Kesihatan

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Mengalami Hipotiroidisme

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai hipotiroidisme? Hypothyroidism adalah gangguan yang disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid dalam badan. Penderitaan lebih kerap mengalami keletihan dan sukar menumpukan perhatian. Keadaan ini cenderung dialami oleh wanita yang telah memasuki usia tua.

Baca juga: Hati-hati, gejala hipotiroidisme ini sering diabaikan

Hypothyroidism adalah penyakit yang jarang menunjukkan gejala awal, tetapi penyakit ini dapat berkembang dan membahayakan kesihatan. Ketahui keadaan yang berlaku di dalam badan dan merupakan gejala awal hipotiroidisme. Dengan begitu, keadaan ini dapat diselesaikan dengan lebih cepat.

Inilah yang berlaku pada badan apabila anda mengalami hipotiroidisme

Tiroid adalah kelenjar di badan yang mempunyai bentuk menyerupai rama-rama dan terletak di hadapan leher. Sudah tentu, kelenjar tiroid mengeluarkan hormon tiroid yang membantu mengatur metabolisme dalam badan. Tidak hanya mengatur metabolisme badan, kelenjar tiroid juga mempengaruhi fungsi kerja organ tubuh.

Walaupun terdedah kepada wanita yang memasuki usia tua, wanita dan lelaki muda terdedah kepada keadaan ini jika anda tidak mengelakkan beberapa faktor pencetus. Terdapat beberapa faktor pencetus yang meningkatkan risiko hipotiroidisme, seperti penyakit autoimun, penggunaan jenis ubat tertentu, diet rendah yodium, kecacatan kelahiran, dan mempunyai sejarah keluarga dengan keadaan yang serupa.

Umumnya, hipotiroidisme tidak menunjukkan gejala awal. Namun, ketika penyakit ini berkembang, terdapat beberapa perubahan yang terjadi di dalam badan yang merupakan tanda-tanda hipotiroidisme, yaitu:

1. Berat Badan

Apabila anda mengalami kenaikan berat badan secara tiba-tiba, anda harus memperhatikan keadaan ini. Orang dengan hipotiroidisme dapat mengalami kenaikan berat badan sebagai gejala penyakit ini. Lancarkan Berita Perubatan Hari Ini Ini kerana hormon tiroid berperanan mengawal berat badan seseorang. Inilah yang menjadikan orang yang mempunyai hormon tiroid rendah mudah menambah berat badan.

Baca juga: Adakah Pencegahan Hipotiroidisme Yang Boleh Dilakukan

2. Sentiasa Merasa Sejuk

Lancarkan Persatuan Tiroid Amerika , penghidap hipotiroidisme akan selalu berasa sejuk berbanding dengan orang lain. Ini disebabkan oleh tahap hormon tiroid yang rendah di dalam badan. Sekiranya anda merasa lebih sejuk dari biasa, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mengetahui punca aduan yang anda alami.

3. Rasa Penat

Orang dengan hipotiroidisme cenderung kepada keletihan walaupun mereka mempunyai waktu rehat yang cukup. Lancarkan Garis Kesihatan Hormon tiroid berfungsi mengatur tenaga. Tahap hormon tiroid yang rendah menjadikan penghidap hipotiroidisme merasa letih lebih cepat untuk menjalankan aktiviti seperti biasa.

4. Perubahan Menstruasi

Wanita dengan hipotiroidisme umumnya terdedah kepada perubahan haid. Lancarkan Kesihatan yang Sangat Baik Perubahan haid yang berlaku pada orang dengan hipotiroidisme boleh berupa pendarahan yang lebih banyak daripada biasa atau kurang dari biasanya. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan tersebut sehingga perubahan haid yang dialami dapat dikenal pasti penyebabnya.

Baca juga: Hati-hati, kesan hipertiroidisme boleh menyebabkan 5 keadaan serius ini

Ini adalah beberapa perkara yang berlaku pada badan anda ketika anda menghidap hipotiroidisme. Rawatan boleh dilakukan untuk mengurangkan gejala yang dialami semasa hipotiroidisme.

Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan pencegahan hipotiroidisme dengan makan makanan yang sihat dan seimbang dan jangan lupa makan makanan yang mengandungi yodium tinggi.

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Fungsi Tiroid Mempengaruhi Menstruasi
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Tanda dan Gejala Hipotiroidisme
Persatuan Tiroid Amerika. Diakses pada tahun 2020. Hypothyroidism
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 12 Tanda dan Gejala Hipotiroidisme