Kesihatan

Terapi Penggantian Hormon Estrogen untuk Merawat Amenorea

, Jakarta - Amenore berlaku apabila seorang wanita tidak mengalami haid. Terdapat dua jenis amenorea, iaitu keadaan ketika seorang wanita berusia 15-16 tahun, tetapi belum mempunyai haid (amenorea primer) dan keadaan ketika wanita usia subur yang tidak hamil, tetapi belum pernah mengalami haidnya lagi selepas 6 bulan dari haid terakhir (amenore sekunder).

Untuk merawat keadaan amenorea, terapi penggantian estrogen dapat dijalankan. terapi penggantian estrogen / ERT). Terapi ini membantu menstabilkan hormon untuk mencetuskan kitaran haid dalam keadaan kekurangan ovari primer. Terapi ini akan menggantikan estrogen yang tidak dihasilkan oleh ovari untuk mengatur kitaran haid yang normal.

Baca juga: Tiada Haid, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Amenorea

Terapi Penggantian Hormon untuk Penghidap Amenorea

Terapi penggantian hormon adalah rawatan untuk gangguan hormon yang berlaku pada wanita. Anda mungkin mengambil ubat untuk menggantikan estrogen yang tidak dihasilkan oleh badan anda semasa amenorea. Terapi ini juga biasa digunakan untuk merawat gejala menopaus yang biasa, termasuk: kilat panas dan ketidakselesaan faraj.

Terapi penggantian hormon juga berguna untuk mencegah kehilangan tulang dan mengurangkan patah tulang pada wanita pascamenopause. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa terdapat risiko yang berkaitan dengan penggunaan terapi hormon. Risiko ini bergantung pada jenis terapi hormon, dos, jangka masa pengambilan ubat, dan risiko kesihatan. Untuk hasil terbaik, terapi hormon harus disesuaikan untuk setiap wanita dan dinilai semula dengan kerap untuk memastikan manfaatnya melebihi risiko.

Terapi penggantian hormon memberi tumpuan kepada penggantian estrogen yang tidak lagi dihasilkan oleh badan semasa amenorea dan selepas menopaus. Terdapat dua jenis terapi estrogen utama, iaitu:

  1. Terapi Hormon Sistemik. Estrogen sistemik, yang terdapat dalam pil, plaster, cincin, gel, krim atau semburan, biasanya mengandungi dosis tinggi estrogen yang diserap ke seluruh badan. Terapi ini boleh digunakan untuk merawat gejala menopaus yang biasa.
  2. Produk Faraj Dos Rendah. Jenis ubat untuk terapi ini adalah dalam bentuk krim, tablet atau cincin. Ia berfungsi dengan meminimumkan jumlah estrogen yang diserap oleh badan. Oleh itu, terapi jenis ini biasanya digunakan untuk merawat simptom menopaus faraj dan kencing.

Sekiranya rahim anda belum dikeluarkan, doktor anda biasanya akan menetapkan estrogen bersama dengan progesteron. Sekiranya hanya estrogen sahaja dan tidak seimbang dengan progesteron, dapat merangsang pertumbuhan lapisan rahim dan meningkatkan risiko barah endometrium. Walau bagaimanapun, jika rahim anda telah dikeluarkan (histerektomi), anda mungkin tidak perlu mengambil progesteron.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk menjadikan tetamu bulanan berjalan lancar untuk wanita

Pilihan Rawatan Amenorea Lain

Sekiranya anda mengalami simptom amenorea, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut . Biasanya doktor akan menetapkan rawatan bergantung kepada penyebab amenorea. Amenorea yang disebabkan oleh gangguan tiroid atau hipofisis dapat dirawat dengan ubat-ubatan. Sekiranya ia disebabkan oleh tumor atau penyumbatan struktur, maka pembedahan mungkin diperlukan.

Sekiranya amenorea dikaitkan dengan kegemukan, doktor anda akan mengesyorkan program penurunan berat badan. Sekiranya penyebabnya adalah penurunan berat badan yang berlebihan atau senaman yang berlebihan, doktor anda akan mendorong anda untuk menambah berat badan atau mengurangkan senaman.

Baca juga : Wanita Harus Tahu, 9 Gejala Amenorea Ini

Sekiranya berkaitan dengan gangguan kesihatan mental, doktor akan memberikan terapi, ubat, atau rawatan lain. Untuk amenorea yang disebabkan oleh masalah dengan kelenjar tiroid, doktor boleh menetapkan ubat seperti penggantian hormon atau mengesyorkan pembedahan.

Itulah beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai rawatan amenorea. Jenis rawatan amenore akan disesuaikan dengan sebab masing-masing. Sebaiknya berhati-hati ketika mengalami perubahan dalam kitaran haid anda dan tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai sebarang masalah. Sekiranya perlu, perhatikan ketika haid anda berlaku, berapa lama haid anda berlanjutan, dan sebarang gejala yang mengganggu anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Amenorea
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Terapi hormon: Adakah sesuai untuk anda?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jenis Terapi Hormon Estrogen yang manakah sesuai untuk anda?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found