Kesihatan

Sekiranya teruk, hidradenitis suppurativa boleh dijangkiti dan membengkak

, Jakarta - Jika kulit anda tiba-tiba muncul sebagai benjolan seperti jerawat yang seharusnya tidak muncul dan menyebar di kawasan seperti pangkal paha, ketiak, dan di bawah dada, anda mungkin mempunyai keadaan yang disebut hidradenitis suppurativa. Kehilangan adalah teruk, keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan dan kembung. Ayuh, kenali simptomnya!

Baca juga: Adakah saya Berisiko menghidapi Hidradenitis Suppurativa?

Apa itu Hidradenitis Suppurativa?

Hidradenitis suppurativa adalah penyakit kronik dan berulang yang menyebabkan benjolan, seperti jerawat, muncul di kawasan yang tidak sepatutnya. Contohnya di ketiak, pangkal paha, dan di bawah dada. Penyakit ini termasuk dalam penyakit jangka panjang, kerana boleh timbul dan hilang kapan saja. Biasanya, penyakit hidradenitis suppurativa akan timbul pada kulit yang mempunyai kelenjar peluh dan rambut.

Keradangan kulit ini boleh menyebabkan jangkitan pada nanah. Nanah ini juga akan mengeluarkan bau busuk ketika pecah. Apabila lebam ini pecah, mereka biasanya meninggalkan bekas luka di kulit anda. Penyakit Hidradenitis suppurativa biasanya dijumpai pada orang yang sedang baligh.

Apakah Gejala Hidradenitis Suppurativa?

Keradangan kulit ini bermula dengan munculnya benjolan kecil berukuran kacang di kawasan geseran kulit. Benjolan kecil ini akan menyakitkan dan dipenuhi nanah. Beberapa gejala lain yang mungkin anda alami jika anda mengalami keadaan ini adalah:

  • Benjolan diisi dengan nanah dengan ukuran 0.5-2 sentimeter.

  • Keradangan kulit ini boleh berlaku selama bertahun-tahun dalam bentuk nanah, atau pelbagai sinus.

  • Benjolan ini berwarna kemerahan dan terasa hangat.

  • Tempat yang paling biasa terkena keradangan ini adalah pangkal paha dan ketiak.

Baca juga: Diet yang Betul untuk Hidradenitis Suppurativa

Benjolan ini pada umumnya keras dan meradang, disertai dengan rasa sakit dan gatal. Benjolan ini dapat hilang dalam 10-30 hari, dan juga boleh menjadi nanah yang menyebabkan kesakitan. Anda juga perlu tahu, ketulan yang hilang ini dapat muncul kembali dan meninggalkan bekas luka atau tisu parut. Benjolan juga boleh kelihatan seperti komedo.

Apa yang Menyebabkan Hidradenitis Suppurativa?

Keradangan ini boleh berlaku apabila kelenjar peluh atau bukaan folikel rambut (bukaan pertumbuhan rambut) tersumbat dan meradang. Faktor hormon dan tindak balas sistem imun juga boleh menyebabkan keadaan ini. Beberapa faktor dianggap mempengaruhi berlakunya keradangan ini, termasuk:

  • Jantina. Wanita lebih mudah terkena penyakit ini.

  • Umur. Keadaan ini boleh mempengaruhi usia apa pun, tetapi hidradenitis suppurativa biasanya berlaku pada masa baligh.

  • genetik. Dalam kes, hidradenitis suppurativa disebabkan oleh faktor genetik.

  • Faktor lain yang boleh mempengaruhi keadaan ini, seperti merokok, diabetes, obesiti, dan sindrom metabolik.

Pori-pori yang tersumbat dipercayai menjadi penyebab keadaan ini. Sekiranya kotoran masuk ke liang-liang ini, folikel rambut akan membengkak dan pecah. Keadaan ini akan menyebabkan jangkitan dan kembung.

Dalam kes yang teruk, saluran nanah boleh terbentuk di bawah permukaan kulit. Saluran ini dipanggil saluran sinus, dan mereka menghubungkan satu kawasan benjolan ke kawasan yang lain. Keadaan ini menyebabkan jangkitan dan keradangan merebak dan boleh menyebabkan barah kulit.

Baca juga: Rawatan Biologi dan Hidradenitis Suppurativa, Ketahui Fakta!

Untuk itu, anda mesti sentiasa menjaga kebersihan organ-organ tubuh secara keseluruhan, untuk mengelakkan berlakunya penyakit hidradenitis suppurativa. Sekiranya anda ingin berbincang terus dengan doktor pakar mengenai masalah ini, boleh menjadi penyelesaian! Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!