Kesihatan

Mesti Tahu, 4 Fakta Penting Mengenai Ovum Blighted

, Jakarta - Ovum berdarah adalah keadaan kehamilan yang berlaku, tetapi tidak terbentuk menjadi embrio. Keadaan ini juga dikenali sebagai kehamilan yang berlaku tanpa janin di dalam rahim. Dengan kata lain, keadaan ini disebut sebagai janin yang gagal. Keadaan ini berlaku kerana telur yang disenyawakan telah melekat pada dinding rahim, tetapi embrio yang seharusnya menjalani persenyawaan tidak berkembang.

Ovum berdarah umumnya disebabkan oleh kelainan kromosom tahap tinggi, menyebabkan tubuh wanita mengalami keguguran semula jadi dan janin gagal berkembang. Gejala kehamilan masih boleh berlaku pada seseorang yang memilikinya. Sebenarnya, plasenta di dalam badan masih boleh tumbuh walaupun tanpa janin di dalamnya.

Mempunyai Tanda-tanda Kehamilan, Ovum yang Bermasalah Memerlukan Tindakan Perubatan

Seorang wanita yang mempunyai ovum berdarah masih akan menunjukkan hasil positif pada pek ujian. Ini berlaku kerana plasenta telah berkembang dan menghasilkan hormon hCG. Walaupun begitu, hormon secara beransur-ansur akan menurun dan kemudian muncul gejala keguguran, seperti kekejangan perut dan pendarahan melalui faraj.

Di Indonesia, keadaan ini sering dikaitkan dengan kejadian ghaib. Sebenarnya, kes ini adalah perkara biasa dan dapat dijelaskan oleh sains perubatan. Apabila ovum berdarah berlaku, gejala kehamilan masih berlaku. Oleh itu, harapan mereka yang paling dekat dengannya menjadi tinggi sehingga mereka dikaitkan dengan perkara-perkara yang tidak masuk akal.

Sebelum Mengandung, Ketahui Punca Ovum yang Bermasalah

Agar tidak tersilap, anda harus terlebih dahulu mengetahui fakta mengenai ovum yang berdarah. Beberapa fakta penting yang dimaksudkan adalah:

  1. Blighted Ovum Merupakan Salah Satu Pencetus Keguguran

Ovum berdarah adalah salah satu pencetus keguguran yang berlaku. Hampir 50 peratus kes berlaku pada trimester pertama. Ini berlaku bukan kerana kecuaian ibu atau perkara lain, tetapi sebelum ibu menyedari bahawa dia mengalami gejala kehamilan kerana sel telur atau sperma yang lemah, kelainan kromosom, atau pembelahan sel yang tidak normal.

4 Jenis Makanan Sihat untuk Mencegah Ovum yang Berhidung

  1. Ovum Blighted Hanya Boleh Dikenali Melalui Ultrasound

Ovum berdarah dapat dikenal pasti pada trimester pertama dan hanya melalui ultrasound. Kehamilan dengan keadaan ini masih menyebabkan gejala kehamilan, seolah-olah mereka hamil. Apabila usia kehamilan memasuki usia 6 hingga 8 minggu, dan ultrasound juga dilakukan, maka dapat diketahui jika kehamilan yang terjadi mempunyai keadaan ini atau janin gagal berkembang.

  1. Ovum yang Bermasalah Hanya Berlaku Sekali

Keadaan ini berlaku pada wanita hanya sekali seumur hidup, dan sangat jarang bagi seseorang yang hamil mengalami kegagalan janin untuk berkembang berkali-kali. Sekiranya ia berlaku lebih dari sekali kepada seseorang, pasangan mesti melakukan pemeriksaan intensif agar perkara itu tidak berulang. Ia boleh disebabkan oleh kelainan genetik pada salah satu pasangan.

  1. Kehamilan Sihat Mungkin

Seseorang yang mengalami ovum yang mengalami keradangan sangat mungkin mengandung kehamilan yang sihat. Oleh itu, bagi seseorang yang mengalami ovum yang memerah, anda harus sentiasa optimis untuk cuba hamil lagi. Walaupun keadaan ini memang dapat menurunkan semangat, jangan putus asa untuk selalu mencuba. Adalah sangat mungkin untuk mengalami kehamilan yang sebenar setelah mengalami ovum yang mengalami keputihan.

Itu adalah 4 fakta penting mengenai ovum yang mungkin terjadi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenainya atau masalah kehamilan lain, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Jangan lupa untuk muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!