Kesihatan

Hubungan asmara renggang, pasangan perlu mengetahui 4 penyebabnya

, Jakarta - Setelah sekian lama menjalin hubungan bersama, tidak mustahil jika anda dan pasangan mencapai titik tepu. Pada masa itu, anda dan pasangan mungkin mulai merasakan bahawa hubungan anda mulai merenggang dan anda tidak lagi mempunyai minat yang sama seperti ketika anda mula-mula memulakan hubungan anda.

Pada mulanya, hubungan yang wujud antara anda dan pasangan mungkin terasa sangat manis dan tidak akan diganti. Tetapi lama-kelamaan, adakah anda pernah merasakan sesuatu telah mula berubah dan itu membuat anda dan Dia tidak selesa? Atau yang paling teruk, perubahan itu membuat anda berfikir untuk mengakhiri hubungan anda.

Baca juga: Menipu Pasangan, Meninggalkan atau Memperbaiki Hubungan?

Makan, tapi jangan terburu-buru. Sebelum membuat keputusan, lebih baik mendengar pendapat kedua-dua pihak terlebih dahulu. Dan ketahui apa yang menyebabkan hubungan itu mula terasa tegang. Boleh jadi, salah satu dari 4 perkara di bawah ini adalah penyebab hubungan mula terasa jauh! Ada apa-apa?

1. Mula membimbangkan perkara-perkara kecil

Pada dasarnya, pergaduhan yang berlaku dalam hubungan adalah semula jadi dan boleh menjadi "rempah cinta". Sayangnya, pergaduhan yang terlalu kerap boleh menjadi penyebab pemecahan hubungan romantis yang dijalani.

Sekiranya ini sudah menjadi kebiasaan dan berlaku terlalu kerap, walaupun hanya kerana masalah kecil, anda dan pasangan mesti berwaspada. Sekiranya konflik selalu timbul apatah lagi mula menimbulkan kata-kata tindakan keras, itu adalah satu petanda besar. roller coaster Terlalu banyak dalam hubungan boleh menjadi tanda kepercayaan hilang. Sebenarnya, itu adalah kunci untuk menjalankan hubungan.

2. Menyembunyikan Sesuatu

Hubungan boleh terasa tegang apabila salah seorang daripada anda atau pasangan anda mula menyembunyikan sesuatu. Tidak dapat dinafikan, keterbukaan adalah kunci kejayaan dalam hubungan. Sebenarnya, anda tidak perlu mengetahui semua yang berlaku kepadanya dan sebaliknya, tetapi untuk beberapa perkara, terutama mengenai hubungan, adalah idea yang baik untuk membincangkannya bersama.

3. Kepentingan diri

Tanpa menyedarinya, anda dan pasangan mungkin mula mementingkan diri sendiri. Itulah yang mencetuskan hubungan menjadi lemah. Sekiranya anda dan pasangan mula berdebat mengenai perkara ini, fikirkan semula sama ada hubungan itu masih boleh diteruskan atau tidak.

Jangan ragu untuk mengakhiri hubungan dan jangan takut merasa patah hati, kerana semuanya adalah proses. Lebih baik dilukai hati oleh orang yang salah daripada disakiti sepanjang masa kerana orang yang salah.

Baca juga: 4 Kesan Pecah dan Pemecahan Hati untuk Kesihatan

4. Terlalu Pengiraan

Tanda lain yang sering menjadi isyarat keretakan dalam hubungan adalah bahawa rasa perhitungan mula tumbuh ke arah pasangan. Terdapat beberapa tanda bahawa pasangan anda mula menghitung, misalnya, Dia selalu memunculkan semua yang telah dilakukan untuk anda, atau hanya membuka semua kesalahan yang anda buat tanpa mengambil kira kesalahannya.

Sekiranya demikian, anda harus mula memikirkan semula sama ada mahu meneruskan hubungan atau tidak. Kerana, sikap menghitung adalah tanda bahawa anda dan pasangan anda sudah mulai berpusing dan saling bertengkar.

Baca juga: Hanya Memerlukan Ini Untuk Hubungan Pasangan yang Sihat & Berkekalan

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual dalam . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App store dan Google Play!