Kesihatan

5 Faedah Meraikan Percutian Bersama Keluarga

, Jakarta - Bercuti adalah perkara yang menyeronokkan dan dapat dilakukan bersama keluarga. Selain dapat membahagiakan anda, pergi bercuti bersama keluarga sebenarnya juga mempunyai pelbagai faedah yang memalukan sekiranya anda melewatkannya. Perjalanan panjang yang ditempuh sebenarnya dapat membina kedekatan antara ahli keluarga.

Bagi keluarga yang mempunyai anak atau bayi, percutian mungkin sukar dilakukan. Namun, jangan salah, percutian keluarga sebenarnya dapat memberikan manfaat yang baik untuk perkembangan anak. Untuk menjadikannya lebih selamat dan menyenangkan, pastikan untuk mempersiapkan perjalanan sebaik mungkin, termasuk peralatan mandi, pakaian yang sesuai dengan tujuan, hingga bekalan ubat-ubatan.

Baca juga: Jangan Bawa Kerja Semasa Bercuti, Inilah Penjelasannya

Relaksasi, Kurangkan Tekanan, untuk Mencegah Insomnia

Percutian bersama keluarga bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga mempunyai banyak faedah. Anda tidak perlu terlalu jauh, anda dan keluarga dapat menikmati faedah luar biasa hanya dengan menempuh perjalanan yang singkat tetapi menyenangkan. Berjalan-jalan di sekitar kota, berenang di laut lepas, menjelajahi hutan buatan, untuk lawatan kuliner boleh menjadi pilihan percutian.

Sekurang-kurangnya, ada pelbagai perkara yang dapat anda perolehi dari bercuti bersama keluarga, termasuk:

  • Ketenangan

Percutian bersama keluarga boleh memberi kesan yang menenangkan. Bukan hanya untuk tubuh, tetapi juga berguna untuk menjadikan minda lebih tenang. Setelah menjalani aktiviti yang panjang, percutian bersama keluarga pada akhir tahun adalah pilihan terbaik. Apabila badan dan fikiran merasa tenang, anda dan keluarga dapat mencuba perkara baru bersama, dan belajar memahami keluarga dengan cara yang berbeza.

  • Anti Tekanan

Bercuti bermaksud bebas daripada rutin yang boleh menimbulkan tekanan. Cuba lawati destinasi kegemaran atau tempat baru. Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, anda boleh menjemput keluarga anda untuk mengunjungi bandar yang tidak terlalu jauh dari tempat anda tinggal. Sebenarnya, suasana baru yang dirasakan dapat membantu mengelakkan, malah mengurangkan tahap tekanan.

Baca juga: 4 Sebab Memilih Pelancongan Alam untuk Percutian

  • Menguatkan Kekebalan

Semasa bercuti, anda dan keluarga dapat mencuba pelbagai aktiviti yang menyeronokkan. Pengalaman baru ini dapat menjadikan tubuh menghasilkan "hormon gembira" dan dapat menguatkan imuniti, alias sistem imun. Dengan cara itu, badan akan menjadi lebih terlindung dan tidak mudah sakit. Ia juga bagus untuk perkembangan anak.

  • Mencegah Insomnia

Gangguan tidur pada waktu malam atau insomnia boleh menyerang sesiapa sahaja. Bermula dari tuntutan pekerjaan, rutin, bahkan perkara kecil dapat membuat seseorang mengalami gangguan tidur. Sekiranya demikian, kualiti tidur dapat menurun dan akhirnya memberi kesan kepada kesihatan tubuh secara keseluruhan.

  • Mengeratkan Hubungan

Menghabiskan masa dengan keluarga berguna untuk mengeratkan hubungan dan membolehkan ahli keluarga mengenali antara satu sama lain dengan lebih baik. Bermain dengan keluarga anda semasa percutian akan memberi anda kenangan yang menyeronokkan dan berharga. Perkara-perkara manis ini dapat menjadi kenangan dan menjadikan anak-anak membesar dengan rasa bahagia.

Walaupun menyeronokkan, pastikan anda sentiasa menjaga kesihatan tubuh keluarga anda. Elakkan kurang tidur, makan berlebihan, dan jangan memaksakan diri. Minum juga banyak air sehingga tubuh mengelakkan dehidrasi, alias kekurangan cecair di dalam badan sehingga aktiviti dapat diteruskan. Sekiranya anda bercuti di luar, pastikan anda menggunakan pelembap dan pelindung untuk mengelakkan kerosakan pada kulit anda.

Baca juga: Petua Memilih Makanan Sihat semasa Bercuti

Sekiranya anda sakit semasa cuti, anda boleh menghubungi doktor melalui permohonan . Sampaikan keluhan yang anda rasakan dan dapatkan cadangan terbaik dari doktor yang dipercayai. Hubungi pakar melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Neilson.co.uk. Diakses pada tahun 2019). Mengapa percutian keluarga sangat penting?
Rigbysec. Diakses pada tahun 2019. 5 Faedah Berikat dengan Keluarga Musim Percutian ini.