Kesihatan

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Penamatan Kehamilan

, Jakarta - Penamatan kehamilan adalah proses perubatan untuk mengakhiri kehamilan, sehingga bayi dilahirkan tidak tepat pada waktunya. Penamatan kehamilan dilakukan bergantung pada berapa minggu kehamilan. Di samping itu, kehamilan dapat dihentikan dengan mengambil ubat atau dengan prosedur pembedahan.

Sekiranya anda mengalami komplikasi kehamilan atau janin mati di rahim, pilihan ini boleh dipertimbangkan. Terdapat pelbagai jenis penamatan kehamilan yang dapat diketahui oleh ibu berdasarkan usia kehamilan. Inilah ulasannya!

Baca juga: 3 Jenis Keguguran yang Perlu Diperhatikan

Sebab-Sebab Wanita Hamil Menamatkan Kehamilan

Terdapat banyak sebab mengapa seorang wanita boleh memutuskan untuk menghentikan kehamilan, termasuk:

  • Risiko kesihatan ibu.
  • Terdapat gangguan perubatan pada janin.

Jenis penghentian kehamilan yang paling biasa adalah prosedur pembedahan yang disebut ' kuret sedutan '. Prosedur ini melibatkan melepaskan lapisan dan kandungan rahim dengan cara menghisap lembut ke bahagian dalam rahim dengan tiub plastik kecil.

Pengguguran pembedahan adalah prosedur yang selamat, biasanya dilakukan pada trimester pertama kehamilan (kehamilan hingga 12-14 minggu). Prosedur ini memakan masa sekitar 15 minit, tetapi anda perlu berada di klinik atau hospital selama lebih kurang 4 jam.

Pilihan lain untuk penamatan kehamilan adalah pengguguran perubatan. Prosesnya mempunyai 2 peringkat. Yang pertama adalah dengan mengambil tablet yang menyekat hormon yang diperlukan untuk meneruskan kehamilan. Prosesnya memakan masa sekitar 24-48 jam, dan diikuti dengan ubat kedua yang menyebabkan kandungan rahim keluar.

Baca juga: Ketahui Mengenai Kehilangan Keguguran pada Kehamilan Awal

Penamatan Kehamilan secara sah

Tindakan penamatan kehamilan atau pengguguran masih menjadi perbahasan di pelbagai negara, tanpa mengira peraturan perundangan dan budaya yang mengikat setiap warganegara. Sebanyak 4 daripada 10 kehamilan mungkin menghadapi kehamilan yang tidak dirancang atau kehamilan yang bermasalah, jadi mesti memutuskan untuk mengambil tindakan ini.

Penamatan kehamilan boleh dilakukan untuk keselamatan ibu dan janin. Sekiranya kehamilan dilanjutkan, malah boleh mengancam nyawa ibu dan bayi. Harap maklum bahawa penamatan kehamilan adalah proses menamatkan proses kehamilan dan keadaan bayi boleh hidup atau mati.

Sebelum membuat keputusan untuk menghentikan kehamilan, lebih baik berbincang terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang tepat. Doktor perlu melihat keadaan perubatan apa yang dialami, seberapa parah keadaannya, dan betapa selamatnya ibu untuk terus hamil.

Baca juga: Wanita Hamil, Mesti Tahu Sebab dan Tanda Keguguran

Penamatan Kehamilan yang Selamat

Ramai wanita bimbang bahawa menghentikan kehamilan boleh mempengaruhi peluang mereka untuk hamil di kemudian hari. Banyak kajian mengatakan bahawa tidak ada bukti bahawa penamatan kehamilan boleh menyebabkan masalah pada kemungkinan kehamilan berikutnya.

Tidak ada bukti bahawa wanita yang menghentikan kehamilan mempengaruhi kesihatan mereka. Prosedur ini berkesan dan selamat, sama selamatnya dengan pengguguran pembedahan. Hanya saja ada kemungkinan wanita yang mengalami penamatan kehamilan berisiko tinggi untuk melahirkan bayi pramatang. Walau bagaimanapun, tidak pasti bahawa penamatan kehamilan adalah satu-satunya penyebabnya.

Rujukan:
Pesakit. Diakses pada tahun 2020. Penamatan Kehamilan.
Kelahiran Kehamilan & Bayi. Diakses pada tahun 2020. Pengguguran.
Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Pengguguran (Penamatan Kehamilan).