Kesihatan

Bolehkah Wanita Mengalami Orgasme Selepas Menopaus?

, Jakarta - Ketika wanita memasuki menopaus, terdapat banyak perubahan pada tubuh. Selain mengurangkan kesihatan tubuh, keinginan seksual untuk mencapai orgasme akan menurun seiring bertambahnya usia. Inilah yang dirisaukan oleh wanita ketika memasuki haid.

Pengurangan hormon estrogen semasa menopaus akan mengakibatkan aliran darah tersekat ke klitoris dan faraj, sehingga organ pembiakan menjadi kurang sensitif daripada sebelumnya. Situasi ketika anda mengalami kesakitan ketika melakukan hubungan seks semasa menopaus adalah apa yang menyebabkan anda tidak mengalami orgasme.

Baca juga: 4 Cara Menangani Menopaus untuk Wanita berusia 40-an

Kemungkinan Wanita Menopaus Mencapai Orgasme

Apabila wanita telah memasuki fasa menopaus, kandungan hormon estrogen dalam tubuh akan menurun, sebab itulah keinginan seksual juga akan menurun. Namun, banyak wanita juga mengalami peningkatan gairah seksual ketika memasuki fasa menopaus.

Mengapa ini boleh berlaku? Sebabnya adalah kerana tidak perlu risau untuk hamil lagi. Bebas dari penggunaan alat kontraseptif menjadikan wanita pascamenopause lebih terdorong untuk mencapai orgasme maksimum.

Di samping itu, semakin tua anda, semakin berpengalaman anda melakukan hubungan seks. Anda boleh mencuba pelbagai posisi atau teknik untuk melakukan hubungan seks yang sesuai dan selesa untuk anda dan pasangan.

Mempunyai banyak pengalaman dalam hubungan intim inilah yang menjadikan organ seks anda mudah terangsang. Oleh itu, tidak mustahil anda dapat mencapai orgasme dengan mudah walaupun selepas menopaus. Lebih-lebih lagi, anda dan pasangan anda tidak perlu lagi risau hamil semasa melakukan hubungan seks.

Tidak seperti ketika anda masih mengandung anak, hubungan intim kadang-kadang membuat anda cemas untuk "putus" dan hamil lagi. Dengan cara itu, anda boleh melakukan hubungan seks dengan lebih bebas dan juga mudah mencapai orgasme.

Baca juga: Ternyata Hubungan intim Semasa Menopaus Masih Menyeronokkan

Cara Meningkatkan Kerengsaan Seksual Semasa Menopaus

Melakukan hubungan seks adalah cara bagi pasangan yang sudah berkahwin untuk mengekalkan kehangatan dan keharmonian rumah tangga. Di samping itu, hubungan intim juga dapat mengeratkan kepercayaan pasangan antara satu sama lain. Walaupun seorang wanita telah melalui menopaus, anda masih dapat menikmati hubungan seksual dan mencapai orgasme yang diinginkan.

Hanya itu, anda mungkin memerlukan rangsangan tambahan untuk dapat mencapai orgasme. Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan sehingga anda masih boleh mencapai orgasme semasa melakukan hubungan seks walaupun selepas menopaus:

1. Manfaatkan Alat

Anda boleh menggunakan alat bantu untuk menambahkan rangsangan langsung ke klitoris sebelum menembusi. Di samping itu, minta bantuan pasangan anda untuk meneroka kawasan sensitif badan untuk memudahkan anda mencapai orgasme.

2. Bercakap dengan pasangan anda

Walaupun selepas menopaus, anda harus berusaha melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Ini dapat membantu mengekalkan otot faraj yang ketat, fleksibel, dan memuaskan. Bercakap dengan pasangan anda mengenai teknik foreplay dan kedudukan hubungan intim yang membuat anda dan pasangan selesa.

Semakin terbuka anda dengan pasangan anda, semakin mudah anda mencapai orgasme. Namun, harap maklum bahawa kepuasan tidak selalu melalui penembusan, tetapi juga melalui sentuhan yang menggembirakan.

3. Senaman Berkala

Aktiviti sukan dapat membantu meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, termasuk aliran darah ke organ intim. Semakin lancar aliran darah ke klitoris dan faraj, semakin mudah anda mengalami orgasme.

Anda boleh melakukan senaman secara berkala dengan pasangan anda. Contohnya, berjalan, berenang, atau melakukan latihan Kegel untuk wanita dan lelaki. Sukan dengan pasangan juga boleh menambahkan keharmonian rumah tangga, anda tahu!

Baca juga: Cara Mengatasi Menopaus Tanpa Kegelisahan

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai orgasme semasa anda menopaus. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan semasa menopaus, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Libido Rendah? Inilah Cara Mempunyai Seks Hebat Selepas Menopaus.
Diri. Diakses pada tahun 2020. 5 Perkara Yang Tidak Pernah Diberitahu Anda Mengenai Seks Selepas Menopaus