Kesihatan

Adakah terdapat kesan sampingan suntikan insulin bagi penghidap diabetes?

, Jakarta - Orang dengan jenis diabetes tertentu mesti menggunakan insulin untuk tetap sihat. Walau bagaimanapun, terapi insulin juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Insulin adalah hormon yang membantu mengatur jumlah gula, atau glukosa, dalam darah.

Insulin mempunyai pasangan yang dipanggil glukagon, hormon yang berfungsi dengan cara yang bertentangan. Tubuh menggunakan insulin dan glukagon untuk memastikan bahawa kadar gula dalam darah tidak terlalu tinggi atau rendah dan sel menerima cukup glukosa untuk digunakan sebagai tenaga.

Baca juga: Diabetes Berlaku Semasa Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya?

Apabila gula darah terlalu rendah, pankreas mengeluarkan glukagon yang menyebabkan hati melepaskan glukosa ke dalam aliran darah. Orang yang menghidap diabetes perlu mengambil insulin tambahan untuk membantu menjaga kadar gula darah mereka dalam julat normal.

Kesan Sampingan Insulin

Kesan sampingan biasa menggunakan insulin adalah:

 1. Peningkatan berat badan awal apabila sel mula mengambil glukosa.
 2. Gula darah yang turun terlalu rendah atau hipoglikemia.
 3. Ruam, benjolan, atau bengkak di tempat suntikan.
 4. Kebimbangan atau kemurungan.
 5. Batuk semasa disuntik dengan insulin.

Suntikan insulin menyebabkan sel-sel di dalam badan menyerap lebih banyak glukosa dari aliran darah. Akibatnya, jika terlalu banyak insulin disuntik atau disuntik pada waktu yang salah, ia dapat menyebabkan penurunan gula darah yang berlebihan.

Sekiranya tahap gula darah seseorang turun terlalu rendah, mereka mungkin mengalami gejala, seperti pening, kesukaran bercakap, keletihan, kekeliruan, kulit pucat, berkeringat, otot berkedut, kejang, dan kehilangan kesedaran.

Mempunyai jadual insulin tepat pada masanya adalah mustahak untuk menjaga kadar gula darah dalam tahap yang sihat. Seorang doktor boleh menetapkan insulin yang bertindak pada kelajuan yang berbeza untuk memastikan tahap glukosa darah seseorang lebih konsisten.

Baca juga: Tanda-tanda kencing kencing yang kerap?

Orang yang berisiko hipoglikemia harus memakai gelang perubatan yang menyatakan jenis diabetes mereka, ditambah dengan maklumat lain yang diperlukan, seperti sama ada mereka mengawal keadaan mereka dengan insulin.

Gelang ini memberikan maklumat kepada pertolongan cemas dan profesional perubatan jika orang itu kehilangan kesedaran. Kesan sampingan lain yang boleh disebabkan oleh suntikan insulin adalah nekrosis lemak.

Ini boleh berlaku pada orang yang menyuntik insulin secara berkala. Keadaan ini menyebabkan benjolan yang menyakitkan tumbuh di tisu subkutan, yang berada tepat di bawah permukaan kulit. Orang yang menerima terapi insulin juga mempunyai peningkatan risiko beberapa komplikasi, termasuk:

 1. Serangan jantung,
 2. pukulan,
 3. komplikasi mata, dan
 4. Masalah buah pinggang.

Di sebalik manfaat bagi penderita diabetes, ternyata terapi suntikan insulin mempunyai kelemahan di mana terdapat keperluan untuk meningkatkan dos dan kerumitan rancangan rawatan dari semasa ke semasa.

Kemudian dijumpai peningkatan risiko hipoglikemia yang teruk, risiko kematian yang lebih tinggi, serta potensi peningkatan risiko barah tertentu, termasuk barah pankreas. Tidak semua penghidap diabetes memerlukan terapi insulin.

Sekiranya anda memerlukan nasihat dan maklumat yang lebih terperinci mengenai menguruskan diabetes, anda boleh bertanya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, cukup muat turun aplikasi melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Sebenarnya terdapat tiga jenis diabetes, iaitu:

 1. Diabetes jenis 1

Biasanya bermula pada masa kanak-kanak apabila seseorang tidak menghasilkan cukup insulin, maka sistem kekebalan tubuh menyerang pankreas yang sihat.

 1. Diabetes jenis 2

Ia boleh berkembang pada usia berapa pun tetapi 45 tahun adalah usia rata-rata kebanyakan orang mendapat penyakit ini. Pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau sel-sel badan menjadi kebal.

 1. Kencing manis semasa mengandung

Berlaku semasa kehamilan dan menyukarkan tubuh wanita untuk bertindak balas terhadap insulin. Selalunya berhenti selepas bersalin tetapi meningkatkan risiko wanita menghidap diabetes jenis 2. Diabetes jenis 1 dan jenis 2 biasanya merupakan keadaan sepanjang hayat.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah kesan sampingan terapi insulin?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyelesaian Berkala, Suntikan Insulin