Kesihatan

Ibu Melahirkan Risiko Cystocele Kelahiran Normal?

, Jakarta - Cystocele, juga dikenal sebagai prolaps anterior, dapat terjadi ketika tisu pendukung antara pundi kencing wanita dan dinding vagina melemah dan meregang. Keadaan ini memungkinkan pundi kencing turun atau jatuh ke dalam faraj. Keadaan ini umumnya berlaku pada wanita yang melahirkan secara vagina, kerana proses kelahiran vagina memerlukan wanita untuk mendorong.

Cystocele cenderung menimbulkan masalah setelah seorang wanita mengalami menopaus, kerana pada masa itu kadar estrogen seorang wanita menurun. Pengendalian yang mesti dilakukan ketika mengalami sistokel adalah melalui rawatan bukan pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk memastikan vagina dan seluruh pelvis berada dalam kedudukan yang betul.

Baca juga : Jangkitan Saluran Pundi kencing

Faktor Risiko Bukan Hanya Melahirkan Normal

Secara amnya, keadaan cystocele dialami oleh wanita yang melahirkan secara vagina. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak faktor lain yang juga boleh menyebabkan keadaan cystocele. Beberapa faktor ini merangkumi:

1. Penuaan

Risiko cystocele meningkat seiring bertambahnya usia, terutamanya selepas menopaus berlaku. Kerana seiring bertambahnya usia, pengeluaran estrogen dalam badan, yang membantu menjaga dasar pelvis tetap kuat, akan berkurang.

2. Histerektomi

Keadaan ini berlaku setelah rahim dikeluarkan, sehingga sokongan untuk lantai pelvis menjadi lemah.

3. Faktor Genetik

Sebilangan wanita dilahirkan dengan tisu yang lebih lemah. Ini boleh menjadikan mereka lebih rentan terhadap cystocele.

4. Obesiti

Faktor kegemukan juga sering diketahui menyebabkan wanita mengalami cystocele. Wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk mempunyai risiko lebih tinggi terkena cystocele.

Baca juga : 8 Petua untuk Bersalin Normal

Hati-hati dengan Tekanan Faraj

Dalam kes cysticula ringan, anda mungkin tidak melihat atau merasakan gejala. Tetapi apabila tanda dan gejala mula dirasakan, tanda-tanda yang mungkin adalah:

  • Perasaan kenyang atau tekanan di pelvis dan faraj.

  • Peningkatan ketidakselesaan ketika bersin, batuk, tegang, atau mengangkat benda berat.

  • Terdapat perasaan bahawa pundi kencing tidak kosong sepenuhnya selepas membuang air kecil

  • Jangkitan pundi kencing berulang

  • Terdapat kesakitan atau kebocoran air kencing semasa persetubuhan

  • Dalam kes-kes yang teruk, sejumlah besar tisu muncul melalui bukaan faraj dan terasa seperti duduk di atas telur.

Ada kemungkinan gejala lain berlaku. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Periksa Awal

Cystocele dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan alat kelamin dan pelvis wanita. Pemeriksaan diperlukan untuk mengetahui diagnosis cystocele yang lebih tepat. Dalam kes yang tidak diketahui dengan jelas, doktor biasanya akan menggunakan cystourethoud untuk membantu mendiagnosis.

Program cystourethrogram adalah satu siri pemeriksaan dengan sinar-X yang diambil semasa membuang air kecil. Doktor biasanya juga melakukan ujian atau melakukan sinar-X dari pelbagai bahagian perut untuk mengurangkan kemungkinan penyebab kesukaran membuang air kecil. Setelah didiagnosis, doktor biasanya menguji saraf, otot, dan intensiti aliran air kencing, kemudian memutuskan jenis rawatan apa yang sesuai.

Selain itu, pemeriksaan juga dapat dilakukan melalui urodinamik atau urodinamik video. Ujian ini juga dikenal sebagai "EKG pundi kencing". Urodinamik mampu mengukur hubungan tekanan-isipadu dalam pundi kencing dan mungkin juga penting dalam pengambilan keputusan ahli urologi.

Ujian lain yang boleh dilakukan adalah cystoscopy, iaitu dengan melihat ke dalam pundi kencing. Pemeriksaan ini dapat dilakukan untuk mengenal pasti pilihan rawatan pada pesakit.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses 2019. Anterior Prolapse (Cystocele).

WebMD. Diakses 2019. Prolaps Pundi kencing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found