Kesihatan

Perbezaan antara apendektomi dan laparoskopi

Jakarta - Adakah anda sering makan makanan pedas? Sekiranya demikian, anda perlu berhati-hati, kerana radang usus buntu boleh mengintai. Orang yang mengalami gangguan ini akan merasakan sakit perut, terutama di pusar. Sekiranya anda menderita gangguan ini, pastikan segera mengatasinya, kerana apendiks dapat pecah menyebabkan penyebaran bakteria di dalam badan. Sekiranya demikian, kehilangan nyawa adalah komplikasi paling teruk yang boleh berlaku.

Setakat ini, terdapat dua kaedah rawatan yang biasa digunakan untuk mengubati radang usus buntu. Keduanya, iaitu pembedahan apendektomi dan pembedahan laparoskopi. Setiap prosedur rawatan akan disesuaikan dengan kebutuhan dan keparahan penyakit. Kedua-dua rawatan mempunyai perbezaan mendasar mengenai bagaimana melaksanakannya dan yang lain. Ketahui perbezaannya di bawah!

Baca juga: Baris Makanan yang Harus Dielakkan setelah Pembedahan Apendisitis

Perbezaan Antara Pembedahan Apendisitis dan Laparoskopi

Apendisitis adalah gangguan kesihatan yang terjadi ketika daerah tersebut meradang dan membengkak, sehingga bakteria dapat membiak dengan cepat di dalam organ. Kelainan ini juga boleh menyebabkan pembentukan nanah. Bakteria yang terkumpul boleh menyebabkan rasa sakit di kawasan pusar yang merebak ke bahagian kanan bawah perut. Di samping itu, anda juga boleh mengalami loya, muntah, dan cirit-birit.

Oleh itu, anda harus mengetahui dua cara biasa untuk merawat radang usus buntu. Kaedah rawatan merangkumi apendektomi dan laparoskopi. Berikut ini adalah perbincangan mengenai perbezaan antara dua kaedah:

1. Pembedahan Apendisitis

Salah satu cara untuk mengubati radang usus buntu adalah dengan melakukan apendektomi atau apendektomi. Kaedah ini adalah rawatan standard yang digunakan untuk merawat radang usus buntu. Seseorang yang mengalami gangguan ini mesti mendapatkan rawatan segera sebelum apendiks pecah. Selepas pembedahan, kebanyakan orang akan pulih tanpa mengalami komplikasi.

Ini dapat mengubati radang usus buntu dengan membuang apendiks keluar dari badan. Pakar bedah akan membuat sayatan di bahagian kanan bawah perut untuk membuang kawasan tersebut dan menutup luka dengan jahitan. Kaedah ini juga boleh membolehkan doktor membersihkan rongga perut jika usus buntu pecah. Doktor mungkin lebih suka usus buntu jika apendiks pecah dan jangkitannya merebak ke organ lain.

Baca juga: Tidak sama, ini adalah perbezaan antara sakit perut akibat radang usus buntu dan gastritis

2. Laparoskopi

Laparoskopi juga merupakan pilihan untuk merawat radang usus buntu. Ia bermula dengan membuat beberapa sayatan kecil di perut. Selepas itu, tiub kecil yang disebut kanula kemudian dimasukkan. Alat ini digunakan untuk mengembung perut dengan gas karbon dioksida. Kaedah ini dilakukan supaya pakar bedah dapat melihat lampiran dengan lebih jelas.

Setelah bengkak, alat yang disebut laparoskop dimasukkan ke dalam sayatan. Laparoskop adalah tiub dengan cahaya intensiti tinggi dan kamera beresolusi tinggi di bahagian depan. Kamera akan memaparkan gambar di layar sehingga dapat menemui radang usus buntu. Dengan cara ini, penyakit ini dapat diatasi dengan sedikit sayatan sehingga tidak ada bekas luka besar di perut.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap radang usus buntu, bilakah anda harus berjumpa doktor?

Itulah perbezaan antara kaedah apendektomi biasa dan kaedah laparoskopi. Kedua-duanya memang boleh mengubati radang usus buntu, tetapi laparoskopi lebih berkesan kerana hanya memerlukan sayatan kecil. Walaupun begitu, doktor akan menentukan kaedah mana yang lebih baik untuk digunakan, terutama jika lampiran telah pecah.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perbezaan rawatan, faedah, dan kesan sampingan, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Appendectomy.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Laparoskopi.