Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara ulser gastrik dan ulser duodenum

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami sakit di perut yang berlangsung selama beberapa hari? Anda tidak boleh mengabaikan keadaan ini, terutamanya jika rasa sakit yang dirasakan semakin teruk ketika makan makanan dan membuat anda merasa kenyang dengan cepat walaupun anda makan sedikit. Mungkin anda mengalami ulser di saluran pencernaan.

Baca juga : 4 Cara Mencegah Ulser

Ulser dikenali sebagai nama lain untuk luka. Ulser gastrointestinal dapat muncul pada bahagian perut yang dikenali sebagai ulser gastrik dan pada bahagian usus kecil yang dikenali sebagai ulser duodenum. Apakah perbezaan antara ulser gastrik dan ulser duodenum?

Gejala Ulser gastrik dan Ulser duodenum

Walaupun kedua-duanya menyebabkan gejala sakit di kawasan perut, kenal pasti gejala yang dialami untuk rawatan yang lebih sesuai. Ulser gastrik menyebabkan gejala yang hampir serupa dengan penyakit ulser.

Secara amnya, kesakitan yang disebabkan oleh ulser gastrik berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam. Selain itu, kesakitan yang dialami kadang kala bertambah teruk pada waktu pagi, pada waktu malam, atau sebelum makan.

Kesakitan yang disebabkan oleh ulser gastrik akan bertambah teruk apabila anda tidak makan makanan. Perhatikan kesakitan yang anda rasakan setelah makan makanan. Kesakitan ulser gastrik biasanya reda ketika makan makanan ringan, tetapi boleh kembali selepas beberapa ketika.

Sementara itu, ulser duodenum dapat menyebabkan seseorang mengalami perut kembung, sensasi terbakar di perut, nafsu makan menurun, dan sukar bernafas. Kesakitan yang dirasakan oleh penghidap ulser duodenum adalah 2-3 jam selepas makan. Pesakit harus segera dirawat oleh pasukan perubatan, jika mereka menemui beberapa gejala, seperti muntah darah, tinja bercampur darah, hingga penurunan berat badan yang drastik.

Baca juga: Tabiat Sihat untuk Mencegah Ulser

Penyebab Ulser gastrik dan Ulser duodenum

Lancarkan Klinik Cleveland Ulser gastrik dan duodenum adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Helicobacter pylori . Walau bagaimanapun, bakteria menjangkiti lokasi yang berbeza dalam sistem pencernaan. Ulser gastrik berlaku apabila membran yang melapisi perut mengikis. Ulser gastrik berlaku apabila sakit terbuka muncul di dinding duodenum, yang merupakan bahagian awal usus kecil.

Selain bakteria, ada beberapa penyebab lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kecederaan pada perut dan usus, iaitu penggunaan ubat anti-radang bukan steroid. Anda harus selalu menggunakan ubat di bawah nasihat doktor agar tidak mengalami komplikasi kesihatan. Segera hubungi doktor melalui aplikasi untuk pengurusan kesihatan agar tidak mengalami kesan sampingan penggunaan dadah.

Terdapat beberapa faktor risiko lain yang meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap keadaan tersebut, seperti:

1. Ulser gastrik

Kebiasaan merokok dan minum alkohol adalah salah satu pencetus seseorang mengalami ulser gastrik. Tidak ada yang salah dengan menjalani gaya hidup sihat dengan berhenti merokok dan membatasi pengambilan alkohol.

Di samping itu, tekanan yang tidak diuruskan dengan betul akan meningkatkan risiko seseorang terkena ulser gastrik. Sekiranya sebelum ini anda didiagnosis dengan bisul gastrik, elakkan makan makanan pedas dan masam untuk mengurangkan risiko ulser gastrik kembali kepada kesihatan anda.

2. Ulser Duodenal

Ulser duodenal juga boleh disebabkan oleh faktor penyakit lain yang dialami oleh penghidapnya. barah perut, barah paru-paru, strok , dan jangkitan paru-paru adalah beberapa penyakit yang menyebabkan ulser duodenum. Kami mengesyorkan agar anda menjalani gaya hidup sihat untuk mengelakkan beberapa penyakit yang mencetuskan ulser duodenum.

Baca juga: Adakah benar bahawa pengambilan makanan berasid yang kerap boleh mencetuskan bisul?

Itulah penjelasan mengenai ulser gastrik dan ulser duodenum. Sekiranya anda mengalami simptom masalah kesihatan di perut atau kawasan perut, lakukan pemeriksaan ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan segera.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Ulser Peptik
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ulser peptik