Kesihatan

Sakit Ginjal Tanpa Dialisis, Adakah Mungkin?

, Jakarta - Dialisis atau dialisis adalah prosedur yang dilakukan pada orang dengan penyakit ginjal. Prosedur ini dilakukan untuk "mengganti" fungsi ginjal yang mengalami penurunan akibat penyakit. Dialisis berfungsi untuk membuang sisa berbahaya di dalam badan.

Dalam keadaan normal, membuang sisa berbahaya di dalam badan sebenarnya adalah fungsi semula jadi buah pinggang. Organ ini akan menyaring darah dan memisahkan bahan berbahaya dan lebihan cecair yang akan dikeluarkan dari air kencing.

Apabila buah pinggang mengalami masalah atau diserang penyakit, fungsinya dapat terganggu. Oleh itu, cara lain diperlukan untuk menyelesaikan tugas, iaitu melalui prosedur dialisis. Oleh itu, adakah mungkin orang yang menghidap penyakit buah pinggang tidak menjalani dialisis?

Ia kembali kepada jenis penyakit buah pinggang yang menyerang. Biasanya, prosedur dialisis dilakukan pada orang dengan penyakit buah pinggang kronik. Penyakit ini menyebabkan buah pinggang mengalami penurunan fungsi di bawah had normal.

Kegagalan buah pinggang yang kronik menyebabkan tubuh penghidap tidak dapat menyaring sisa, tidak dapat mengawal jumlah air di dalam badan, serta kadar garam dan kalsium dalam darah. Ini kemudian menyebabkan sisa metabolik tidak berguna tinggal dan membahayakan tubuh.

Baca juga: Tanpa Dialisis, Bolehkah Kegagalan Ginjal Kronik Diobati?

Orang dengan penyakit buah pinggang kronik biasanya memerlukan masa lebih lama untuk menjalani prosedur ini daripada orang yang menghidap penyakit buah pinggang akut atau gangguan buah pinggang yang lain. Sebabnya, dialisis adalah satu-satunya cara untuk memastikan kerja ginjal dalam badan berjalan sebagaimana mestinya, sekurang-kurangnya seperti itu.

Berapa Lama Masa Dialisis?

Seperti yang dijelaskan di atas, tempoh dialisis bergantung pada keadaan penyakit. Ada orang yang mengalami kekurangan buah pinggang yang memerlukan dialisis hanya untuk sementara waktu, tetapi ada juga yang mesti bertahan lama, bahkan selamanya. Sakit ginjal yang belum memasuki masa akut biasanya tidak memerlukan dialisis jangka panjang.

Orang dengan penyakit ginjal akut biasanya tidak lagi memerlukan dialisis setelah organ sembuh dan dapat menjalankan fungsinya dengan betul. Apabila gejala penyakit buah pinggang hilang, pada masa itu prosedur dapat dihentikan. Malangnya, ia tidak berlaku untuk orang yang menghidap penyakit buah pinggang kronik.

Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik peringkat akhir biasanya memerlukan masa lebih lama untuk menjalani dialisis, iaitu sehingga mereka menjalani pemindahan buah pinggang. Dengan kata lain, sehingga pemindahan buah pinggang berlaku, prosedur dialisis masih mesti dijalankan.

Baca juga: 5 Tanda-Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang yang Perlu Anda Ketahui

Berita buruk adalah bahawa menunggu pemindahan buah pinggang tidak selalu mudah. Sama ada kerana tidak sesuai atau badan tidak bersedia menerima transplantasi. Sekiranya itu berlaku, ada kemungkinan dialisis atau dialisis mesti dilakukan seumur hidup tanpa dapat menghentikannya sama sekali.

Keputusan untuk menghentikan prosedur dialisis harus dibuat melalui perbincangan dengan doktor yang merawat. Pada orang yang mengalami kegagalan buah pinggang akut, pemulihan mungkin dilakukan dan dialisis dapat dihentikan. Walau bagaimanapun, menghentikan dialisis pada orang dengan penyakit ginjal kronik sebenarnya dapat meningkatkan keparahan penyakit yang dapat menyebabkan keadaan fatal.

Baca juga: Kegagalan Ginjal Kronik Perlu Dialisis

Masih ingin tahu mengenai dialisis dan kegagalan buah pinggang? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya mengenai masalah kesihatan atau mengemukakan aduan mengenai penyakit. Dapatkan maklumat kesihatan yang paling lengkap dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!