Kesihatan

Hati-hati, tonsilitis sebenarnya boleh menyebabkan limfadenitis

, Jakarta - Amandel atau lebih dikenali sebagai amandel adalah dua kelenjar kecil di kerongkong. Organ ini berfungsi untuk mencegah jangkitan, terutama pada kanak-kanak. Dengan bertambahnya usia, amandel perlahan-lahan akan menyusut, kerana sistem imun semakin kuat untuk mencegah jangkitan dengan sendirinya. Oleh itu, bolehkah tonsilitis menyebabkan limfadenitis pada seseorang? Apakah hubungan antara keduanya? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Cara Mengatasi Tonsil pada Orang Dewasa

Tonsillitis, Keradangan tonsil

Tonsillitis atau tonsilitis adalah pembengkakan dan keradangan tonsil. Keradangan amandel umumnya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria. Keadaan ini boleh disebabkan oleh merokok, faktor cuaca, atau kebersihan mulut yang buruk.

Ini adalah gejala yang muncul pada orang dengan tonsilitis

Seseorang yang mengalami radang amandel akan merasa sakit tekak kerana amandel akan membengkak dan menjadi kemerahan. Kadang-kadang, tompok-tompok putih muncul di amandel. Gejala tonsilitis lain termasuk kelemahan, demam, sakit kepala, sukar menelan, serak, batuk, bau mulut, dan hilang selera makan.

Keradangan tonsil juga menyebabkan simptom dalam bentuk benjolan di leher kerana kelenjar getah bening yang bengkak. Keadaan ini menyebabkan sakit telinga, leher kaku, dan sakit rahang kerana bengkak.

Inilah Punca Keradangan tonsil

Keradangan tonsil atau radang amandel paling kerap disebabkan oleh jangkitan bakteria. Salah satu bakteria yang menyebabkan keadaan ini adalah Streptokokus , iaitu bakteria yang juga menyebabkan sakit tekak. Penularan bakteria ini dapat dilakukan secara langsung dengan air liur pesakit melalui batuk atau bersin, sementara penularan tidak langsung adalah dengan menyentuh objek yang telah tercemar dengan percikan air liur pesakit.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda tonsilitis yang perlu dibimbangkan

Tonsillitis Boleh Menyebabkan Limfadenitis

Telah diketahui bahawa gangguan tonsil yang disebabkan oleh jangkitan dari bakteria ini sebenarnya boleh menyebabkan limfadenitis. Gangguan ini menyebabkan pembesaran satu atau lebih kelenjar getah bening di kawasan leher. Kelenjar getah bening dipenuhi dengan sel darah putih yang membantu tubuh melawan jangkitan. Namun, jika bahagian tersebut dijangkiti, maka pembengkakan dapat terjadi.

Penyakit ini sering disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptokokus. Sekiranya gejala dibiarkan, bakteria ini akan menyebabkan beberapa komplikasi, seperti:

  • Demam reumatik, yang merupakan keradangan serius yang secara kekal dapat mempengaruhi struktur dan fungsi jantung, terutama injap jantung.
  • Glomerulonefritis, yang merupakan keadaan apabila terdapat keradangan pada glomerulus. Glomerulus itu sendiri adalah bahagian ginjal yang berfungsi sebagai penapis dan membuang lebihan cecair dan elektrolit, serta sisa atau sisa dari aliran darah.

Rawatan untuk penghidap tonsilitis akan disesuaikan dengan penyebabnya. Beberapa rawatan diri yang boleh dilakukan untuk mengubati radang amandel, iaitu rehat yang mencukupi, minum banyak air, mengelakkan terdedah kepada asap rokok, berkumur dengan air masin yang dicampur dengan air suam, dan tidak berkongsi peralatan makan dengan siapa pun.

Anda juga boleh memakan lozenges tekak, menjadikan kebiasaan mencuci tangan selepas melakukan aktiviti, menjauhkan diri dari orang yang sakit, dan menjaga kebersihan bilik dan mengelakkan udara kering yang boleh menyebabkan kerengsaan di kerongkong.

Baca juga: Adakah Pembedahan Tonsillitis Berbahaya?

Sekiranya terdapat tonsilitis yang teruk dan berulang, doktor biasanya akan melakukan prosedur pembedahan untuk membuang tonsil sebagai langkah rawatan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kesihatan, boleh menjadi penyelesaian! Anda boleh berbincang secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Rujukan:

Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Limfadenitis.
Ensiklopedia Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Limfadenitis.