Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara anemia kekurangan zat besi dan anemia aplastik

Jakarta - Anemia terjadi ketika tubuh kekurangan sel darah yang mengandung hemoglobin, sehingga peredarannya tidak merata ke seluruh tubuh. Orang yang mengalami anemia biasanya mengalami keletihan, sakit dada, sesak nafas, sakit kepala, degupan jantung tidak teratur, dan insomnia. Gejala fizikal ini menyukarkan orang dengan anemia untuk berkonsentrasi dan tidak dapat menjalankan aktiviti mereka dengan optimum.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Hipotensi dan Anemia

Walaupun terdapat banyak jenis anemia, perbincangan ini memberi tumpuan kepada dua jenis anemia, iaitu anemia kekurangan zat besi dan anemia aplastik. Adakah terdapat perbezaan antara keduanya? Inilah fakta-fakta.

Anemia Kekurangan Besi

Jenis anemia ini disebabkan oleh kekurangan zat besi dan penurunan jumlah sel darah merah yang sihat. Kesannya, bekalan oksigen dalam darah tidak mencukupi dan membuat badan mudah letih.

Sebilangan besar kes anemia kekurangan zat besi berlaku pada wanita hamil, tetapi orang yang jarang makan makanan kaya zat besi dan mengalami pendarahan berat atau gangguan usus kecil juga rentan terhadapnya. Pada wanita hamil, anemia kekurangan zat besi meningkatkan risiko kelahiran pramatang, penyakit berjangkit, hingga kematian ibu dan anak.

Gejala anemia besi umumnya merangkumi kuku rapuh, keletihan, kelemahan, kulit pucat, sakit dada, degupan jantung yang cepat, sesak nafas, pening, sakit lidah, selera makan menurun, dan tangan dan kaki yang sejuk. Diagnosis anemia kekurangan zat besi dibuat dengan pemeriksaan darah dalam tinja, endoskopi, dan ultrasound pelvis. Rawatan berfungsi untuk mengembalikan kadar zat besi dan mengatasi penyebab anemia. Sebagai contoh, meningkatkan pengambilan zat besi setiap hari, mengambil suplemen zat besi, mengambil ubat-ubatan (seperti kontraseptif oral atau antibiotik), untuk pemindahan sel darah merah.

Baca juga: Wanita paling mudah dijangkiti Anemia Kekurangan Zat Besi

Anemia Aplastik

Berbeza dengan anemia kekurangan zat besi, anemia aplastik terjadi kerana gangguan darah dalam menghasilkan sel darah baru. Anemia aplastik adalah keadaan yang jarang berlaku dan berbahaya bagi orang yang menghidapinya. Walaupun semua orang berisiko mengalami anemia aplastik, penyakit ini lebih sering terjadi pada orang berusia 20-an di negara-negara membangun.

Gejala anemia aplastik berbeza-beza, bergantung pada jenis sel darah yang rendah. Sekiranya sel darah merah rendah, penghidapnya sukar bernafas, keletihan, pening, sakit kepala, sakit dada, degupan jantung tidak teratur, dan wajah pucat. Sekiranya sel darah putih rendah, penghidapnya terdedah kepada jangkitan dan demam. Sekiranya jumlah platelet rendah, pesakit akan mengalami pendarahan, lebam, ruam kulit, mimisan, dan gusi berdarah akan muncul.

Anemia aplastik disebabkan oleh banyak faktor. Ini termasuk gangguan autoimun, jangkitan virus, kesan sampingan ubat-ubatan, pendedahan kepada toksin kimia, kehamilan, serta radiasi dan kemoterapi. Diagnosis dibuat melalui pemeriksaan fizikal, ujian darah, dan biopsi sumsum tulang. Rawatan akan disesuaikan dengan keadaan dan keparahan pesakit. Tetapi secara umum, anemia aplastik dirawat dengan mengambil antibiotik, pemindahan darah, pemindahan sel induk, imunosupresan, dan perangsang sumsum tulang.

Sekiranya anemia kekurangan zat besi berfokus pada pengambilan makanan atau makanan tambahan zat besi, anemia aplastik dicegah dengan mencuci tangan dengan sabun secara berkala, mengelakkan senaman yang berat, dan berehat secukupnya. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai anemia kekurangan zat besi dan anemia aplastik, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Gunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!