Kesihatan

Makan Durian Terlalu Banyak, Adakah Kesannya?

, Jakarta - Durian adalah buah asli dari Asia Tenggara, tidak hairanlah buah ini senang dijumpai di Indonesia. Walaupun ada sebilangan orang yang tidak menyukai baunya, kebanyakan orang Indonesia menyukai buah ini. Teksturnya yang lembut, bau harum dan rasanya yang manis membuat para pecinta durian ketagihan untuk terus memakannya.

Sayangnya, memakan durian berlebihan sering dikaitkan dengan masalah kesihatan tertentu. Durian adalah buah yang mengandungi lemak dan glukosa yang cukup tinggi berbanding buah-buahan lain. Apabila dikonsumsi secara berlebihan, tidak mustahil seseorang dapat mengalami kesan berikut.

Baca juga: 7 Khasiat Durian Hebat yang Perlu Anda Ketahui

Bahaya Mengonsumsi Durian Terlalu Banyak

Elakkan memakan durian berlebihan, terutama bagi orang yang menderita kegemukan, darah tinggi, penyakit jantung dan diabetes. Kandungan gula dan lemak dalam durian boleh memburukkan keadaan yang ada jika dikonsumsi secara berlebihan. Inilah kesan memakan durian berlebihan yang perlu anda ketahui, iaitu:

  • Masalah pencernaan

Pernah dengar istilah durian mabuk? Sebenarnya durian tidak memabukkan kerana tidak mengandungi alkohol. Namun, apabila anda memakan durian berlebihan, kesan yang timbul adalah sakit perut dan kembung. Nah, perut kembung ini sering disalah anggap sebagai durian yang diminum.

  • Gula Darah Meningkat

Bagi anda yang menghidap diabetes atau mempunyai sejarah keluarga diabetes, anda harus lebih bijak semasa makan durian. Kandungan glukosa dalam durian meningkatkan gula darah sehingga dapat memburukkan lagi gejala diabetes. Makan durian semasa mengambil ubat diabetes boleh menghalang tindakan ubat tersebut. Oleh itu, pastikan anda tidak makan durian terlebih dahulu semasa mengambil ubat diabetes.

  • Berat Badan

Durian juga mengandungi kalori dan karbohidrat yang sangat tinggi. Ini tentunya perlu dielakkan oleh orang yang sudah gemuk. Satu kilogram buah durian bersaiz sederhana umumnya mengandungi hampir 1,500 kalori. Jadi, satu biji durian sahaja cukup untuk hampir 70 peratus keperluan kalori harian badan. Sekiranya anda tidak mahu menambah berat badan secara tiba-tiba, anda tidak boleh makan durian terlalu banyak.

Baca juga: Mabuk Durian? Berikut adalah 6 Petua untuk Mengatasi

  • Menyebabkan Kematian Semasa Dimakan Dengan Alkohol

Selain tidak dikonsumsi secara berlebihan, durian juga berbahaya jika dikonsumsi dengan alkohol. Melancarkan dari kesihatan kesihatan, Durian menghalang tubuh daripada merosakkan alkohol. Oleh itu, pengambilan durian bersama dengan minum alkohol menyebabkan kesan buruk seperti sakit kepala, muntah, kemerahan, dan reaksi tidak menyenangkan yang lain. Semasa minum alkohol, pastikan makanan yang anda makan tidak mengandungi durian.

Had penggunaan durian yang betul bergantung pada beberapa faktor seperti, keadaan kesihatan dan beberapa keadaan lain. Pada masa ini, tidak ada maklumat saintifik yang mencukupi untuk menentukan pelbagai dos yang sesuai untuk memakan durian. Perlu diingat, buah-buahan semula jadi tidak selalu selamat jika dikonsumsi secara berlebihan. Jadi, pastikan anda bijak menggunakannya.

Baca juga: Peraturan Makan Durian yang Sihat Untuk Tetap Sihat

Sekiranya anda mempunyai keadaan tertentu dan ingin makan durian, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda mengenai keselamatannya. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai perkara ini melalui aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Durian.
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Durian.