Kesihatan

Periksa Keadaan Muka untuk Mengetahui Penyakit

, Jakarta - Memiliki kulit wajah yang sihat dan cantik dapat menjadi impian semua orang. Kerana keadaan wajah sering menjadi penanda aras penampilan seseorang. Tetapi tahukah anda bahawa ada perkara lain yang dapat dilihat dari keadaan wajah?

Salah satu perkara yang dapat diperiksa melalui keadaan wajah adalah risiko penyakit yang mungkin dialami seseorang. Oleh itu, apakah tanda-tanda penyakit yang sering ditunjukkan oleh tubuh melalui keadaan muka?

( Baca juga : Warna Lidah Boleh Menunjukkan Keadaan Kesihatan)

1. Bintik-bintik Gelap pada Kulit

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan bintik-bintik gelap muncul di kulit. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh menjadi tanda penyakit. Kemunculan bintik-bintik gelap di dahi dan pipi boleh menjadi tanda pengambilan gluten yang terlalu banyak.

Bukan hanya itu, keadaan ini juga boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai masalah intoleransi makanan. sekiranya bintik-bintik yang muncul berwarna merah tetapi mempunyai bintik-bintik gelap. Keadaan lain yang dapat ditunjukkan pada wajah adalah terlalu banyak minum susu. Akibatnya, anda mungkin mengalami pembengkakan di bawah kelopak mata dan juga warna gelap di bawah mata.

2. Merah pada hujung hidung

Kemunculan tanda merah seperti tompok pada hujung hidung dipercayai menjadi tanda bahawa seseorang mengalami tahap tekanan yang tinggi. Ini juga sering dikaitkan dengan kegelisahan, dan kecenderungan untuk mengalami tekanan darah tinggi, alias hipertensi.

Sekiranya anda sering menemui bintik merah di hujung hidung, segera periksa tekanan darah anda. Sekiranya meningkat, anda harus mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan tekanan dan menyebabkan tekanan darah meningkat.

3. Bulu Halus Muncul

Menumbuhkan janggut dan misai pada lelaki adalah perkara semula jadi. Tetapi berbeza jika dialami oleh wanita. Penampilan rambut halus di wajah wanita boleh menjadi tanda kelebihan hormon tertentu di dalam badan.

Keadaan ini disebut hirsutisme, iaitu berlakunya lebihan hormon seks lelaki dan androgen dalam tubuh wanita. Sebenarnya, keadaan ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Tetapi dalam beberapa kes, pertumbuhan rambut halus di wajah wanita boleh menjadi tanda sindrom ovarium polikistik (PCOS).

( Baca juga : Benarkah wanita dengan misai sering dikatakan mempunyai nafsu besar, ini adalah kenyataan! )

4. Bibir pecah-pecah

Bibir yang pecah sering dikaitkan dengan pedih ulu hati atau sariawan. Tetapi kadang-kadang ada penyakit lain di sebalik tanda itu. Bibir yang terasa kering dan mudah pecah boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami dehidrasi atau kekurangan zat makanan. Selain itu, bibir yang pecah-pecah juga boleh menjadi tanda penyakit seperti herpes oral, dan sindrom iritasi usus (IBS).

5. Kulit Pucat

Wajah yang kelihatan pucat sering menjadi rujukan sama ada seseorang itu sihat atau tidak. Kerana penampilan kulit wajah yang pucat dipercayai menjadi tanda bahawa orang tersebut tidak cergas.

Tetapi lebih dari itu, wajah pucat juga dapat menjadi tanda kekurangan darah merah, seperti anemia kekurangan zat besi atau kekurangan folat. Selain wajah yang kelihatan pucat, anemia juga disertai dengan gejala kelemahan, pening, dan keletihan. Sekiranya ini berlaku, anda perlu meningkatkan pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau gelap, tomato, kacang, daging, dan telur untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

( Baca juga : Mudah Lelah, Waspadalah terhadap 7 Tanda Anemia Yang Perlu Diatasi)

Sekiranya keadaan dirasakan semakin teruk, jangan berlengah mendapatkan bantuan perubatan. Atau hantarkan aduan awal anda kepada doktor dalam permohonan . Lebih mudah untuk menghubungi doktor melalui ciri-cirinya Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Ayuh, muat turun

sekarang di App Store dan Google Play!