Kesihatan

Ini adalah Prosedur Ultrasound Payudara untuk Pengesanan Cyst Payudara

Jakarta - Payudara adalah salah satu bahagian tubuh yang paling berharga pada wanita. Bukan hanya bahagian tubuh yang lain, wanita dapat melakukan pemeriksaan ultrasound payudara untuk memastikan kesihatan payudara. Ultrasound payudara, juga dikenal sebagai ultrasound payudara, adalah kaedah yang dapat digunakan untuk mengesan gangguan payudara pada tahap awal.

Baca juga: Umur Yang Tepat Untuk Memiliki Ujian Mamografi

Banyak gangguan pada payudara yang dapat dikesan dengan melakukan ultrasound payudara, salah satunya adalah sista payudara. Dilaporkan dari Persatuan Kanser Amerika Ultrasound payudara boleh dilakukan ketika seorang wanita mengalami perubahan payudara, seperti penampilan sista berisi cairan yang sukar dikenali pada mamogram. Ultrasound payudara berfungsi menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi atau ultrasound. Gelombang ini akan datang dari mesin khas yang menghasilkan gambar tisu dan struktur di dalam payudara.

Prosedur Ultrasound Payudara untuk Pengesanan Cyst Payudara

Bukan hanya wanita yang mengalami perubahan atau dikesan mengalami masalah payudara, beberapa kumpulan wanita juga disarankan untuk menjalani ultrasound payudara, seperti wanita yang berusia di bawah 25 tahun, wanita yang hamil dan menyusui, dan wanita dengan implan silikon. Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini , kumpulan wanita ini disarankan menggunakan ultrasound payudara untuk memeriksa kesihatan payudara dan harus mengelakkan pemeriksaan menggunakan sinar radiasi.

Baca juga: Ultrasound pada Payudara, Ini adalah Penggunaan Mamografi

Terdapat beberapa prosedur yang perlu diketahui oleh wanita sebelum melakukan ultrasound payudara, termasuk:

1. Penyediaan Ultrasound Payudara

Sebelum melakukan ultrasound payudara, elakkan menggunakan krim atau losyen di kawasan payudara. Selain itu, elakkan memakai barang kemas ketika anda akan melakukan ultrasound payudara. Objek logam yang digunakan semasa ultrasound payudara boleh menyebabkan hasil ultrasound menjadi kurang tepat. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan kemeja atau pakaian yang mempunyai butang depan untuk memudahkan proses ultrasound payudara.

2. Pemeriksaan Ultrasound Payudara

Sebelum melakukan ultrasound payudara, doktor biasanya melakukan pemeriksaan terlebih dahulu. Ultrasound payudara umumnya berlangsung tidak terlalu lama, iaitu sekitar 15-20 minit. Semasa proses pemeriksaan, pesakit akan tidur di sisinya dan diminta mengangkat lengan pada bahagian payudara yang diperiksa di atas kepala. Proses pemeriksaan juga tidak berbeza dengan ultrasound kehamilan, doktor akan memberikan gel ke kawasan payudara yang diperiksa. Selepas itu, transduser akan berfungsi dan menunjukkan hasil ultrasound payudara pada monitor.

Segera Lakukan Pemeriksaan Payudara Lebih Awal

Sekiranya pemeriksaan menunjukkan adanya sista, tumor, atau pertumbuhan tisu lain di payudara, keadaan ini akan muncul sebagai titik hitam pada payudara. Tetapi perlu diingat, benjolan yang muncul di payudara tidak bermaksud anda menghidap barah payudara. Terdapat keadaan yang menyebabkan benjolan muncul pada hasil ultrasound payudara, seperti adanya tumor jinak, perubahan hormon, dan lemak pada payudara.

Baca juga: Bolehkah Ibu Menyusu Mengalami Ujian Mamografi?

Sekiranya benjolan yang dialami disertai dengan gejala lain yang merujuk kepada barah payudara, sudah tentu doktor akan mengesyorkan pemeriksaan lebih lanjut, seperti MRI. Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan payudara sendiri lebih awal, kebiasaan ini pasti akan mengelakkan anda dari pelbagai gangguan yang muncul di payudara.

Selain itu, ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk menghindari masalah kesihatan pada payudara, seperti menghindari gaya hidup yang buruk dan melakukan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ultrasound Payudara
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ultrasound Payudara
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Diharapkan Semasa Ultrasound Payudara