Kesihatan

Inilah yang dimaksudkan dengan ribut sitokin bagi penderita korona

, Jakarta - Hingga kini, penelitian mengenai virus korona dan kesannya masih dilakukan. Salah satu korelasi yang sedang dibincangkan adalah ribut sitokin pada orang dengan korona.

Sindrom badai sitokin disebabkan oleh peningkatan tindak balas imun. Sesungguhnya, sistem imun berfungsi untuk membantu kita melawan jangkitan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sistem imun ini bertindak balas dengan tidak betul dan benar-benar memperburuk keadaan penyakit. Baca lebih lanjut di bawah!

Fakta mengenai Ribut Sitokin

Setiap kali badan yang sihat melawan jangkitan, tindak balas sistem imun semula jadi berlaku. Menurut Carl Fichtenbaum, MD, profesor di bahagian penyakit berjangkit di Sekolah Perubatan Universiti Cincinnati, sebahagian daripada tindak balas ini melibatkan pembebasan sitokin, yang merupakan bahan kimia biologi yang merangsang laluan sel dan memungkinkan komunikasi antara sel.

Baca juga: Gejala Corona Sama dengan Kawasaki, Inilah Penjelasannya

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh American Cancer Society, sitokin ini pada dasarnya memberi isyarat kepada sistem imun untuk mula menjalankan tugasnya. Ini adalah keadaan biasa. Namun, apabila pelepasan sitokin terlalu banyak maka sistem kekebalan tubuh mula menyebabkan kerosakan pada tubuh.

Secara perubatan, ribut sitokin bermaksud jalan sel yang telah dihidupkan yang membawa kepada pengeluaran sejumlah pengantara biologi (yang merupakan sejenis pemancar isyarat) yang menyebabkan perubahan dalam badan dan mengganggu fungsi sel normal.

Ini bermakna bahawa sejumlah besar sitokin yang dilepaskan menimbulkan tahap keradangan yang tinggi di kawasan tubuh yang mengalami keradangan, yang boleh membawa maut. Ribut sitokin ini juga dianggap lebih mematikan daripada virus asal yang kini membakar tubuh.

Pencetus Ribut Sitokin

Ribut sitokin dapat dipicu oleh sejumlah jangkitan, termasuk influenza, radang paru-paru, dan sepsis. Tindak balas imun yang meningkat ini tidak berlaku pada semua pesakit dengan jangkitan teruk, tetapi para pakar tidak tahu apa yang membuat beberapa orang lebih rentan daripada yang lain.

Terutama bagi penghidap korona. Sejauh ini beberapa pesakit telah jatuh sakit dengan cepat akibat ribut sitokin. Sebilangan besar pesakit coronavirus dengan ribut sitokin mengalami demam dan sesak nafas, maka sukar bernafas dan akhirnya memerlukan ventilator. Keadaan ini biasanya berlaku kira-kira enam atau tujuh hari selepas bermulanya penyakit.

Baca juga: Senaman yang baik semasa berpuasa di tengah-tengah wabak COVID-19

Tidak ada cara untuk menguji sama ada seseorang mengalami ribut sitokin atau tidak, walaupun ujian darah dapat memberi petunjuk kepada doktor bahawa tindak balas hiper-inflamasi sedang berlaku.

Ujian darah boleh dilakukan untuk mengesan ribut sitokin tetapi tidak cukup berlaku. Sejauh ini simptom yang paling tepat adalah ketika pesakit terus mengalami kesukaran bernafas walaupun menerima oksigen. Itu mungkin bermaksud badan mereka akan mengalami ribut sitokin.

Bukan hanya untuk penghidap Corona

Ribut sitokin adalah komplikasi biasa yang berlaku bukan hanya pada orang dengan coronavirus tetapi juga pada orang dengan selesema dan penyakit pernafasan lain. Ribut sitokin juga berkait rapat dengan penyakit tidak berjangkit seperti sklerosis berganda dan pankreatitis.

Fenomena ribut sitokin menjadi lebih terkenal setelah wabak virus selesema burung H5N1 pada tahun 2005. Ketika kadar kematian yang tinggi dikaitkan dengan tindak balas sitokin yang tidak terkawal. Ribut sitokin dapat menjelaskan mengapa sebilangan orang mengalami reaksi teruk terhadap coronavirus sementara yang lain hanya mengalami gejala ringan.

Ini juga merupakan sebab mengapa orang muda kurang terpengaruh, kerana sistem kekebalan tubuh mereka kurang berkembang sehingga menyebabkan tahap sitokin yang mendorong peradangan lebih rendah.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai kesan korona terhadap kesihatan, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Kesihatan.com. Diperoleh pada tahun 2020. Apakah itu Ribut Sitokin? Doktor Menjelaskan Bagaimana Sistem Imun Pesakit COVID-19 Menjadi Maut,
Saintis Baru. Diperoleh pada tahun 2020. Cytokine Storm.