Kesihatan

Periksa Kesihatan Hati dengan Ujian Fungsi Hati Ini

, Jakarta - Hati adalah salah satu organ penting yang anda perlukan untuk menjaga kesihatan. Sebabnya, organ terbesar dalam tubuh memainkan peranan utama dalam semua proses pencernaan dan penyerapan nutrien dalam badan dan membuang toksin.

Pastikan hati anda masih berfungsi dengan baik dengan melakukan ujian fungsi hati. Ujian ini juga berguna untuk mengesan penyakit hati sedini mungkin sehingga rawatan dapat dilakukan secepat mungkin. Maklumat lanjut ada di bawah!

Apakah Ujian Fungsi Hati?

Ujian fungsi hati adalah ujian darah yang digunakan untuk menilai keadaan kesehatan hati yang dapat dilakukan, baik secara rutin atau ketika penyakit hati terjadi. Ujian ini dilakukan dengan mengukur tahap sebatian kimia tertentu dalam darah, kemudian membandingkannya dengan nilai normal bagi sebatian kimia ini. Sekiranya hasil pengukuran kimia menunjukkan tahap tidak normal, maka ada kemungkinan besar terdapat penyakit hati atau kerosakan hati.

Baca juga: Mari Ketahui Fakta Menarik Tentang Hati yang Berfungsi 24 Jam Tanpa Henti

Untuk mendapatkan hasil yang tepat mengenai keadaan kesihatan hati, anda biasanya perlu menjalani beberapa jenis ujian fungsi hati. Ini bertujuan untuk mengetahui keadaan kesihatan hati anda dari pelbagai aspek. Dari pelbagai jenis ujian yang ada, berikut adalah jenis ujian fungsi hati yang paling biasa:

 • Uji Serum Glutamate Pyruvate Transaminase (SGPT) atau Alanine Transaminase (ALT)

Ujian ini dilakukan untuk mengetahui tahap enzim SGPT dalam darah. Kebiasaannya, enzim SGPT didapati lebih banyak dalam sel hati dan kurang dalam darah. Namun, jika sel hati rusak, enzim SGPT yang ada di sel hati akan dilepaskan ke dalam darah, sehingga kandungan enzim ini dalam darah akan meningkat.

 • Uji Seramin Glutamate Oxaloacetate Transaminase (SGOT) atau Aspartate Aminotransferase (AST)

Ujian ini berguna untuk mengukur tahap enzim SGOT dalam darah. Hampir sama dengan enzim SGPT, biasanya enzim SGOT juga terdapat dalam jumlah kecil dalam darah. Tetapi, jika terdapat kerosakan hati, tahap enzim SGOT dalam darah akan meningkat.

 • Ujian Albumin

Albumin adalah protein yang dihasilkan hanya oleh hati. Fungsi albumin dalam darah adalah untuk membekalkan nutrien ke tisu, mencegah kebocoran cairan dari saluran darah dan membantu memindahkan hormon, vitamin dan sebatian lain dalam darah. Sekiranya tahap albumin dalam darah lebih rendah daripada yang sepatutnya, itu bermaksud hati tidak berfungsi dengan baik.

 • Ujian Bilirubin

Bilirubin adalah produk sampingan dari pemecahan sel darah merah yang dihasilkan oleh hati. Bilirubin diekskresikan melalui saluran pencernaan dengan tinja. Namun, jika hati rusak, perkumuhan bilirubin akan terhambat, menyebabkan kadar bilirubin dalam darah meningkat.

 • Ujian Fosfatase Alkali

Fosfatase alkali adalah sejenis enzim yang biasanya terdapat pada hempedu, pundi hempedu, dan hati. Kepekatan enzim ALP akan meningkat sekiranya hati atau pundi hempedu terganggu atau rosak.

 • Ujian Gamma-Glutamyl Transferase

Walaupun gamma-glutamyl transferase (GGT) adalah enzim yang terdapat di pelbagai organ tubuh, tetapi kepekatannya paling tinggi di hati. GGT akan meningkat apabila hati atau saluran empedu rosak.

Baca juga: Ujian Fungsi Hati Perlu Dilakukan Untuk Tetap Sihat

Yang Memerlukan Ujian Fungsi Hati

Orang dengan penyakit hati atau hati, seperti hepatitis atau sirosis, dan masalah dengan pundi hempedu dan salurannya, seperti batu empedu, harus menjalani ujian fungsi hati. Orang dengan penyakit hati biasanya akan mengalami gejala berikut:

 • Air kencing gelap seperti teh;
 • Najis pucat;
 • Jaundis ( penyakit kuning );
 • Pening dan muntah;
 • Lemah;
 • Sakit perut;
 • Ruam gatal; dan
 • Cirit-birit.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap

Di samping itu, ujian fungsi hati juga dapat dilakukan oleh ibu-ibu yang merancang kehamilan, orang-orang dengan penyakit hati yang menjalani rawatan untuk menentukan keberkesanan ubat-ubatan yang mereka ambil, dan orang-orang yang ingin mengetahui kejayaan terapi.

Anda juga boleh melakukan ujian fungsi hati melalui aplikasi Hapondok , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal, anda pilih sahaja Makmal Perkhidmatan dijumpai di , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ujian Fungsi Hati.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ujian Fungsi Hati.