Kesihatan

Seberapa Berkesan Jahe untuk Menghilangkan Kesakitan Menstruasi?

, Jakarta - Kesakitan haid sering terjadi ketika seorang wanita sedang dalam tempoh haidnya. Sakit perut yang muncul boleh menjadi sangat menjengkelkan dan sukar. Oleh itu, seseorang sanggup melakukan apa sahaja untuk meredakan kesakitan haid, termasuk menggunakan bahan semula jadi. Salah satu bahan semula jadi yang dikatakan dapat mengatasi sakit haid adalah halia.

Halia dikatakan dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang muncul dan merengsakan perut. Kesakitan haid muncul sebagai reaksi terhadap pergerakan dinding otot rahim yang menekan saluran darah di sekitarnya. Keadaan ini menyebabkan bekalan oksigen ke rahim berhenti, sehingga tubuh menghasilkan hormon yang meningkatkan kesakitan. Oleh itu, seberapa berkesan jahe untuk menghilangkan sakit haid?

Baca juga: Sakit haid, Berhati-hati dengan Dehidrasi

Khasiat Halia untuk Sakit

Mengonsumsi halia dikatakan dapat membantu mengatasi sakit haid. Halia mempunyai sifat anti-radang semula jadi yang berkesan dalam mengurangkan kesakitan. Oleh itu, bahan semula jadi ini dipanggil sesuai untuk mengatasi sakit perut semasa haid. Selain mengatasi sakit otot, memakan halia juga dapat membantu mengurangkan bengkak dan menjadikan badan lebih selesa kerana kesan pemanasan yang dihasilkannya.

Walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan, penggunaan halia untuk melegakan kesakitan haid tidak ada salahnya mencuba. Anda boleh mencuba minuman atau teh yang dicampur dengan halia yang dihiris atau serbuk. Anda boleh memakannya ketika perut anda sakit atau ketika badan anda mula merasa tidak selesa semasa haid anda.

Tetapi perlu diingat, walaupun mempunyai manfaat untuk mengatasi sakit haid, penggunaan halia tidak boleh dilakukan secara berlebihan. Pengambilan jahe yang berlebihan untuk merawat sakit haid sebenarnya boleh mencetuskan pelbagai kesan sampingan. Halia boleh menyebabkan seseorang mengalami kesan dalam bentuk cirit-birit, pencernaan, atau cirit-birit pedih ulu hati aka sakit di bahagian dada dan perut.

Baca juga: 3 Minuman untuk Melegakan Sakit Haid

Selain itu, pengambilan jahe yang berlebihan juga berpotensi mencetuskan kesan penipisan darah. Dengan kata lain, jika anda tidak berhati-hati menggunakan halia, ia sebenarnya boleh menyebabkan rasa haid dan sakit haid menjadi lebih teruk. Oleh itu, pastikan anda selalu berbincang dengan doktor mengenai faedah halia untuk haid, terutamanya jika anda pernah mengalami gejala atau masalah kesihatan kerana memakan halia semasa haid.

Menyiapkan Minuman Halia untuk Kesakitan Menstruasi

Halia sering digunakan sebagai bahan memasak dan memberi rasa pada hidangan. Namun, anda juga boleh memprosesnya menjadi minuman untuk mengatasi sakit haid. Anda boleh mencuba merebus hirisan jahe dengan air, kemudian mengambil airnya. Selain itu, proseskan ke dalam secawan teh halia suam. Untuk membuatnya, pilihlah halia.

Kemudian, bersihkan halia dan kupas kulitnya kemudian potong kecil-kecil. Kemudian, masukkan kepingan halia ke dalam air mendidih, kemudian biarkan selama beberapa minit. Selepas itu, tuangkan halia ke dalam gelas dan kemudian teh halia siap diminum untuk menghilangkan rasa sakit pada waktu itu. Namun, jika sakit haid tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mengetahui penyebabnya.

Baca juga: Sakit Menstruasi Boleh Diubati Dengan Urutan, Betul?

Sekiranya ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai masalah kesakitan haid dan bagaimana menyelesaikannya, pergi ke doktor melalui aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Bagaimana Bahan Berfungsi. Diakses pada tahun 2020. Halia Lebih Baik daripada Ubat Sakit?
Resepi Saya. Diakses pada tahun 2020. Air Halia.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses tahun 2020. Halia untuk melegakan kekejangan haid.
Hidup bersemangat. Diakses tahun 2020. Teh halia untuk melegakan kekejangan haid.