Kesihatan

4 Tahap Limfoma Penting untuk Tahu

, Jakarta - Limfoma adalah sejenis barah yang tidak boleh diabaikan. Keadaan ini berlaku apabila terdapat sel barah yang menyerang sistem limfa, yang merupakan bahagian yang menghubungkan kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening ke seluruh badan. Di dalam tubuh manusia, sistem limfa mempunyai peranan penting terutama dalam sistem imun.

Gangguan yang berlaku dalam sistem limfa akan sangat mempengaruhi keadaan badan dan sistem imun. Berita buruknya ialah limfoma sering diakui terlambat kerana simptomnya biasa dan sering diabaikan. Sama seperti jenis barah lain, limfoma dibahagikan kepada beberapa kumpulan peringkat berdasarkan tahap keparahannya.

Baca juga: Ketahui Cara Mencegah Penyakit Limfoma

Mengetahui Tahap Kanser Limfoma

Dalam sistem limfa, terdapat limfosit sel darah putih yang akan membantu pembentukan antibodi badan. Orang yang mempunyai antibodi atau imuniti yang baik juga akan mempunyai perlindungan yang tinggi terhadap jangkitan. Apabila sel-sel limfosit B dalam sistem limfatik diserang barah, sistem kekebalan tubuh akan menurun dan tubuh mudah terkena jangkitan dan penyakit.

Jika dilihat dari lokasi perkembangannya, barah ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Limfoma bukan Hodgkin lebih biasa daripada limfoma Hodgkin. Pada limfoma Hodgkin, terdapat sel Reed-Sternberg yang tidak normal semasa pemeriksaan. Sementara itu, pada limfoma bukan Hodgkin, kehadiran sel-sel abnormal ini tidak dijumpai. Gejala utama penyakit ini adalah munculnya benjolan di leher dan ketiak.

Baca juga: Perbezaan antara Limfoma Hodgkin dan Non-Hodgkin yang perlu anda ketahui

Limfoma berlaku kerana perubahan atau mutasi pada DNA sel limfosit. Mutasi ini menyebabkan pertumbuhan sel menjadi tidak terkawal. Hingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan DNA berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko seseorang terkena barah limfoma, salah satunya adalah faktor usia. Orang yang berumur 15-30 tahun dan mereka yang berumur lebih dari 55 tahun dikatakan lebih mudah terkena limfoma Hodgkin. Walaupun limfoma bukan Hodgkin, lebih biasa pada orang tua lebih dari 60 tahun.

Limfoma terbahagi kepada 4 peringkat. Untuk menentukan tahap atau tahap penyakit ini dapat dilakukan dengan biopsi, sinar-X, CT scan, dan PET scan. Yang jelas, berikut adalah perbincangan mengenai tahap limfoma.

  • Tahap 1

Ini adalah peringkat awal. Pada limfoma tahap 1, barah menyerang satu kumpulan kelenjar getah bening.

  • Tahap 2

Pada peringkat 2, barah dapat menyerang 2 kumpulan kelenjar getah bening, atau merebak ke salah satu organ di sekitar kelenjar getah bening. Walau bagaimanapun, organ yang mungkin terjejas hanya terhad pada bahagian atas atau bawah badan sahaja oleh diafragma.

  • Tahap 3

Ini adalah tahap lanjut tahap limfoma tahap 2. Pada peringkat 3, barah merebak ke kumpulan kelenjar getah bening di bahagian atas dan bawah badan.

  • Tahap 4

Tahap 4 bermaksud barah semakin teruk. Pada peringkat ini, limfoma telah merebak melalui sistem limfa dan boleh memasuki pelbagai organ atau sumsum tulang.

Baca juga: Komplikasi Penyakit Yang Boleh Berlaku Kerana Limfoma

Ketahui lebih lanjut mengenai limfoma dan gejalanya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Limfoma Hodgkin vs Bukan Hodgkin: Apakah Perbezaannya?
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah itu Limfoma?