Kesihatan

Ruam Mendadak pada Bayi, Waspadalah terhadap Dermatitis Atopik

, Jakarta - Ekzema adalah keadaan kronik yang menyebabkan kawasan merah dan gatal pada kulit. Kadang-kadang gatal sangat teruk. Apabila kulit tergores, ia boleh retak, meleleh, kemudian mengeras, dan gejala boleh datang dan hilang.

Bayi yang menghidap eksim sering menghidapnya di pipi, dahi, dan kulit kepala. Kanak-kanak yang lebih tua sering memilikinya di tangan, pergelangan tangan, pergelangan kaki, kaki, dan lipatan dalam siku dan lutut mereka.

Sebilangan kanak-kanak lebih mudah terkena ekzema kerana perbezaan kulit dan sistem imun mereka. Kulit yang sihat bertindak sebagai penghalang untuk mengelakkan kelembapan keluar dan perengsa masuk.

Apabila fungsi penghalang kulit ini tidak berfungsi dengan baik pada kanak-kanak yang terdedah kepada eksim. Kulit mereka tidak tahan kelembapan. Akibatnya, kulit mereka menjadi kering dengan mudah dan membiarkan kerengsaan masuk dengan lebih mudah.

Sistem imun kanak-kanak dengan eksim bertindak balas lebih kuat terhadap perengsa daripada biasa. Apabila sistem ketahanan badan bertindak balas dengan kuat terhadap kerengsaan, ia menjadikan kulit menjadi merah dan gatal.

Baca juga: 6 Cara Merawat Ekzema Atopik

Apabila merah dan gatal, kulit menjadi sukar untuk menjadi penghalang yang baik, menyebabkan lebih banyak kegatalan. Ini menyebabkan kitaran gatal, menggaru dan lebih banyak iritasi yang memburukkan lagi eksim.

Ekzema tergolong dalam kumpulan alahan termasuk asma, demam, dan alahan makanan. Keadaan alahan cenderung berlaku dalam keluarga. Genetik mempunyai peranan utama dalam menentukan siapa yang akan mendapat eksim. Ekzema bukan disebabkan oleh satu gen, melainkan banyak gen yang bekerjasama untuk meningkatkan kemungkinan terjadinya eksim.

Contoh satu gen yang mempunyai peranan disebut filaggrin. Ia bertanggungjawab untuk membuat protein kulit menjadi filaggrin. Apabila gen ini tidak berfungsi dengan baik, fungsi penghalang kulit tidak berfungsi dengan baik. Ramai, tetapi tidak semua kanak-kanak dengan eksim mempunyai masalah dengan gen ini.

Baca juga: Ini adalah masalah kulit yang boleh mempengaruhi bayi

Ekzema biasanya bermula pada bayi, tetapi boleh bermula pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, beberapa kanak-kanak yang lebih tua juga mungkin akan kembali di kemudian hari.

Mungkinkah ini disebabkan oleh makanan?

Alergi makanan berpunca daripada tindak balas imun yang tidak normal terhadap protein makanan. Protein makanan yang boleh menyebabkan reaksi alergi disebut alergen makanan. Kanak-kanak yang mengalami alahan makanan akan mengalami reaksi alergi setiap kali mereka memakan makanan yang mereka alah.

Menguruskan alahan makanan melibatkan mengelakkan makanan yang menyebabkan reaksi alergi. Sekiranya ibu bapa mengesyaki bayi atau kanak-kanak itu bertindak balas terhadap makanan, hentikan pemberian makanan itu dan berbincang dengan doktor. Doktor boleh merujuk kanak-kanak itu kepada ahli alergi pediatrik jika bantuan diperlukan dengan rancangan diagnosis dan rawatan. Sekiranya anda mengambil berat tentang pemakanan anak anda, berbincanglah dengan pakar pemakanan anak.

Walaupun alahan makanan lebih kerap terjadi pada kanak-kanak yang mengalami eksim, ini adalah keadaan yang biasanya tidak menyebabkan eksim, tetapi mengalami eksim dapat meningkatkan kemungkinan alergi makanan berkembang.

Reaksi alergi terhadap makanan biasanya berlaku dengan cepat. Gejala tindak balas alergi kemudian hilang, biasanya selepas beberapa jam, selagi makanan itu tidak lagi dimakan. Ekzema adalah keadaan kronik yang tidak hilang dengan cepat.

Baca juga: Bukan Hanya Orang Dewasa, Bayi Baru Lahir Juga Dapat Menghidap Eksim Atopik

Ekzema cenderung muncul di tempat yang dapat diramalkan, seperti di pipi bayi kecil atau lipatan siku anak yang lebih tua. Tempat pada kulit di mana gejala reaksi alergi terhadap makanan muncul lebih tidak dapat diramalkan. Walaupun gatal, kemerahan, dan gatal akibat reaksi alergi boleh muncul di mana sahaja di badan dan bahkan di tempat yang berbeza setiap kali makanan dimakan.

Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, segera periksa secara langsung di hospital yang disyorkan di sini. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko kesihatan jangka panjang. Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store.