Kesihatan

Cara Unik untuk Menghilangkan Jerawat Wanita Korea

Jakarta - Keindahan wanita Korea pastinya terkenal dengan wajahnya yang putih mulus seolah-olah mereka tidak bersih. Namun, jangan salah, bahkan wanita Korea mengalami masalah kulit yang biasa bagi wanita, iaitu jerawat.

Jerawat boleh menjadi masalah bagi semua orang dan mengganggu penampilan. Hampir semua wanita mengalami jerawat, mulai dari ringan hingga parah. Terdapat pelbagai penyebab jerawat. Bermula dari faktor genetik atau keturunan hingga pengaruh hormon. Di samping itu, kesan penjagaan wajah yang tidak betul, kerengsaan akibat menggosok terlalu keras pada kulit, dan penggunaan alat solek juga boleh menjadi salah satu penyebab jerawat.

Nah, salah satu rahsia indah wanita Korea adalah mereka selalu menggunakan topeng setiap hari. Keadaan kulit boleh berbeza setiap hari, kadang-kadang kering sehingga mereka memerlukan kelembapan, kadang-kadang jerawat sehingga mereka memerlukan perawatan sensitif, berminyak kerana udara di sekitarnya. Untuk mengatasi jerawat, mereka mempunyai helah unik untuk mencegah, merawat, dan menghilangkan jerawat. Tidak cukup hanya topeng, mereka juga mempunyai teknik yang boleh anda tiru untuk menghilangkan jerawat. Inilah cara untuk menghilangkan jerawat wanita Korea yang perlu anda ketahui:

1. Salji

Jangan fikir salji hanya untuk rakan ski atau pelengkap suasana romantis. Salji di Korea mempunyai kelebihan lain, iaitu untuk merawat jerawat. Salji bersih dari gunung diambil untuk digunakan sebagai kompres pada wajah dengan jerawat. Fungsinya adalah untuk menutup pori-pori terbuka sehingga kulit wajah akan terasa ketat dan segar. Anda boleh meniru helah mampatan salji ini dengan menggunakan air oksigen yang dijual di pasar raya. Bekukan air beroksigen dalam acuan ais dan sebelum tidur, aiskan ais ke wajah selama lima pusingan. Anda juga boleh menambahkan setetes jus lemon ke dalam air sebelum membekukannya kerana lemon mengandungi antioksidan semula jadi.

2. Rawatan Inframerah

Teknologi kecantikan di Korea terkenal di dunia, jadi teknologi inframerah dipilih untuk menghilangkan jerawat. Caranya, wajah akan dilumurkan dengan topeng yang mengandungi nutrien untuk menghilangkan jerawat. Kemudian wajah akan disinari oleh inframerah sehingga nutrien dalam topeng dapat menyerap ke lapisan kulit yang paling dalam. Kemudian, wajah akan disapu semula dengan topeng belerang yang dikenali sebagai anti-radang dan dipercayai dapat mengeringkan dan menyembuhkan jerawat. Kemudian akhirnya, wajah dilumurkan dengan serum anti jerawat.

3. Sauna

Salah satu kebiasaan orang Korea adalah sauna. Bukan hanya untuk badan, tetapi sauna juga berkesan untuk membantu mengatasi jerawat. Semasa melakukan sauna, liang kulit yang terbuka akan menghilangkan kotoran pada lapisan kulit. Sekarang untuk menghilangkan jerawat, wajah akan diberi wap sehingga liang pori terbuka dan kotoran keluar. Anda boleh melakukannya di rumah dengan mendidih air dan kemudian mencurahkannya ke dalam mangkuk lebar. Kemudian bawa wajah anda dekat dengan permukaan lembangan. Cuba buat wajah terkena wap yang banyak, ya.

4. Nasi

Bukan hanya sebagai makanan ruji, beras juga mempunyai sifat untuk membersihkan wajah dari jerawat. Selain itu, jerawat juga dapat mencerahkan wajah, anda tahu. Untuk menghilangkan jerawat, gunakan beras sebagai gosok, rendam nasi ke dalam mangkuk kemudian pisahkan air setelah beberapa minit. Kemudian gunakan beras yang dicuci dengan sabun untuk mencuci muka. Tapi jangan gosokkannya, okey? Kemudian bilas wajah anda dengan air rendaman beras yang telah dipisahkan. Biarkan wajah kering dengan sendirinya. Anda boleh melakukan rawatan ini setiap tiga minggu.

5. Teh Hijau

Tinggi antioksidan, teh hijau diyakini dapat mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat. Sekarang dengan cara semula jadi, ampas teh hijau dapat digunakan untuk merawat komedo dan bintik hitam yang muncul di wajah. Untuk jerawat, teh hijau yang ditekan di muka menyerap dan biarkan selama 15 minit sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Selain teh hijau semula jadi, kini terdapat serum dan topeng teh hijau dari produk kecantikan Korea yang juga dapat mengatasi masalah jerawat.

6. Timun

Oleh kerana wanita Korea suka topeng dan tidak suka membuat sendiri, timun adalah salah satu jenis yang paling mudah dibuat. Caranya ialah menyejukkan timun tumbuk di dalam peti sejuk selama 15 minit. Kemudian, sebelum dan selepas memakai alat solekSapukan timun ke seluruh wajah. Dengan melakukan ini, pori-pori wajah menjadi kencang sehingga bakteria penyebab jerawat tidak mudah masuk.

Itulah 6 cara unik wanita Kora untuk mengatasi jerawat yang perlu anda ketahui. Anda boleh meniru kaedah ini untuk merawat wajah anda dari jerawat. Sekiranya anda ingin membeli topeng untuk penjagaan wajah atau makanan tambahan kulit, anda boleh menggunakan aplikasinya . Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam ke destinasi anda. Di samping itu, anda juga bercakap dengan pakar dermatologi sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah kulit yang anda alami. Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.