Kesihatan

Nikotin Meneliti untuk Memerangi Corona

Jakarta - Satu kajian yang baru-baru ini dilakukan di Perancis menunjukkan bahawa nikotin dapat melawan virus korona di dalam tubuh. Walau bagaimanapun, percubaan selanjutnya dirancang untuk menguji sama ada bahan tersebut berkesan dalam mencegah atau mengatasi virus korona. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Ini adalah 3 pengambilan makanan yang harus dielakkan semasa Corona

Nikotin Meneliti untuk Memerangi Corona, Kata Saintis

Penyelidik Perancis merancang untuk melakukan ujian lebih lanjut mengenai kandungan nikotin yang berkesan dalam mencegah atau mengatasi virus korona. Kajian sebelumnya menunjukkan bahawa perokok lebih berisiko dijangkiti koronavirus. Setakat ini, ujian klinikal kes tersebut masih menunggu persetujuan pihak berkuasa kesihatan negeri.

Sekiranya benar bahawa nikotin berkesan untuk mencegah serta merawat coronavirus, mereka mengatakan bahawa perokok lebih berisiko mengalami gejala yang lebih serius kerana kesan toksik dari asap tembakau pada paru-paru. Didapati bahawa mereka yang dirawat dengan usia rata-rata 65 tahun, hanya 4.4 peratus adalah perokok biasa.

Walaupun orang yang telah dibebaskan, atau dengan kata lain yang telah sembuh dari virus, terdapat 5.3 peratus perokok dengan usia rata-rata 44 tahun. Lagipun, mempunyai tabiat merokok bukanlah kebiasaan yang baik yang mesti diteruskan, anda juga perlu mengetahui kesan kesihatan lain yang berkaitan dengannya.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kesan merokok, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut . Ingat, selain merokok, ada beberapa cara sihat yang dapat Anda lakukan untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda untuk melawan virus korona.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Berenang Boleh Menularkan Virus Corona?

Penawar Makanan Sihat kepada Virus Corona

Selain betul atau salah bahawa merokok berkesan untuk mencegah dan mengatasi virus korona, kebiasaan yang satu ini bukanlah kebiasaan yang baik yang dapat anda terus lakukan. Lebih baik anda makan sejumlah makanan berikut untuk meningkatkan daya tahan tubuh anda untuk melawan virus korona:

  • Bawang putih

Selain sebagai rempah memasak, bawang putih bagus untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh, kerana kandungan antioksidan, fosfor, zink, kalium, dan kalium yang tinggi di dalamnya. Pelbagai bahan ini dapat menguatkan sistem pernafasan, dan meningkatkan jumlah sel darah putih dalam tubuh untuk melawan jangkitan.

  • Halia

Halia mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan yang dapat meningkatkan sistem imun. Selain itu, halia mengandungi sebatian yang disebut beta-karoten dan capsaicin. Untuk mendapatkan sejumlah faedah, anda boleh mencampurkannya dengan teh suam, wedang halia, atau susu halia.

  • Brokoli

Brokoli adalah salah satu jenis sayur-sayuran yang mengandungi vitamin E. Vitamin E itu sendiri adalah antioksidan, sehingga dapat merangsang peningkatan daya tahan tubuh. Selain itu, brokoli berkesan dalam mengurangkan tekanan oksidatif, yang merupakan keadaan apabila jumlah radikal bebas dalam tubuh melebihi normal.

Baca juga: Jenis-Jenis Sel Manusia yang Rentan terhadap Jangkitan COVID-19

Makanan sihat terakhir untuk meningkatkan daya tahan adalah kacang almond. Selain diharuskan makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, makan badam sebagai makanan ringan juga dapat memberi tambahan vitamin C dan E kepada tubuh.

Kedua-dua vitamin tersebut dipercayai dapat meningkatkan daya tahan. Sekiranya diminum secara berkala, nutrien dalam badam dapat mencegah demam dan demam. Jadi, daripada terus merokok untuk mencegah penularan virus korona, anda harus mengambil sejumlah makanan ini, ya!

Rujukan:

Dw.com. Diakses pada tahun 2020. Adakah nikotin dapat membantu melawan coronavirus baru?
Penjaga. Diakses pada tahun 2020. Penyelidik Perancis untuk menguji tampalan nikotin pada pesakit coronavirus.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 15 Makanan yang Meningkatkan Sistem Imun.