Kesihatan

Rawatan Kecantikan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, wanita hamil mengalami banyak perubahan dalam badan. Perubahan hormon yang berlaku boleh menyebabkan perubahan pada kesihatan kulit ibu, mulai dari kulit kering hingga kulit rawan jerawat hingga beberapa masalah wanita hamil yang boleh mengganggu keyakinan diri.

Baca juga: 6 Cara Membuat Rawatan Kecantikan Semasa Mengandung

Setiap wanita ingin kelihatan segar dan cantik, apatah lagi ketika dia hamil. Namun, menjaga kecantikan ketika hamil bukanlah sesuatu yang mudah. Ibu mesti berhati-hati dalam memilih rawatan kecantikan agar tidak membahayakan janin. Anda harus mengetahui rawatan kecantikan yang dilarang untuk wanita hamil.

Dilarang untuk Wanita Hamil, Sauna Untuk Penyamakan

Ibu, melakukan penjagaan kulit cukup penting agar kesihatan kulit terjaga. Dipetik dari halaman ByrdieTerdapat beberapa ramuan dalam rawatan kecantikan yang harus dielakkan oleh wanita hamil, seperti parabens, retinoid, hydroquinone, dan wangian yang boleh membahayakan keadaan bayi dalam kandungan. Jadi, tidak ada salahnya memilih penjagaan yang betul semasa mengandung.

Terdapat pelbagai rawatan kecantikan yang harus dihindari oleh wanita hamil, iaitu:

1. Sauna

Kadang-kadang, semasa kehamilan, perubahan yang berlaku di dalam badan menjadikan otot-otot badan menjadi lebih tegang. Keadaan ini membuatkan ibu hamil memilih untuk melakukan rawatan relaksasi agar keadaan badan tetap baik. Oleh itu, bolehkah wanita hamil pergi ke sauna?

Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan Amerika, wanita hamil dilarang melakukan sauna dengan suhu yang cukup tinggi. Wanita hamil harus melakukan teknik relaksasi lain, seperti mandi air hangat, mendapatkan urutan dari profesional untuk wanita hamil, dan melakukan senaman pernafasan untuk berehat.

2. Warna Rambut

Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan oleh wanita untuk mencantikkan diri mereka, seperti melakukan rambut dan cat kuku. Sekiranya wanita hamil ingin mewarnai rambut mereka, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. Yang pertama adalah untuk mengelakkan sentuhan langsung antara kulit kepala dan pewarna rambut sehingga bahan kimia yang terkandung di dalamnya tidak masuk ke dalam badan.

Elakkan juga pewarna rambut yang mengandungi ammonia, kerana baunya boleh membuat anda mual. Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, anda harus melakukan pewarna rambut setelah usia kehamilan memasuki trimester kedua untuk mengurangkan risiko gangguan kesihatan bayi.

Baca juga: Petua Mengatasi Masalah Kulit Yang Dialami oleh Wanita Hamil

3. Penyamakan

Ramai wanita tidak berpuas hati dengan warna kulit mereka. Ini menjadikan banyak wanita melakukannya penyamakan dengan berhati-hati tan palsu. Dilaporkan dari Kelahiran Kehamilan dan Bayi, elakkan rawatan ini semasa hamil.

Ini kerana semasa kehamilan kulit ibu menjadi lebih sensitif daripada biasa. Dalam keadaan normal, penyelenggaraan penyamakan boleh menyebabkan alahan, sekiranya rawatan ini dilakukan semasa kehamilan, dikhuatiri akan menyebabkan reaksi alergi.

4. Produk Penjagaan Kecantikan dengan Bahan Kimia

Perubahan hormon yang berlaku pada tubuh wanita hamil boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan pada kulit, seperti penampilan jerawat atau wajah kusam pada wanita hamil. Dilaporkan dari WebMDPunca jerawat pada wanita hamil disebabkan oleh peningkatan pengeluaran minyak atau sebum pada wajah yang meningkatkan penampilan jerawat.

Mengelakkan jerawat semasa mengandung memerlukan petua dan cara tertentu untuk mengelakkan bahan kimia yang terdapat dalam beberapa jenis ubat jerawat. Elakkan ubat jerawat yang mengandungi retinol dan asid salisilik.

Ibu juga tidak dibenarkan membersihkan wajah menggunakan produk pembersih dan toner yang mengandungi bahan seperti accutane, retin-A (tretinoin), asid retinoik, BHA, dan beta hidroksi asid.

Bahan-bahan ini berbahaya kerana boleh menyebabkan kecacatan kelahiran pada bayi dan pelbagai komplikasi kehamilan. Tidak ada yang salah dengan menggunakan ubat jerawat berasaskan semula jadi.

Baca juga: Jerawat Muncul Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

Perlu berbincang dengan doktor sekiranya wanita hamil ingin melakukan rawatan kecantikan tertentu. Atau anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai petua selamat untuk melakukan rawatan kecantikan ketika hamil melalui aplikasi .

Kaedahnya mudah, iaitu dengan menggunakan kaedah Panggilan Video / Suara dan Berbual, anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli vitamin atau makanan tambahan yang anda perlukan . Cukup buat pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jerawat Semasa Kehamilan
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2020. Perkara yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Menggunakan Pewarna Rambut Semasa Saya Mengandung atau Menyusui?
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Sauna
Byrdie. Diakses pada tahun 2020. Tanya Pakar Dermatologi: 14 Bahan Kecantikan yang Perlu Dielakkan Semasa Kehamilan