Kesihatan

Prosedur Ujian HBsAg untuk Mendiagnosis Hepatitis B

, Jakarta - Hati manusia mempunyai peranan penting, yaitu meneutralkan racun dan mengatur komposisi darah dalam tubuh. Walaupun begitu, organ ini dapat mengalami jangkitan serius yang disebabkan oleh virus, salah satunya adalah virus hepatitis B.

Seseorang yang mempunyai hepatitis B boleh mengalami gangguan yang teruk. Oleh itu, diagnosis awal adalah penting. Salah satu cara untuk mendiagnosis penyakit hati adalah dengan ujian HBsAg. Inilah prosedur pemeriksaan untuk mendiagnosis hepatitis B yang mungkin berlaku!

Baca juga: Berikut adalah langkah-langkah untuk Diagnosis Serologi untuk Hepatitis B

Prosedur Ujian HBsAg untuk Menentukan Hepatitis B

Gangguan hepatitis B yang berlaku di dalam badan boleh menyebabkan komplikasi. Oleh itu, seseorang yang merasakan simptom penyakit ini harus melakukan pemeriksaan. Salah satu ujian yang biasa dilakukan adalah antigen permukaan Hepatitis B atau disingkat sebagai ujian HBsAg.

Apabila ujian dilakukan dan hasilnya positif, ini bermakna anda dijangkiti virus hepatitis B. Penyakit ini dapat menular ke orang lain melalui darah atau cairan tubuh. Ujian ini melihat kandungan darah seseorang yang mungkin dijangkiti.

Walau bagaimanapun, hasil pemeriksaan gangguan ini bergantung pada usia, jantina, dan banyak faktor lain. Ujian HBsAg tidak selalu menunjukkan bahawa anda menghadapi masalah kesihatan yang serius. Walaupun begitu, ini membuat anda memulakan rawatan untuk hepatitis B.

Sekiranya hasil ujian itu negatif, itu bermakna tidak ada virus hepatitis B yang ditemukan di dalam darah anda. Sekiranya hasilnya positif, anda mungkin dijangkiti HBV secara aktif. Setelah anda pulih, badan anda kebal dari virus dan tidak dapat menyebarkannya kepada orang lain.

Sekiranya anda mengalami simptom hepatitis B, sangat penting untuk pergi ke hospital terdekat atau yang menjadi pilihan anda. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui permohonan tersebut . Caranya cukup dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak, ya!

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Hepatitis B Yang Datang Secara Senyap

Selain itu, ujian positif dapat menunjukkan anda mempunyai jangkitan hepatitis B kronik. Virus ini akan tinggal di dalam darah dan menyebabkan masalah hati, dan merebak ke orang lain. Oleh itu, ujian HBsAg sangat penting.

Prosedur pertama ujian HBsAg adalah dengan mengambil sampel darah. Doktor menggunakan jarum pada orang yang diperiksa untuk mengambil darah dari urat di lengan atau tangan. Darah tersebut akan diperiksa di makmal untuk melihat apakah ada virus hepatitis B.

Namun, pemeriksaan ini dapat membawa risiko, seperti pendarahan, jangkitan, lebam, dan merasa pening. Apabila jarum masuk ke lengan, rasa sakit atau menyengat mungkin berlaku. Selain itu, bekas dari tusukan jarum juga menyebabkan kesakitan.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Hepatitis B

Sebagai tambahan kepada ujian HBsAg, anda juga boleh melakukan ujian lain sehingga diagnosis yang dibuat pasti. Beberapa ujian lain yang disyorkan adalah HBsAb ( Antibodi Permukaan Hepatitis B ) dan HBcAb ( Antibodi Teras Hepatitis B ). Dengan beberapa pemeriksaan, hasilnya akan menjadi lebih tepat.

Rujukan:
hepb.org. Diakses 2019. Ujian Darah Hepatitis B
urmc.rochester.edu. Diakses pada tahun 2019. Antigen Permukaan Hepatitis B