Kesihatan

Aktiviti Harian Boleh Membuat Kaki Bengkak, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Setelah seharian melakukan aktiviti, bukan sahaja badan terasa letih, beberapa orang juga mengalami bengkak kaki. Keadaan ini tentunya mengganggu dan boleh membuat sesiapa sahaja yang mengalaminya tidak selesa. Oleh itu, ketahui penyebab kaki bengkak di sini supaya anda dapat mengambil langkah pencegahan.

Pembengkakan kaki, kaki, dan pergelangan kaki juga dikenal sebagai edema periferal, yang merujuk kepada keadaan di mana cairan menumpuk di bahagian-bahagian tubuh ini. Penumpukan cecair biasanya tidak menyakitkan, kecuali jika berlaku akibat kecederaan. Bengkak juga lebih kerap berlaku di kawasan bawah badan kerana graviti. Biasanya, orang tua lebih kerap mengalami keadaan ini. Bengkak boleh berlaku pada satu kaki atau kedua-duanya.

Walaupun bengkak di kaki biasanya bukan sesuatu yang serius, anda perlu tahu bila perlu berjumpa doktor. Ini kerana bengkak kadang-kadang dapat menunjukkan masalah kesihatan yang serius yang perlu segera diatasi.

Baca juga: Kaki Bengkak Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mencegahnya

Punca Kaki Bengkak

Penyebab kaki bengkak setelah seharian melakukan aktiviti mungkin disebabkan oleh faktor gaya hidup yang anda miliki, seperti:

  • Tidak Mengekalkan Berat Badan Yang Ideal. Berat badan berlebihan dapat mengurangkan peredaran darah, menyebabkan cairan menumpuk di kaki, kaki dan pergelangan kaki.

  • Berdiri atau Duduk untuk Masa yang Lama. Malas bergerak boleh menjadikan otot tidak aktif, sehingga tidak dapat mengepam cecair badan kembali ke jantung.

Selain itu, kaki yang bengkak juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, seperti steroid, estrogen atau testosteron, beberapa antidepresan, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), termasuk ibuprofen dan aspirin. Jenis ubat ini dapat mengurangkan peredaran darah dengan menebalkan tekstur darah, menyebabkan bengkak di kaki.

Oleh itu, cubalah berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengesyaki bahawa ubat yang anda ambil menyebabkan kaki anda membengkak. Ingat, jangan berhenti minum ubat tanpa nasihat doktor.

Sebab lain yang mungkin menyebabkan kaki bengkak termasuk:

  • Perubahan hormon semula jadi. Peningkatan hormon estrogen dan progesteron dapat menyebabkan pengurangan peredaran pada kaki yang akhirnya mengakibatkan pembengkakan. Perubahan tahap hormon biasanya berlaku pada wanita hamil atau wanita yang sedang haid.

  • Gumpalan darah di kaki. Apabila gumpalan darah terbentuk di urat kaki, mereka boleh mengganggu aliran darah dan menyebabkan pembengkakan dan ketidakselesaan.

  • Kecederaan atau jangkitan. Kecederaan atau jangkitan yang berlaku di kaki boleh menyebabkan peningkatan aliran darah ke kawasan tersebut. Akibatnya, pembengkakan berlaku.

  • Kekurangan vena. Keadaan ini berlaku apabila urat tidak dapat mengepam darah dengan cukup, menyebabkan darah terkumpul di kaki.

  • Perikarditis. Ini adalah keradangan jangka panjang perikardium, yang merupakan lapisan nipis seperti kantung di sekitar jantung. Keadaan ini mengakibatkan kesukaran bernafas dan pembengkakan teruk di kaki dan pergelangan kaki.

Baca juga: Bengkak Kaki Selepas Melahirkan, Biasa atau Penyakit?

Bilakah Pergi ke Doktor?

Walaupun kaki bengkak biasanya tidak perlu dibimbangkan, kadang-kadang bengkak boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom berikut:

  • Kawasan kaki yang bengkak berwarna merah dan terasa hangat ketika disentuh.

  • Demam.

  • Kaki bengkak tidak hilang walaupun setelah melakukan rawatan di rumah.

Baca juga: Adakah Cara Alami untuk Meringankan Kaki yang Bengkak?

Jadi, itulah beberapa kemungkinan penyebab kaki bengkak yang anda alami. Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, jangan ragu untuk menggunakan aplikasi tersebut , ya. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Bengkak di Kaki, Kaki, dan Pergelangan Kaki Anda.