Kesihatan

Cara yang betul untuk mengatasi keputihan sehingga Miss V sihat

Jakarta - Setiap wanita, mulai dari remaja, dewasa, dan mereka yang telah memasuki menopaus, mengalami keputihan. Ini sebenarnya reaksi tubuh yang normal. Keputihan pada dasarnya adalah sel yang ditumpahkan dan cairan vagina. Biasanya, keputihan juga merupakan cara untuk Miss V membersihkan dan melindungi dirinya sendiri. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan masalah keputihan.

Kerana, keputihan juga boleh menjadi tanda jangkitan atau masalah pada organ wanita. Pelepasan jenis ini disebut keputihan yang tidak normal. Tanda normal keputihan jelas, melekit, licin, dan tidak berbau. Walaupun keputihan yang tidak normal biasanya berwarna kekuningan, kehijauan, atau kemerahan, dengan tekstur yang melekit, berbau busuk, disertai dengan gejala gatal dan sakit di kawasan Miss V.

Baca juga: Ubat Antijamur Boleh Merawat Keputihan, Benarkah?

Petua Mengatasi Keputihan

Keputihan yang tidak normal pastinya tidak boleh diabaikan dan perlu ditangani segera, agar tidak mengganggu kesihatan badan. Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi masalah keputihan yang boleh anda lakukan:

  1. Perbaiki dan Jaga Kebersihan Miss V

Menjaga kebersihan Miss V perlu selalu dilakukan, sama ada keputihan atau tidak. Terutama setelah membuang air kecil dan buang air besar, dan setelah melakukan hubungan seks. Namun, cara membersihkan Miss V tidak boleh sembrono.

Basuh menggunakan air suam, dari depan ke belakang. Ini supaya bakteria di dubur tidak bergerak ke faraj. Kemudian, keringkan faraj dengan mengelapnya dengan tisu lembut atau tuala bersih. Tapi jangan gosokkannya, okey? Cukup lap dengan lembut atau tepuk lembut hingga kering, agar tidak merengsakan kulit Miss V.

  1. Rajin Tukar Seluar Dalam

Oleh kerana mereka mempunyai kebiasaan mandi dua kali sehari, orang Indonesia pada amnya mengganti pakaian dalam mereka dua kali sehari. Namun, jika anda mengalami keputihan, ganti seluar dalam anda lebih kerap agar Miss V sentiasa kering dan bersih. Terutama jika anda baru sahaja melakukan aktiviti yang banyak berpeluh.

Jangan lupa juga memilih pakaian dalam kapas yang dapat menyerap peluh dengan baik. Kerana jika tidak, bakteria, jamur, atau parasit akan lebih rentan terhadap jangkitan, kerana mereka menyukai lingkungan yang lembap. Sekiranya demikian, keputihan yang anda alami sebenarnya boleh menjadi lebih teruk.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Bau Amat

  1. Elakkan menggunakan sabun kebersihan wanita

Produk sabun pembersih wanita boleh menjanjikan Miss V yang bersih dan wangi, bahkan mengatasi keputihan. Sebenarnya, membersihkan Miss V secara ideal cukup untuk menggunakan air bersih, tidak perlu menggunakan sabun. Kerana, bukannya mengatasi masalah keputihan, penggunaan sabun kebersihan feminin sebenarnya dapat menjadikan kulit Miss V yang sensitif lebih rentan terhadap kerengsaan dan jangkitan.

Selain itu, sabun kebersihan feminin juga dapat mengganggu keseimbangan pH dan bakteria baik di dalam vagina.Jika menggunakan air saja tidak cukup bersih, gunakan sabun yang neutral atau tidak mengandungi wangian, zat antiseptik, pewarna, dan bahan kimia lain. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor dalam permohonannya , apa jenis sabun yang selamat digunakan untuk membersihkan Miss V.

  1. Makan Yogurt

Dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Kemoterapi Antimikrobial, mengungkapkan bahawa kandungan bakteria baik atau probiotik dalam yogurt, dapat membantu mengembalikan keseimbangan bakteria dan jamur di dalam faraj.Jadi, jika anda mengalami keputihan, cubalah minum yogurt secara berkala setiap hari.

Baca juga: Untuk kekal yakin, atasi keputihan dengan yoga

  1. Periksa dengan Doktor

Kaedah ini hanyalah rawatan di rumah, jadi mereka mungkin tidak sepenuhnya menghilangkan masalah keputihan. Untuk mengetahui punca sebenar keputihan dan cara mengatasinya, anda masih perlu berjumpa doktor. Secara amnya, keputihan yang tidak normal disebabkan oleh jangkitan pada vagina.

Oleh itu, jika setelah mencuba petua penjagaan rumah ini, keputihan anda tidak bertambah baik, buat janji temu dengan doktor anda di hospital untuk pemeriksaan lanjut. Doktor boleh membantu menetapkan ubat dan jenis rawatan lain yang lebih berkesan dalam menangani masalah keputihan.

Atasi Keputihan dengan GYNOGEL

Bercakap mengenai ubat keputihan, anda boleh mencuba GYNOGEL. Ubat keputihan ini berbentuk gel dalam bungkusan tiub, yang digunakan dengan memasukkannya terus ke dalam vagina. Dengan cara itu, rawatan untuk keputihan menjadi lebih berkesan dan tepat sasaran. GYNOGEL mengandungi asid laktik, sehingga dapat membantu mengembalikan keseimbangan pH vagina dengan cepat.

GYNOGEL boleh digunakan untuk merawat keputihan pada pesakit setelah mengalami jangkitan Miss V (pemulihan vagina), keputihan akibat penggunaan alat intrauterin jangka panjang, dan dapat digunakan setelah setiap haid untuk mencegah atau merawat keputihan akibat perubahan hormon .

Gel GYNOGEL Ia juga boleh digunakan oleh wanita dari semua peringkat usia, termasuk menopaus. Untuk wanita pascamenopause atau mereka yang mempunyai kontraseptif jangka panjang, GYNOGEL juga dapat digunakan untuk perawatan dan pencegahan keputihan akibat perubahan pH.

Rujukan:

NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Keputihan.

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Keputihan, Sebab, Jenis, Diagnosis dan Rawatan Keputihan.

Jurnal Kemoterapi Antimikrobial, Jilid 58, Isu 2, Ogos 2006, Halaman 266-272. Diakses pada tahun 2020. Probiotik untuk pencegahan kandidiasis vulvovaginal berulang: ulasan.