Kesihatan

Apakah Zaman Ideal untuk Kanak-kanak Memulakan Persekolahan?

, Jakarta - Ibu bapa perlu mengetahui usia yang sesuai untuk anak-anak mereka bersekolah. Selain daripada keperluan, sesetengah kanak-kanak biasanya menunjukkan minat atau keinginan untuk bersekolah sejak usia dini. Sebenarnya, memberi pendidikan kepada anak-anak dari usia muda dapat membantu perkembangan mereka menjadi lebih optimum. Oleh itu, pada usia berapa kanak-kanak harus bersekolah?

Pergi ke sekolah didefinisikan sebagai aktiviti pembelajaran berkumpulan dengan guru atau tenaga pengajar. Secara umum, tingkat pendidikan di Indonesia terbagi menjadi sekolah dasar, sekolah menengah pertama, sekolah menengah, dan universiti. Baru-baru ini, terdapat pendidikan awal kanak-kanak aka PAUD yang boleh menjadi jawapan untuk "menampung" anak-anak yang sudah mahu bersekolah.

Baca juga: Kepentingan Hobi untuk Kesihatan Mental Kanak-kanak

Faedah Pendidikan Awal Kanak-kanak

Seperti namanya, pendidikan awal kanak-kanak adalah aktiviti pembelajaran yang diberikan kepada anak-anak yang belum memasuki usia sekolah. Secara umum, kanak-kanak mungkin menunjukkan minat dan dikatakan sangat sesuai untuk mula belajar pada usia 3-4 tahun. Sekiranya anda sudah berada di tahap itu, ibu bapa mesti peka dan memahami keperluan anak-anak mereka.

Namun, anda tidak boleh memaksa kehendak ibu bapa untuk menghantar anak mereka ke sekolah sejak usia dini. Daripada menyokong perkembangan, ini sebenarnya boleh menyebabkan anak anda merasa tertekan dan menyebabkan keengganan untuk belajar. Biasakanlah selalu mengajak anak-anak berbincang dan meminta kesediaan mereka untuk mula belajar.

Sebaliknya, bapa dan ibu perlu mengetahui apa faedah pendidikan awal kanak-kanak bagi anak-anak mereka. Pendidikan awal kanak-kanak (PAUD) dapat membantu proses perkembangan anak dengan lebih optimum dan membentuk watak bayi. Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh oleh anak-anak yang mengambil bahagian dalam aktiviti pembelajaran sejak usia dini, iaitu belajar bagaimana bersosial dengan rakan sebaya, menguruskan tekanan, dan menyelesaikan masalah.

Baca juga: Kepentingan Peranan Bapa dalam Pertumbuhan Anak

Di samping itu, melalui pendidikan awal kanak-kanak, anak-anak akan mendapat ketentuan untuk menjalani kehidupan sosial di masa depan. Kanak-kanak yang menjadi anggota kumpulan belajar dapat mengembangkan kemampuan untuk berinteraksi dan menjalin hubungan sosial dengan anak-anak seusianya. Ini akan memberi kesan jangka panjang kepada anak.

Walaupun begitu, ibu bapa tidak boleh terlalu taksub menghantar anak mereka ke sekolah. Ketahuilah bahawa kanak-kanak masih memerlukan masa untuk melakukan perkara-perkara yang dianggap menyeronokkan tanpa tekanan atau tanggungjawab lain. Memaksa anak anda pergi ke sekolah boleh meningkatkan risiko anak-anak mengalami tekanan, bahkan menyebabkan masalah kesihatan mental.

Selain mengetahui minat anak, ada beberapa perkara yang harus disiapkan sebelum anak pergi ke sekolah. Ada perkara yang perlu disiapkan sebelum anak kecil anda memulakan persekolahan, termasuk persiapan emosi dan persiapan fizikal. Ayah dan ibu perlu ditemani semasa awal kanak-kanak memulakan persekolahan. Sekiranya kanak-kanak itu belum bersedia, cuba berikan pemahaman tentang faedah apa yang dapat dia dapatkan dari sekolah.

Pendidikan awal kanak-kanak adalah peruntukan yang baik untuk pendidikan akademik anak-anak kelak. Anak-anak yang terbiasa belajar dari usia muda cenderung lebih bersedia dan cepat menerima maklumat baru. Dalam jangka masa panjang, ini membolehkan kanak-kanak memperoleh pengetahuan dengan lebih baik di peringkat pendidikan seterusnya. Tetapi ingat, jangan dipaksa!

Baca juga: Adakah berbahaya bagi si kecil anda mempunyai rakan khayalan?

Anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Ibu dan ayah boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Dunia Pendidikan. Diakses pada tahun 2020. Berapakah usia yang sesuai untuk memulakan tadika?
keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Umur yang sesuai untuk memulakan prasekolah.