Kesihatan

Mengapa Senaman Senang Dilakukan Semasa Menstruasi?

Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh FloHealth Inc., bersenam semasa haid dapat membantu mengurangkan gejala haid. Bersenam semasa haid dapat membantu meningkatkan keberkesanan peredaran darah, sehingga dapat mengurangkan rasa sakit dan sakit kepala akibat kehilangan darah dan zat besi.

Di samping itu, semasa anda bersenam, tubuh akan menghasilkan endorfin, yang merupakan sebatian kimia yang dikeluarkan oleh otak untuk membantu menghilangkan rasa sakit yang dialami oleh wanita semasa haid. Ingin mengetahui lebih lanjut, baca lebih lanjut di bawah!

Senaman Membuat Suasana Baik untuk Menstruasi

Perlu diingat bahawa senaman menghasilkan endorfin yang memberikan kesan menghilangkan rasa sakit. Di samping itu, ia dapat membantu menurunkan prostaglandin yang menyebabkan pengecutan otot pada wanita semasa haid.

Sebenarnya, ada perubahan fizikal dan kimia yang berlaku pada tubuh wanita semasa haid yang dapat dikurangkan dengan melakukan senaman. Aktiviti fizikal boleh mempengaruhi tubuh, termasuk mengurangkan kegelisahan, kemurungan, dan kesakitan, sehingga meningkatkan mood.

Baca juga: Fasa Menstruasi Tidak Teratur Selepas Melahirkan, Adakah Itu Biasa?

Walau bagaimanapun, tentu ada beberapa batasan yang harus diperhatikan. Masalahnya ialah semasa haid, beberapa orang akan merasa sakit perut, pening, mual, dan juga kelemahan. Oleh itu, tidak semua jenis senaman dilakukan dengan baik semasa haid. Jenis senaman berikut disyorkan:

  1. Jalan

Berjalan kaki adalah senaman ringan yang boleh anda lakukan semasa haid. Selain mudah dilakukan, berjalan mempunyai risiko cedera atau kecederaan kecil. Jadi, jika anda jarang bersenam dan ingin mula bersenam, anda boleh memulakan dengan berjalan kaki.

  1. Lari

Sekiranya berjalan tidak menyenangkan, anda boleh menggantinya dengan berlari. Jangan lupa minum lebih banyak air sehingga anda tidak mengalami dehidrasi semasa berlari. Namun, jangan terlalu memaksakan diri, berhenti ketika anda merasa terlalu letih.

  1. Yoga

Selain menyuburkan badan, yoga dapat membuat tubuh menjadi santai dan tenang. Secara amnya, pergerakan yoga selamat dilakukan semasa haid. Terutama beberapa pose ke belakang yang dapat membantu meningkatkan peredaran darah ke otak, sehingga mencetuskan mood jadi baik.

4. Pilates

Pilates bukan sahaja menjadikan badan anda kencang dan ideal, tetapi juga dapat melegakan gejala semasa haid. Beberapa pergerakan Pilates memerlukan penggunaan otot lantai pelvis yang dapat mengurangkan gejala haid, seperti sakit perut dan kekejangan.

Baca juga: 7 Makna Warna Darah Menstruasi yang Perlu Anda Ketahui

5. Tarian

Menari adalah salah satu jenis senaman yang boleh dilakukan semasa haid. Anda boleh mengikuti kelas zumba. Menari dengan muzik bukan sahaja membuat anda santai dan bahagia, tetapi juga dapat meningkatkan kelenturan sendi, membakar kalori, dan mengurangkan sakit haid.

6. Basikal

Berbasikal dapat meningkatkan peredaran darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien ke semua otot di seluruh badan. Aktiviti ini dapat membantu mengurangkan kesakitan haid.

Sebaliknya, senaman tidak hanya dilakukan semasa haid. Cuba bersenam secara teratur sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan jangka masa 15-30 minit. Dengan melakukan senaman secara teratur, anda dapat menjaga kesihatan badan dan badan anda.

Terdapat banyak perubahan dalam badan apabila anda mula melakukan senaman secara berkala. Menguatkan otot, mengurangkan berat badan, dan tidur lebih lena. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai kesihatan, penyakit, yang berkaitan dengan kesemutan atau gejala apa pun, tanyakan di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual.

Rujukan:

Flo Health.Inc. Diakses pada tahun 2020. Bersenam Dalam Tempoh: Manfaat dan Perkara yang Harus Dielakkan.

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses 2020. Bagaimana Latihan Boleh Mengubah Tempoh Anda.