Kesihatan

Ini adalah pelbagai keadaan yang dapat diperiksa melalui sinar-X dada

Jakarta - X-ray dada adalah salah satu ujian diagnostik yang paling kerap dilakukan. Pemeriksaan perubatan ini menghasilkan gambar jantung, paru-paru, saluran pernafasan, saluran darah, dan tulang belakang dan dada.

Pemeriksaan ini dilakukan untuk pelbagai faktor, selalunya jika seseorang mengalami kecederaan akibat pukulan atau kemalangan ke dada. Walau bagaimanapun, ujian perubatan ini dapat dilakukan untuk memantau perkembangan penyakit ini, misalnya jika seseorang mengalami fibrosis kistik. Pemeriksaan ini tidak memerlukan banyak masa dan cukup berkesan untuk mengesan masalah kesihatan yang berlaku di dada.

Pelbagai Keadaan Yang Boleh Diperiksa Melalui X-ray Dada

Lalu, keadaan apa yang memerlukan seseorang melakukan X-ray dada? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Tuberkulosis Pulmonari

Tuberkulosis paru-paru atau TB adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh sejenis jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis yang merosakkan tisu badan. Bakteria ini disebarkan melalui udara dan sering menyerang paru-paru. Walaupun begitu, penyebaran atau jangkitan juga boleh berlaku pada tulang, jantung, sistem saraf pusat, kelenjar getah bening, dan pelbagai organ tubuh yang lain.

  • Efusi Pleural

Efusi pleura berlaku apabila cecair memenuhi ruang pleura, lapisan nipis yang menutupi paru-paru dan dinding dada. Biasanya, terdapat sedikit cecair di rongga ini. Cecair ini bertindak sebagai pelincir semasa anda bernafas.

  • Edema Pulmonari

Edema paru menunjukkan pengumpulan cecair di paru-paru, yang boleh mengganggu prestasi organ ini semasa anda bernafas. Gangguan paru-paru ini harus segera diatasi, kerana boleh mengakibatkan komplikasi serius yang boleh mengakibatkan kematian.

  • Kulat paru-paru (Aspergillosis)

Aspergillosis merujuk kepada gangguan pernafasan yang berlaku kerana jangkitan kulat dari jenis Aspergillus. Walau bagaimanapun, kulat ini juga dapat menjangkiti bahagian tubuh yang lain, seperti mata, sinus, dan kulit.

  • Kecederaan tulang rusuk

Kecederaan tulang rusuk boleh berlaku apabila anda mengalami kemalangan, pukulan, atau terkena benda keras yang menyebabkan tulang lebam, atau patah. Untuk dapat dirawat dengan betul, anda memerlukan sinar-X dada untuk mengetahui keadaan kecederaan tulang yang anda alami.

  • Pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan yang berlaku pada satu atau kedua paru-paru. Jangkitan ini berlaku disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat. Di antara ketiga-tiganya, jangkitan bakteria adalah penyebab biasa seseorang mengalami radang paru-paru.

Gangguan perubatan ini menyebabkan keradangan kantung udara di paru-paru, yang dikenali sebagai alveoli. Kantung ini berisi cecair atau bahkan dalam keadaan terburuk, dipenuhi nanah, menyebabkan anda sukar bernafas. Pneumonia dapat menular melalui percikan air dari bersin atau batuk, terutama pneumonia yang terjadi disebabkan oleh virus dan bakteria.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Sinar X Paru Yang Perlu Anda Ketahui

  • Emfisema

Emfisema sering terjadi pada perokok, tetapi ada kemungkinan orang yang perokok pasif menyedut asap rokok. Emfisema merosakkan alveoli, mengurangkan luas permukaan paru-paru serta jumlah oksigen yang dapat mencapai aliran darah. Akibatnya, penderita merasa lebih sukar untuk bernafas, terutama ketika bersenam. Bukan hanya itu, emfisema menyebabkan paru-paru kehilangan keanjalannya.

  • Kanser paru-paru

X-ray dada sering digunakan untuk mengesan barah di paru-paru. Kanser ini terbahagi kepada beberapa jenis, dengan barah paru-paru sel bukan kecil yang paling biasa. Kira-kira 85 peratus barah paru-paru yang berlaku adalah barah paru-paru sel bukan kecil. Sel barah dapat tumbuh dengan cepat, bahkan sebelum gejala muncul. Biasanya, gejalanya berupa selesema atau selesema, yang menyebabkan kebanyakan orang menganggapnya sebagai penyakit biasa.

Baca juga: Kenali sinar-X, pemeriksaan sinar-X untuk diagnosis penyakit

  • Pneumotoraks

Pneumothorax berlaku ketika udara memasuki ruang di sekitar paru-paru kerana luka terbuka di dinding dada, terkoyak atau pecahnya tisu paru-paru yang mengganggu tekanan dan membuat paru-paru menonjol. Penyebabnya adalah pelbagai, ini mungkin disebabkan oleh perlanggaran, cedera, dan perubahan tekanan udara ketika Anda menyelam atau mendaki gunung.

  • Kegagalan jantung

Kegagalan jantung dicirikan oleh ketidakupayaan jantung untuk mengepam bekalan darah yang mencukupi ke badan. Tanpa aliran darah yang mencukupi, semua fungsi utama tubuh akan terganggu. Kegagalan jantung mempengaruhi bahagian kanan atau kiri jantung atau kedua-duanya. Ia juga boleh menjadi keadaan akut atau kronik.

Baca juga: Sakit dada sebelah kanan tidak semestinya jantung

Ini adalah beberapa keadaan yang memerlukan sinar-X dada. Sekiranya anda mengalami simptom yang tidak biasa, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Bagaimana, cukup muat turun permohonan sekarang di telefon anda di App Store atau Google Play. Mudah bukan? Cubalah sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. X-ray dada.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. X-Ray Dada