Kesihatan

8 Khasiat Tomato untuk Kehamilan

, Jakarta - Wanita yang sedang hamil perlu berhati-hati dalam memilih makanan. Wanita hamil juga diminta memilih makanan berkhasiat untuk memastikan janin tumbuh dengan optimum. Buah-buahan dan sayur-sayuran harus menjadi bahan asas bagi setiap wanita hamil. Sebabnya adalah kerana makanan ini mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh ibu dan bayi. Tomato adalah bahan makanan yang mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh.

Baca juga: Ini adalah 5 jenis tomato yang baik untuk kesihatan

Namun, tidak sedikit orang yang keliru tentang sama ada tomato adalah buah atau sayur. Tomato selamat dimakan semasa mengandung. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak digalakkan untuk mengambil tomato secara berlebihan kerana boleh mencetuskan refluks asid dan loya kerana kandungan asidnya.

Khasiat Tomato untuk Kehamilan

Tomato mengandungi vitamin A, Vitamin C, zat besi, kalsium, natrium dan mineral lain dalam jumlah yang cukup banyak. Inilah faedah yang dapat diperoleh oleh wanita hamil daripada memakan tomato, iaitu:

  1. Penguat Tenaga

Tomato adalah sejenis sayur dengan sumber karbohidrat yang baik untuk tubuh. Sebiji tomato besar boleh mengandungi hampir tiga puluh kalori. Karbohidrat penting untuk memberi tenaga penting semasa kehamilan yang membantu ibu hamil menjadi lebih bertenaga dan tidak mudah lesu. Selain itu, karbohidrat penting bagi ibu kerana mereka dapat memastikan sistem pencernaan mereka berjalan dengan optimum.

  1. Kaya dengan Vitamin

Sebiji tomato sederhana dapat menyediakan hingga 40 persen dos vitamin C harian dan hingga 20 persen vitamin A. Vitamin C membantu penyerapan zat besi, sementara vitamin A menguatkan sistem imun, melawan jangkitan, dan membantu memperbaiki tisu yang rosak setelah lahir . Selain itu, tomato juga mengandungi vitamin K yang dapat mencegah kekurangan darah dan mengurangkan risiko pendarahan.

  1. Mencegah Sembelit

Wanita hamil tidak hanya diharuskan makan makanan yang kaya dengan nutrien, tetapi mereka juga harus memastikan bahawa mereka mendapat yang terbaik dari apa yang mereka makan. Kandungan serat dalam tomato memastikan sistem pencernaan berjalan dengan baik. Jadi, wanita hamil tidak perlu risau untuk mengalami sembelit sekiranya anda kerap makan tomato.

Baca juga: Ini adalah 3 kebaikan tomato untuk kecantikan kulit wajah anda

  1. Antioksidan

Lycopene, antioksidan kuat terdapat pada tomato. Lycopene berfungsi melindungi tubuh daripada kerosakan sel, preeklamsia, dan kecacatan kelahiran pada bayi.

  1. Sebagai Antiseptik Semula Jadi

Ciri-ciri antiseptik semula jadi tomato membantu melawan kuman dan melindungi wanita hamil daripada jangkitan. Sudah tentu, ini bermanfaat bagi wanita hamil yang mudah dijangkiti pada usia kehamilan muda.

  1. Kurangkan Kolesterol

Asid nikotinik yang terdapat pada tomato diketahui dapat mengurangkan kolesterol jahat dan trigliserida. Asid nikotinik meningkatkan fungsi jantung dan menjaga kesihatan jantung semasa kehamilan.

  1. Detoksifikasi

Ramai wanita menghadapi masalah tekanan darah semasa kehamilan, tomato diketahui dapat meningkatkan peredaran darah. Panggil doktor sekiranya ibu ingin meminta maklumat mengenai kehamilan lain. Melalui aplikasi , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Mudah, tinggal sahaja muat turun dalam telefon pintar tentu, ya!

  1. Mengandungi Asid Folik

Asid folik menghalang kecacatan tiub saraf, bahagian janin yang akhirnya berkembang ke tulang belakang dan otak. Bukan itu sahaja, tomato mencegah berlakunya kecacatan kelahiran yang berkaitan dengan sistem saraf.

Baca juga: Kenali lebih dekat dengan Program Kehamilan

Apabila anda memutuskan untuk makan tomato, pastikan untuk membelinya dari tempat yang dipercayai. Sentiasa beli tomato yang dipaparkan secara terbuka kerana tomato berkotak tidak mudah dinilai. Pilih tomato yang gemuk dan sedikit berat. Elakkan membeli tomato dengan kulit lebam atau cacat. Tomato berkualiti baik mesti mempunyai kulit yang halus dan berkilat.

Rujukan:
Firstcry keibubapaan (Diakses pada 2019). Mengonsumsi Tomato Semasa Kehamilan - Adakah Selamat?
Kesihatan Hidup (Diakses pada tahun 2019). Adakah Selamat Makan Tomato Semasa Kehamilan.