Kesihatan

Apakah Kaedah Paling Selamat untuk Memotong Kuku Anjing?

, Jakarta - Memotong kuku anjing adalah bahagian penting dalam penjagaan anjing, kerana berkaitan dengan kesihatan dan kebersihan. Perlu diingat bahawa memotong kuku boleh menjadi pengalaman yang menegangkan bagi kebanyakan anjing. Untuk itu, tindakan ini perlu dilakukan dengan cara yang selamat.

Sebagai pemilik anjing, anda harus membiasakan diri dengan memotong kuku anjing anda ketika mereka kecil dengan memegang kaki mereka. Ini dilakukan agar anjing peliharaan anda juga terbiasa dengan proses memotong kuku. Seekor anjing yang terbiasa akan duduk dengan tenang di pangkuan anda atau di atas meja semasa anda memotong kuku. Walau bagaimanapun, beberapa anjing lain mungkin perlu dikekang sebentar.

Baca juga: Dedahkan! Sebab Mengapa Wanita Hamil Harus Mengelakkan Haiwan Peliharaan

Kaedah Selamat Memotong Kuku Anjing

Memotong kuku anjing secara berkala mestilah menjadi sebahagian daripada aktiviti anjing. Bagi kebanyakan anjing, pemotongan kuku boleh menjadi tekanan. Mungkin berguna untuk secara beransur-ansur membiasakan diri dengan aktiviti dan suasana memangkas kuku sebelum anda mencukur kuku mereka.

Cuba keluarkan gunting kuku dan biarkan anjing anda menghidu bau pada waktu yang berbeza (tanpa memotong kuku) agar dia terbiasa.

Inilah cara memotong kuku anjing dengan selamat yang boleh anda cuba:

  1. Lakukan di tempat yang tenang, di mana anjing selesa dan bebas dari gangguan.
  2. Sekiranya anda mempunyai anjing kecil, pegang anjing di pangkuan anda atau letakkan di permukaan yang stabil. Sekiranya anjing anda lebih tua, adalah idea yang baik untuk meminta orang lain memegang anjing semasa anda memotong kuku.
  3. Pegang salah satu kaki anjing di antara ibu jari dan jari telunjuk.
  4. Tekan sedikit pada pad jari untuk memanjangkan kuku ke hadapan. Pastikan tiada apa-apa yang menghalang pandangan keseluruhan kuku anjing.
  5. Semasa anjing memegang posisi pegun, klipkannya tepat di hujung kuku. Jangan klip di belakang lengkung kuku semula jadi.
  6. Berikan banyak rawatan sebelum, semasa, dan selepas proses memotong kuku sebagai hadiah kepada anjing kesayangan anda.

Baca juga: Tidak Toxo, Jauhkan Anjing Waspada terhadap Campylobacter

Perhatikan bahawa penting untuk tidak memotong lekukan semula jadi kuku anjing, yang disebut cepat. Pucuk adalah pusat kuku yang mengandungi saluran darah dan saraf. Sekiranya anda memotong bahagian kuku ini secara tidak sengaja, ia boleh menyebabkan pendarahan dan kesakitan pada anjing.

Sekiranya anda bimbang memotong terlalu cepat, biarkan kuku anda lebih lama. Sekiranya pada bila-bila masa anda merasa tidak selesa dengan proses memotong kuku, atau merasakan anjing peliharaan anda kesakitan, anda harus menghentikan proses memotong kuku dan menghubungi doktor haiwan anda melalui aplikasi tersebut. untuk arahan selanjutnya.

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Digigit oleh Anjing Rabies

Sementara itu, anjing dengan kuku hitam boleh menjadi lebih mencabar ketika memotong kuku. Kuku mereka mempunyai pigmentasi semula jadi, jadi sukar untuk melihat kehadirannya dengan cepat.

Setelah memangkas kuku anjing anda, anda mungkin akan melihat lingkaran putih yang berkapur di awal pucuk. Sekiranya anda tidak merasa selesa untuk memotong kuku hitam anjing anda sendiri, jadilah janji temu agar doktor haiwan anda dipangkas. Anda juga boleh meminta doktor haiwan anda menunjukkan atau menunjukkan cara memotong kuku hitam dengan betul dan selamat.

Ingat juga bahawa anda perlu mempunyai alat yang tepat untuk memotong kuku anjing anda. Dengan sedikit kesabaran dan banyak makanan ringan, anda dapat menjimatkan masa dan mencegah anjing anda daripada stres semasa proses pemangkasan kuku.

Rujukan:
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2020. Cara Memotong Kuku Anjing Anda dengan Selamat
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2020. Cara Memotong Kuku Anjing Anda dengan Selamat
Anjing Secara Semula Jadi. Diakses pada tahun 2020. Cara Bebas Tekanan Untuk Memotong Kuku Kaki Anjing Anda