Kesihatan

7 Tabiat Mencegah Buasir

"Bagi anda yang pernah mengalami buasir, anda mungkin sudah tahu betapa tidak selesa keadaan ini. Walau bagaimanapun, buasir sebenarnya dapat dicegah dengan beberapa tabiat sederhana. Salah satu tabiat ini adalah untuk mengelakkan duduk terlalu lama kerana dapat meningkatkan tekanan pada urat di dubur. "

, Jakarta - Buasir atau buasir adalah pembengkakan dan pembengkakan urat di rektum atau dubur. Biasanya buasir tidak menyebabkan simptom atau kesakitan. Namun, walaupun dalam kes ringan, beberapa tanda dan gejala buasir dapat dirasakan. Sementara itu, dalam kes yang teruk buasir boleh menyebabkan kesakitan yang luar biasa, terutama semasa buang air besar. Ini tentu dapat menghalang aktiviti penghidapnya.

Nah, sebelum anda mengalami buasir, ada baiknya anda mengetahui beberapa tabiat yang dapat mencegah buasir. Kerana, pencegahan tentu lebih baik daripada mengubati. Ingin tahu apakah tabiat ini? Mari lihat ulasannya di sini!

Baca juga: Gejala Buasir Yang Sering Diabaikan

Tabiat Yang Boleh Mencegah Buasir

Sebenarnya buasir dapat dielakkan dengan melakukan beberapa perkara mudah, termasuk:

 1. Minum banyak air . Ini dapat membantu melembutkan najis sehingga anda tidak perlu terlalu banyak regangan. Ini kerana kebiasaan tegang semasa buang air besar boleh menyebabkan buasir.
 2. Tingkatkan penggunaan serat . Makan banyak sayur-sayuran, buah, biji-bijian, dan kacang-kacangan dapat membantu melancarkan pergerakan usus.
 3. Elakkan menangguhkan buang air besar . Semakin lama najis tidak dikeluarkan, semakin banyak air diserap oleh usus. Akibatnya, najis menjadi lebih keras dan kering. Ini "memaksa" anda untuk mendorong kuat semasa buang air besar dan mengakibatkan buasir.
 4. Bersenam secara berkala . Ini dapat membantu mencegah sembelit, membantu menurunkan tekanan darah, dan mengurangkan berat badan.
 5. Elakkan ubat-ubatan tertentu . Elakkan ubat-ubatan yang mempunyai kesan sampingan sembelit, contohnya ubat yang mengandungi codeine.
 6. Elakkan duduk terlalu lama . Kebiasaan ini dapat meningkatkan tekanan pada urat di dubur.
 7. Pastikan kawasan dubur bersih dan kering . Terutama setelah membuang air kecil dan membuang air besar.

Dari Gatal Hingga Pendarahan

Buasir pada amnya tidak menimbulkan gejala, oleh sebab itu, banyak orang sering mengabaikan masalah kesihatan ini. Walau bagaimanapun, apabila gejala muncul, mereka biasanya ditandai dengan gatal ringan atau sakit ringan di kawasan sekitar dubur. Sekiranya anda masih berada di tahap itu, sebenarnya buasir masih ringan.

Buasir yang masih ringan dapat dirawat di rumah dengan mengambil ubat yang tersedia di farmasi. Walau bagaimanapun, buasir juga boleh menyebabkan pelbagai gejala lain, termasuk:

 • Gatal-gatal di sekitar dubur juga kadang-kadang dapat dirasakan.
 • Terdapat benjolan di luar dubur. Benjolan biasanya terasa ketika membuang air besar. Benjolan itu dapat dikembalikan dengan bantuan jari.
 • Sakit, kemerahan, dan bengkak di sekitar dubur. Ini amat dirasakan jika terdapat tekanan pada dubur, misalnya ketika tegang atau duduk terlalu lama.
 • Pendarahan selepas buang air besar. Darah berwarna merah terang dan biasanya menetes pada akhir pergerakan usus.

Sekiranya anda merasakan beberapa gejala ini dan mengesyaki mereka adalah gejala buasir, ada baiknya anda berjumpa doktor dengan segera. Supaya rawatan dapat dilakukan lebih awal sehingga dapat mengurangkan risiko gejala buasir menjadi semakin teruk.

Baca juga: Wanita dengan buasir boleh melahirkan secara normal?

Komplikasi Yang Boleh Berlaku Kerana Buasir

Walaupun sangat jarang berlaku, tetapi buasir boleh mencetuskan komplikasi serius pada penderita, termasuk:

1. Anemia

Kehilangan darah kronik akibat buasir boleh menyebabkan anemia atau kekurangan darah. Sekiranya seseorang mengalami anemia, maka dia tidak mempunyai sel darah merah yang cukup sihat untuk membawa oksigen ke semua sel di dalam badan. Namun, harap maklum bahawa anemia akibat buasir sangat jarang berlaku.

2. Buasir yang dicekik

Keadaan ini boleh berlaku apabila bekalan darah ke buasir dalaman terputus. Akibatnya, buasir menjadi dicekik, menyebabkan kesakitan yang teruk bagi penghidapnya.

3. Pembekuan Darah

Dilaporkan dari Klinik Mayo , kadang-kadang darah beku boleh terbentuk di buasir. Keadaan ini juga dikenali sebagai buasir berdarah atau buasir trombotik . Walaupun tidak berbahaya, gumpalan ini sangat menyakitkan. Di samping itu, gumpalan darah ini kadangkala perlu dicucuk dan dikeringkan.

Itulah beberapa tabiat yang dapat mencegah risiko buasir. Sementara itu, penerapan gaya hidup sihat seperti bersenam secara teratur dan makan makanan berserat tinggi tentunya perlu dilaksanakan. Selain mencegah buasir, menerapkan gaya hidup sihat dapat menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Sekiranya anda mengalami buasir yang tidak sembuh walaupun minum ubat, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai aduan yang anda rasakan.

Sekiranya doktor mengesyorkan melakukan pemeriksaan fizikal di hospital, anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda. Sudah tentu, tanpa perlu beratur atau menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Buasir
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Mudah Anda Mencegah Buasir
NHS. Diakses pada tahun 2021. Cerucuk (buasir)