Kesihatan

Kelebihan Alpukat sebagai MPASI untuk Bayi

, Jakarta - Setelah si kecil mencapai usia 6 bulan, ini bermakna dia dibenarkan mengambil makanan pelengkap (MPASI). Semasa pengenalan makanan ini, ibu dapat memulakan dengan memberi sayur-sayuran dan buah-buahan. Nah, alpukat adalah salah satu buah yang sering dipilih oleh ibu untuk membuat makanan pejal. Sebabnya, alpukat mempunyai tekstur dan rasa lembut yang hambar, manis dan sedikit pahit.

Ibu juga berkewajiban memberi makanan yang berkhasiat kepada anak-anak mereka dan mengandungi banyak kalori yang baik. Alpukat boleh dikatakan sesuai dengan kriteria ini. Kerana, buah yang satu ini terkenal dengan kandungan lemaknya yang baik. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah sejumlah kandungan gizi alpukat yang sangat sesuai untuk dijadikan makanan pelengkap untuk si kecil anda.

Kandungan Nutrien Alpukat

Alpukat adalah sumber serat, vitamin C, vitamin A, dan vitamin E yang baik untuk meningkatkan sistem imun. Berbanding dengan buah-buahan lain untuk makanan pelengkap, alpukat dianggap mempunyai nilai pemakanan tertinggi. Sebabnya ialah alpukat adalah sumber protein, niasin, tiamin, riboflavin, asid folik, dan zink yang terbaik untuk kesihatan.

Menurut kajian dari Nutrien, alpukat juga mengandungi kadar fitat dan oksalat yang lebih rendah daripada sumber serat lain seperti bijirin, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan. Ini menjadikan alpukat dapat mengurangkan kehilangan kalsium dan mineral penting lain yang disebabkan oleh bahan ini.

Baca juga: Kanak-kanak yang mengalami cirit-birit kerana makanan pejal, apa yang harus dilakukan oleh ibu?

Sekiranya anak anda mengalami cirit-birit setelah memakan makanan pejal, anda harus berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui rawatan yang tepat. Sekiranya si kecil anda tidak sembuh, bawa si kecil anda ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sebelum mengunjungi hospital, ibu juga boleh membuat temu janji dengan doktor melalui aplikasi pertama.

Kelebihan Avocado untuk MPASI Poppet

Melihat pelbagai nutrien di atas, tidak syak lagi bahawa alpukat adalah pilihan tepat untuk dijadikan makanan pelengkap untuk si kecil anda. Inilah kelebihan alpukat kerana dapat menjaga dan meningkatkan kesihatan anak kecil anda yang perlu diketahui oleh ibu, termasuk:

1. Merawat Sistem Pencernaan

Ketika pertama kali diperkenalkan dengan makanan pejal, sistem pencernaan bayi akan terdedah kepada sesuatu yang baru. Oleh itu, makanan yang mesti dimasukkan adalah makanan yang teksturnya lembut. Nah, inilah kelebihan alpukat berbanding buah-buahan lain untuk makanan pelengkap. Buah ini mudah dicerna dengan baik yang secara automatik dapat menjaga sistem pencernaan si kecil anda.

2. Mencegah Keradangan

Bayi terdedah kepada keradangan, terutamanya keradangan pada kulit. Nasib baik, dengan kandungan antioksidan yang tinggi dalam alpukat, si kecil dapat mengelakkan masalah keradangan. Antioksidan dalam alpukat ini akan berfungsi dengan melindungi si kecil dari perkara yang menyebabkan keradangan dan kerengsaan.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

3. Sumber Mineral dan Vitamin

Buah-buahan adalah sumber vitamin dan mineral yang baik untuk makanan pelengkap. Kandungan vitamin dan mineral dalam alpukat adalah salah satu yang tinggi sehingga dapat memenuhi keperluan nutrisi bayi dan menjaga kesihatannya. Di samping itu, pengambilan alpukat secara berkala dapat mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan bayi.

4. Melindungi Organ Hati

Manfaat lain dari alpukat sebagai makanan pelengkap adalah melindungi hati. Makan alpukat secara berkala dapat melindungi tubuh dari kerosakan hati dan penyakit yang berkaitan, seperti hepatitis dan penyakit kuning.

5. Mempercepat Penyembuhan Luka

Alpukat juga berfungsi sebagai penyembuhan luka. Alpukat dapat menyembuhkan luka dengan lebih selamat daripada memberi ubat yang boleh mengandungi bahan kimia yang memberi kesan negatif pada tubuh.

6. Berfungsi sebagai Antioksidan

Bayi lebih mudah diserang penyakit kerana sistem ketahanannya masih lemah. Nasib baik, alpukat dapat melindungi mereka berkat kandungan antioksidan mereka. Antioksidan mempunyai fungsi memerangi kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas di dalam badan. Selain itu, kandungan dalam alpukat dapat meneutralkan radikal bebas dalam badan.

Baca juga: Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

7. Membantu Proses Perkembangan Otak Bayi

Alpukat mengandungi lemak tak jenuh yang baik untuk tubuh, iaitu asid lemak omega 3. Oleh itu, bukan sahaja untuk makanan pelengkap, alpukat juga disyorkan untuk dimakan semasa kehamilan.

Rujukan:

BabyMed. Diakses 2019. Kelebihan Avocado dalam Diet Bayi.

Nutrien. Diakses pada tahun 2019. Peranan Alpukat dalam Makanan Pelengkap & Peralihan.

Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2019. Pemakanan Avocado dan Perkembangan Bayi.