Kesihatan

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan sepsis

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan di mana-mana bahagian sistem kencing termasuk ginjal, ureter, pundi kencing dan uretra. Sebilangan besar jangkitan melibatkan saluran kencing bawah; pundi kencing dan uretra.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan sepsis. Sepsis adalah tindak balas melampau tubuh terhadap jangkitan. Sepsis berlaku apabila jangkitan mencetuskan reaksi berantai ke seluruh badan. Tanpa rawatan tepat pada masanya, sepsis dapat dengan cepat menyebabkan kerosakan tisu, kegagalan organ, dan kematian.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap sepsis, lakukan kaedah rawatan ini

Jangkitan yang Tidak Dirawat Menyebabkan Sepsis

Jangkitan saluran kencing adalah jangkitan biasa yang menyerang lebih banyak wanita daripada lelaki. Rawatan jangkitan saluran kencing biasanya dengan antibiotik. Malangnya, tidak semua jangkitan saluran kencing dapat diubati dengan cepat dan ada juga yang tidak dapat dikenalpasti.

Jangkitan saluran kencing yang tidak dirawat boleh merebak ke buah pinggang, malah boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Keadaan ini juga boleh menyebabkan sepsis. Sepsis selalunya merupakan tindak balas mematikan tubuh terhadap jangkitan atau kecederaan.

Seseorang tidak boleh mati akibat jangkitan saluran kencing, tetapi apabila menjadi sepsis yang teruk dan kemudian menjadi kejutan septik, kematian tidak dapat dielakkan. Sepsis dan kejutan septik boleh berlaku akibat jangkitan di mana sahaja di badan, seperti radang paru-paru, influenza, dan juga jangkitan saluran kencing.

Tanda-tanda bahawa seseorang mengalami sepsis adalah:

1. Denyut jantung tinggi atau tekanan darah rendah.

2. Kekeliruan atau disorientasi.

3. Mengalami kesakitan atau ketidakselesaan.

4. Demam, menggigil, atau berasa sangat sejuk.

5. Sesak nafas.

6. Kulit berpeluh.

Baca juga: Waspada, SARS boleh menyebabkan komplikasi penyakit ini

Pengesanan Awal Jangkitan Saluran Urin untuk Mencegah Sepsis

Bakteria di kawasan genital boleh memasuki uretra dan saluran kencing, baik kerana mengelap setelah pergi ke bilik mandi, aktiviti seksual, atau keadaan yang tidak sihat. Setelah bakteria memasuki uretra, tubuh berusaha sebaik mungkin untuk melawannya, tetapi kadang kala sistem kekebalan tubuh tidak dapat melakukannya, bakteria membiak, dan menyebabkan jangkitan.

Pada peringkat awal jangkitan saluran kencing anda akan merasakan:

1. Dorongan mendadak dan melampau untuk membuang air kecil (kencing).

2. Membakar, kerengsaan, atau sakit ketika membuang air kecil.

3. Perasaan tidak mengosongkan pundi kencing sepenuhnya.

4. Perasaan tekanan di bahagian perut atau punggung bawah.

5. Air kencing tebal atau keruh dan mungkin mengandungi darah.

Semasa jangkitan berlangsung, anda mungkin mengalami:

1. Demam.

2. Sakit di pelvis bawah, bahagian belakang ginjal berada.

3. Mual dan muntah.

4. Keletihan.

Sekiranya ditangkap lebih awal, biasanya jangkitan penyakit saluran kencing dengan mudah boleh dilakukan. Setelah mengesahkan bahawa anda mempunyai jangkitan (biasanya melalui sampel air kencing sederhana), anda akan diberi antibiotik untuk melawan bakteria tertentu yang menyebabkan jangkitan tersebut.

Anda juga akan digalakkan minum banyak air, untuk membantu membersihkan jangkitan. Sekiranya doktor anda mengesyaki jangkitan mungkin merebak, anda mungkin disyorkan untuk menjalani ujian tambahan, seperti ujian darah, imbasan buah pinggang, atau ultrasound.

Penting untuk melengkapkan preskripsi lengkap dan mengambil semua antibiotik yang diterima. Sekiranya anda tidak menyelesaikan resipi, ada kemungkinan besar bakteria yang tertinggal akan tumbuh semula, menyebabkan jangkitan lain. Selain itu, mereka mungkin menjadi tahan terhadap antibiotik yang digunakan.

Maklumat lebih lanjut mengenai mencegah jangkitan saluran kencing boleh diminta terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu sepsis?
Sepsis.org. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Kencing.