kesuburan wanita adalah pada pertengahan 20-an dan mula menurun pada usia 27 tahun.

Sekiranya anda seorang wanita berusia pertengahan 30-an dan sukar untuk hamil, ini mungkin memerlukan usaha tambahan. Sebabnya, anda perlu tahu bila masanya untuk ovulasi dan melakukan hubungan seks pada waktu yang tepat.

2. Berhubungan Seks Semasa Ovulasi

Seseorang yang sedang menunggu kehamilan mesti memikirkan untuk melakukan hubungan seks setiap hari dan semasa ovulasi. Namun kenyataannya tidak seperti itu. Sel sperma sendiri boleh hidup di saluran pembiakan wanita selama 3 hari selepas hubungan seks.

Perkara yang perlu diketahui ialah ketika anda memulakan tempoh subur anda iaitu antara 12-14 hari sebelum haid anda seterusnya. Secara amnya, masa subur wanita bermula pada hari 10-17 selepas hari pertama haid terakhirnya, ini berlaku sekiranya kitaran haid berlangsung selama 28 hari.

Baca juga: Cara mengira tempoh subur wanita

3. Jaga berat badan anda

Badan yang kekurangan zat makanan tidak akan mengalami haid. Ini berlaku kerana kekurangan lemak dalam badan yang diperlukan untuk ovulasi. Bukan hanya seseorang yang terlalu kurus, kelebihan berat badan dapat mengubah hormon dan menghalang ovulasi.

4. Gaya Hidup Hidup

Kesuburan wanita boleh dipengaruhi oleh masalah kesihatan yang tidak terkawal, seperti PCOS atau endometriosis. Selain daripada ini, anda boleh mencuba memaksimumkan peluang kesuburan anda dengan langkah-langkah berikut:

  • Sekiranya anda seorang perokok, segera berhenti merokok. Sebabnya, merokok akan menjadikan ovari berkurang dan telur akan habis sebelum waktunya.

  • Lakukan diet yang sihat untuk berat badan yang ideal. Kerana, kelebihan berat badan atau kekurangan berat badan akan mengganggu hormon dan mencegah ovulasi.

  • Adakah PAP smear secara berkala. Sekiranya anda aktif secara seksual, penting untuk dilakukan PAP smear secara berkala untuk mencegah penyakit yang boleh merosakkan sistem pembiakan.

  • Hadkan pengambilan alkohol dan kafein. Sebabnya, alkohol akan menyebabkan peningkatan risiko gangguan ovulasi.

  • Hadkan aktiviti fizikal yang berat.

Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita

Sekiranya anda ingin menjalani siri program kehamilan, anda boleh berjumpa doktor di hospital terdekat dengan membuat temu janji terlebih dahulu di aplikasi . Dalam kes ini, doktor biasanya akan memeriksa masalah kesihatan yang berkaitan dengan perkara yang menyukarkan anda hamil. Rawatan untuk masalah kesuburan bergantung kepada penyebabnya.

Rujukan:
Benjolan. Diakses pada tahun 2019. 10 Fakta Kesuburan yang Mengejutkan Kami Bertaruh Anda Tidak Tahu.
Kesibukan. Diakses 2019. 10 Perkara Yang Harus Diketahui Setiap Wanita Mengenai Kesuburan.