Kesihatan

Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah keadaan ketika organ yang termasuk dalam sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra, dijangkiti. Jangkitan saluran kencing boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, wanita menderita keadaan ini lebih banyak daripada lelaki, kerana badan wanita mempunyai uretra yang lebih pendek, jadi wanita lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing.

Punca Jangkitan Saluran Kencing

Sebilangan besar kes jangkitan saluran kencing disebabkan oleh bakteria Escherichia coli atau E coli yang biasanya tinggal di usus besar. Dianggarkan bahawa bakteria ini dapat memasuki saluran uretra seseorang kerana kekurangan kebersihan ketika membersihkan setelah membuang air kecil atau buang air besar. Contohnya, apabila anda menggunakan kertas tandas untuk membersihkan dubur, ia menyentuh alat kelamin, kemudian bakteria E coli boleh memasuki saluran kencing.

Penyebab jangkitan saluran kencing juga boleh disebabkan oleh penurunan prestasi pengosongan air kencing oleh keadaan tertentu (contohnya, penyumbatan saluran kencing disebabkan oleh batu ginjal). Air kencing yang tinggal terlalu lama di dalam pundi kencing membolehkan bakteria membiak. Di samping itu, penyebab jangkitan saluran kencing adalah kerana kerengsaan selepas hubungan seksual.

Jangkitan saluran kencing boleh menjadi sangat berisiko bagi sesetengah orang yang termasuk dalam kumpulan berikut:

 1. Orang yang dilahirkan dengan kelainan struktur saluran kencing - mempunyai kelainan struktur saluran kencing yang mengganggu sistem perkumuhan kencing atau menyebabkan air kencing terkumpul di uretra. Orang dengan keadaan ini berisiko tinggi terkena jangkitan saluran kencing.
 2. Orang yang baru-baru ini menjalani pembedahan pada saluran kencing mereka.
 3. Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.
 4. Penggunaan kateter atau alat bantu buang air kecil.
 5. Orang yang mempunyai batu ginjal dan lelaki yang mempunyai kelenjar prostat yang membesar.
 6. Pesakit kencing manis.
 7. Wanita - kerana panjang uretra wanita lebih pendek daripada uretra lelaki, jadi bakteria yang masuk dapat mencapai pundi kencing dengan lebih mudah. Selain itu, wanita yang aktif secara seksual juga terdedah kepada jangkitan saluran kencing.
 8. Wanita yang menggunakan kontraseptif diafragmatik - jenis kontraseptif ini dapat memberi tekanan pada uretra dan mengganggu pengosongan air kencing.
 9. Wanita yang pasangannya menggunakan kondom yang dilapisi spermisida dapat membunuh bakteria baik dan menjadikan bakteria jahat membiak dengan mudah dan menyebabkan jangkitan.
 10. Wanita yang sedang mengandung.
 11. Wanita menopaus. Ini kerana kekurangan tahap estrogen setelah menopaus menyebabkan perubahan persekitaran di saluran kencing, menjadikan bakteria lebih mudah membiak pada alat kelamin wanita atau uretra.

Demikian penjelasan mengenai penyebab jangkitan saluran kencing yang harus anda ketahui. Sudah tentu, dengan mengetahui punca jangkitan saluran kencing, anda dapat lebih waspada terhadap jangkitan saluran kencing.

Sebagai langkah pencegahan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung di hospital . Melalui aplikasi kesihatan ini, anda boleh berkomunikasi dengan pakar atau doktor yang dipercayai untuk membincangkan sebarang masalah kesihatan termasuk jangkitan saluran kencing melalui pilihan komunikasi berbual , suara , atau panggilan video melalui perkhidmatan Hubungi Doktor. Anda juga boleh membeli keperluan perubatan seperti ubat atau vitamin melalui perkhidmatan ini Penghantaran Farmasi siapa yang akan menghantar pesanan anda dalam masa tidak lebih dari satu jam.

Di samping itu, anda boleh melakukan ujian darah dan juga menentukan jadual, lokasi, dan kakitangan makmal yang akan datang ke destinasi melalui perkhidmatan ini Makmal Perkhidmatan . Hasil makmal dapat dilihat secara langsung pada aplikasi perkhidmatan kesihatan . Bagaimana, cukup lengkap bukan? Apa tunggu lagi, ayuh muat turun aplikasi di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga: Ketahui Punca, Gejala, & Cara Merawat Leukosit Tinggi